Během výletu si lze také prohlédnout obrázky žáků základní školy, které namalovali na téma „Psí hromádky tu nechceme". Umístěných obrázků je celkem sto.

Jednička ocenila své nejlepší učiteleK výročí narozenin Jana Ámose Komenského ocenila první městská část učitele, jejichž druhým domovem je škola na Praze 1. „Být dobrým učitelem, chcete-li kantorem, je těžký, zodpovědný a každodenní úkol," uvedl během ceremonie starosta městské části Oldřich Lomecký. „Mají za sebou velký kus odvedené práce a významně ovlivňují a formují mladou generaci," sdělila radní pro školství Eva Špačková. Celkem bylo oceněno 32 pedagogů. Novinkou letošního ocenění bylo, že některé učitele nominovali sami žáci.

To bude obrovské velikonoční vajíčko!Galerie Myslbek se rozhodla pokořit starý rekord a hodlá vytvořit čokoládovou kraslici o rozměrech 150 centimetrů na výšku a 100 centimetrů na šířku. Rekord bude oficiálně přeměřen a potvrzen agenturou Dobrý den, která se zaměřuje na české rekordy a kuriozity. Následně si veřejnost bude moci čokoládové vejce prohlédnout v Nákupní galerii Myslbek od 2. do 6. dubna, kde na návštěvníky čeká také doprovodný velikonoční program.

Koncert pro oběti domácího násilíV úterý 21. dubna vystoupí v Pražské křižovatce zlatá slavice Lucie Bílá. Výtěžek z prodeje vstupenek bude použit ve prospěch centra Acorus, které již 17 let pomáhá obětem domácího násilí. Cílem akce je přispět ke zvýšení obecného povědomí o tomto současném fenoménu. „Z dlouholeté praxe víme, že čím více je společnost otevřenější vůči tématu domácího násilí, tím větší odvahu oběti nacházejí a řeší svou tíživou rodinnou situaci," vysvětluje Zuzana Zdena Bednářová, ředitelka centra Acorus.

Tržiště zatím zůstanePražané, kteří si oblíbili farmářské trhy na náplavce na Rašínově nábřeží, si mohou oddechnout. Tržiště, které se podle loňského záměru magistrátu mělo již příští měsíc přesunout do odlehlejšího prostoru na náplavce až k železničnímu mostu, zůstává na tradičním místě poblíž Palackého mostu. Zasloužila se o to radnice Prahy 2.

Knihovna slaví už 130 let existenceKnihovna na Vinohradech, nejdéle fungující veřejná knihovna v metropoli, oslaví v letošním roce 130 let své existence. Zřizovatelem této knihovny je radnice Prahy 2. Knihovna získala v loňském roce 372 nových dětských a 275 nových dospělých čtenářů, čímž celkem jejích služeb využívá více než 2 tisíce čtenářů. Uspořádala přes 30 kulturních akcí, například křty knih či tematické besedy a přednášky pro děti a školní mládež. Celkem ji v loňském roce navštívilo téměř 27 tisíc lidí a nabízela přes 60 tisíc knih a 26 tištěných deníků a časopisů.

Spolky a organizace získaly financeBezmála 11 a půl milionu korun letos rozdělí žižkovská radnice mezi organizace a spolky na podporu jejich kulturních, vzdělávacích a výchovných, sociálně - zdravotních a ekologických aktivit. Finanční podporu, kterou obdrží 131 projektů, už schválilo zastupitelstvo radnice. Výboru pro správu Grantového a podpůrného fondu bylo doručeno přes dvě stovky žádostí. O poskytnutí daru na projekty jednotlivých organizací podle vypsaných grantových okruhů a témat.

Čtyřka rozdělila nové kompetenceRadnice Prahy 4 má nové vedení. V souvislosti s vytvořením nové koalice byly rozděleny i nové kompetence. „Odráží nové složení koalice a rady a je současně předpokladem pro dobrou a efektivní správu naší městské části," uvedl starosta Petr Štěpánek, do jehož kompetence nově přešly finance, akciové společnosti městské části, problematika národnostních menšin, spolupráce s neziskovými a náboženskými organizacemi a místní Agenda 21. Celkově má nyní koalice o dva uvolněné zastupitele méně než předchozí.

