V Česku je legální užívání konopí pro léčebné účely, jinak ale marihuana zůstává mimo zákon. Léčbu marihuanou povolil zákon od dubna 2013, a to na zmírnění obtíží u dospělých s rakovinou, roztroušenou sklerózou či AIDS.

Archa představí ohrožené živočichyNárodní muzeum vystaví ve své nové budově přírodovědeckou expozici nazvanou Archa Noemova. Na ní si mohou návštěvníci prohlédnout vyhynulého vakovlka a další živočichy, kteří se museli přestěhovat z historické budovy muzea, kterou čeká rekonstrukce. Výstava je zaměřena na dva tematické okruhy. Jedním z nich je rozšíření zvířat na Zemi a ukázání, že rozmístění není náhodné. Druhý okruh je o ochraně přírody. U jednotlivých exponátů je vždy uveden stupeň ohrožení v přírodě.

Na Dětském ostrově vzniknou nová hřištěDětský ostrov se brzy začne rekonstruovat. Smlouva na dodávku herních prvků už byla podle starosty městské části Praha 5 Radka Klímy podepsána a v současnosti probíhá výběr zhotovitele na stavební část rekonstrukce. Po letních prázdninách by se tak měl ostrov znovu otevřít veřejnosti. Vzniknout zde má několik sportovišť. Hřiště pak bude koncipováno tak, aby si na něm mohly hrát děti od těch nejmenších až po mládež. Bude zde také hřiště na fotbal a nohejbal, kurt na plážový volejbal, nebo mini golf.

Strážníci se stěhují na koleje VětrníkOkrsková služebna městské policie na adrese Čílova 9 je od 1. května zrušena. Místo ní vznikne nová, a to v areálu vysokoškolských kolejí Větrník v ulici Na Větrníku 3. Přesný termín otevření služebny ještě ředitelství Městské policie Prahy 6 upřesní, předpokládané datum je ale 1. června. Po sérii několika útoků na studentky by mělo dojít také ke zvýšení bezpečnosti přímo v bezprostředním okolí kolejí. Už v minulém roce v areálu proběhla instalace halogenových lamp a kamer.

Hlasování pomůže s opravou parkůLidé se mají zapojit do toho, jak bude vypadat zeleň v jejich okolí. Praha 8 přišla s anketou, která má v rozhodování pomoci. „Smyslem hlasování je zapojit občany do tvorby těch největších priorit v oblasti životního prostředí," uvedl Vít Céza, předseda Komise pro životní prostředí. Lidé mají na výběr devět lokalit. Hlasy pro konkrétní místo se zvyšuje jeho důležitost a tím pádem se jeho podoba může začít dříve řešit. První revitalizace parků a veřejné zeleně na osmé městské části by měly začít příští rok.

Politici čelí obviněníPolicie obvinila 28 bývalých zastupitelů Prahy 11. Většina z nich je podezřelá ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku ve stadiu pokusu. Zastupitelé to odmítají.

Číslo dne: 8O sedm lip a jednu hrušeň se rozšířila databáze pražských významných stromů. Těch je tak nyní 212. Mezi nově zařazené stromy patří lípy na Malé Straně, Spořilově, u Chodovské tvrze, v Modřanech a hrušeň v Hodkovičkách. O zapsání do databáze se se dostaly díky tipům od lidí.