Platan v Kostelní už nebudí vášněUlomená větev platanu javorolistého v roce 2013 padla do prostoru mateřské školky v Praze 7. O osudu stromu se vedly diskuze, znalci ale rozhodli, že strom lze prořezat a patřičně zabezpečit. Krom jiného bude diskutovaný strom pečlivě monitorován.

Žluté vesty opět nastoupily do ulicLibeňská radnice znovu spustila projekt Čistá osmička. Jedná se o kombinované úklidové práce, to znamená ruční a strojní čištění ve vybraných ulicích Prahy 8. Do ulic nastoupilo celkem dvacet mužů ve žlutých reflexních vestách s logem Čisté osmičky. Muži uklízí v denním režimu. Jde o nadstandardní čištění, které hradí radnice Prahy 8 ze svých prostředků, tedy nad rámec úklidu, který standardně zajišťuje Technická správa komunikací.

Na Velkou skálu se vrátili modelářiLetečtí modeláři už předvedli nové modely na Velké skále v oblasti přírodní rezervace Draháň. Podle modelářů musí předváděčce přát hlavně počasí. Divácký zájem byl veliký.

Jarní bazárek bude v Lidovém doměRadnice Prahy 9 zve své obyvatele na Jarní bazárek dětského oblečení. Koná se od 10 do 13. 30 hod. v sobotu 11. dubna v Lidovém domě v Toužimské ulici. Řádně označených a čistých svršků k prodeji je maximálně třicet kusů. Jarní bazárek opět nepochybně poslouží a udělá radost dalším lidem. Podobné akce v celé Praze se vždy těší velkému zájmu veřejnosti. Pořadatelé ale upozorňují, aby majitelé v nabízeném ošacení před prodejem vždy dobře prohlédli kapsy, zda v nich případně nezapomněli osobní cennosti.

Radnice se velmi zlobí, stavebník kácí stromyRada městské části Prahy 11 odsuzuje a musí se důrazně ohradit proti chování stavebníka Bytového parku Roztyly, který pokácel vzrostlé dřeviny a zahajuje stavební činnost na Chodově. Likvidace proběhla v rozporu s doporučením radnice s ohledem na vegetační klid. Kácení podlehly i stromy, které nechala vysadit v roce 2003.

Bábiny di Praga zazpívají starostoviTéměř třicetičlenný sbor seniorek organizace Život 90 Bábiny di Praga zazpívá ve středu od 17 hodin v obřadní síni radnice Prahy 13 na Slunečním náměstí v Nových Butovicích. Podle radnice se nejedná o aprílový žertík, ale o neutuchající energii a optimismus těchto dam, které společné zpívání prostě baví. Vstup je zdarma.

V Radotíně vyčlenili peníze i na bazénRadnice Prahy 16 ve svém letošním rozpočtu pamatovala na další akce v řádu jednoho milionu korun. Což bude příprava a první stavební práce v okolí připravovaného bazénu, který by měl navázat na přírodní koupaliště (biotop za školou), a pak také rekonstrukce hřbitovů. Menšími akcemi pak mimo jiné budou cyklostezka Rymaň.

Dobrá zpráva pro dětiVyzkoušet si pletení pomlázky, zdobení kraslic a perníků, nebo si vyrobit si figurku ze šustí. To vše nabídne Národopisné muzeum - Musaion v sobotu 4. dubna od 13 do 17 hodin. Malí i velcí tak poznají například řemeslnou dílnu i další řemesla spojená s oslavou jara a velikonočními svátky. Inspirovat se mohou také při prohlídce etnografické expozice v malebném Letohrádku Kinských.

Číslo dne: 15Patnáctého dubna bude zprovozněn Viniční dům v Modřanech v rámci programu Dne Země. Areál domu bude sloužit ke svatebním obřadům, k setkávání občanů, spolků či zájmových organizací, pořádání výstav, komorních divadelních představení či dalších kulturních akcí.