Oficiálně tuto variantu zatím nikdo nepotvrdil, primátorka Adriana Krnáčová ale krátce po pařížských událostech upozornila, že je na místě zvýšená ostražitost, a to i pro obyvatele Prahy. „Každý musí chápat, že nejde jen o útok na Paříž. Je to útok na celou Evropu a ostražití tak musíme být i my a to víc, než si kdokoliv myslí," konstatovala primátorka. Podle dosavadních neoficiálních informací by se opatření neměla citelněji dotknout tradičních vánočních trhů v hlavním městě.

Prahu opět rozezní koledyMilé čtenářky, milí čtenáři, zveme vás již na pátý ročník akce Česko zpívá koledy. I letos si společně zazpíváme koledy, které již známe: Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Jak si krásné neviňátko, Pásli ovce Valaši a Vánoce, Vánoce přicházejí. Sejdeme se ve středu 9. prosince v 18 hodin na různých místech Prahy, abychom nejen společně zpívali, ale prožili i příjemný adventní čas. Chcete s námi i letos zpívat koledy? Stačí vyplnit přihlašovací formulář na internetové adrese www.ceskozpivakoledy.cz. Po přihlášení vám zašleme mailovou adresu, kam můžete posílat své příspěvky z příprav a ze zpívání koled, které následně zveřejníme v Pražském deníku a na stránkách www.ceskozpivakoledy.cz.

Studenti: Albertov si vzít nenechámeStudenti pražských vysokých škol chystají „skutečné uctění památky 17. listopadu z let 1939 a 1989." Sejdou se v neděli 22. listopadu na Albertově. Reagují na to, že v den výročí nebyli policií puštěni ke zdejší pamětní desce. Nesouhlasí s tím, že policie Albertov vyhradila pouze pro účastníky setkání příznivců prezidenta Miloše Zemana a Bloku proti islámu. Více se dočtete ZDE.

Trojka má nově bazén pro kojenceV plaveckém areálu Pražačka otevřela třetí městská část nový bazén pro nejmenší děti včetně kojenců. Vyhřívaný bazén s vodou o teplotě 31 stupňů Celsia pro děti od šesti měsíců do zhruba čtyř let vznikl přestavbou nepoužívaných šaten. Bazén o rozměrech čtyři a půl krát pět metrů bude k dispozici účastníkům kurzu plavání kojenců a dětí. Podle zástupce starostky pro investice Ivana Holečka se v zázemí bazénu nachází prostor pro kočárky, odpočinek a aklimatizaci dětí. Nechybí ani přebalovací místnost s přebalovacím pultem a místnost pro kojení. Podle zástupce starostky pro majetek Alexandera Bellu je součástí projektu také přístavba budovy areálu, která by měla sloužit jako nové občerstvení pro venkovní bazén.

Děti si užijí den s medem a zdravou stravouV pátek 20. listopadu od 10 hodin se v Základní škole Lupáčova v Praze 3 koná projektový den Evropská medová snídaně zaměřená na zdravou výživu. Radní trojky Jaroslava Suková, která akci podpořila, je potěšena, že se do přípravy Snídaně na medu zapojili nejen všichni učitelé ZŠ Lupáčova, ale i sedm set žáků. „Je to především demonstrace podpory potravin národního charakteru a navíc jde o zdravou složku výživy. Program kombinuje nejen význam regionu a zdravé stravování, ale zejména mezinárodní spolupráci školy," uvedla radní. Události se kromě Sukové zúčastní i náměstek ministra zemědělství a slovinský velvyslanec.

Čtyřka rozdělí dotace za 1,5 milionuOrganizace působící v oblasti kultury, sportovních a volnočasových aktivitách a v sociálních službách dostanou od čtvrté městské části dotace ve výši 1,5 milionu korun. Rozhodli o tom zastupitelé na svém posledním jednání. Schválení prošlo napříč politickým spektrem. Čtyřka podpoří sportovní kluby, přispěje několika spolkům na oživení veřejných prostranství v době Vánoc. Podpoří 40 organizací, které provozují azylové domy, poskytují krizovou pomoc, osobní asistenci či jiné sociální služby hendikepovaným lidem, osamělým matkám s dětmi, dětem ohroženým sociálním vyloučením a podobně.

Starostové jednali s Thomayerovou nemocnicíStarostové městských části na jihu Prahy se sešli s ředitelem Thomayerovy nemocnice. Řešili spolupráci v rámci největší spádové nemocnice na Praze 4. Pozvání přijali starostové Prahy 4, 11 a 12. Seznámili se s provozem nemocnice, péčí a lůžkovou kapacitou. Jednali i o urgentním příjmu, jehož výstavba byla schválena vládou, o nedostatku všeobecných sester či výstavbě metra D. Čtvrtá městská část darovala nemocnici peníze na nákup dvou Vojtových rehabilitačních lůžek a lůžek pacientských. Zbylí dva starostové chtějí přispět na pacientská lůžka.

Na úpravu vnitrobloků půjde 3,5 milionuDotace na podporu úpravy vnitrobloků pro majitele domů v Praze 6 ve středu schválili zdejší radní. Celkem si žadatelé o dotaci rozdělí 3,6 milionu korun. Ze 45 projektů jich uspělo 29. „Vnitrobloky mají velký potenciál zelených ploch. Pravidelná údržba těchto nerekonstruovaných míst ale nestačí zajistit jejich aktivní využití coby venkovního obytného prostoru. Revitalizace je proto nutná, aby se naplnil jejich účel," říká starosta šestky Ondřej Kolář. Žádosti posuzovala Komise pro životní prostředí a podpořila zejména projekty, které počítaly s rozšířením zeleně a její rekultivací. Naopak vyřadila žádosti, kde převažovaly stavební úpravy a vlastní rekultivací zeleně se projekt příliš nezabýval. O dotace se mohli ucházet jak vlastníci obytných domů, bytová družstva a občanské spolky působící na území městské části, tak i fyzické osoby. Cílem dotace je podpora rozšíření stávajících zelených ploch ve městě, především lepším využitím prostoru ve vnitroblocích.

Radnice vybírá nové sídlo ze tří nabídekV minulém týdnu zástupci sedmé městské části veřejně otevřeli obálky s nabídkami na prodej nemovitosti v rámci soutěže na nové sídlo radnice. Z pěti doručených nabídek tři odpovídaly zadání městské části. „Nabídky nyní vyhodnocujeme. Zadali jsme zpracování odborných posudků, které nám řeknou, v jakém stavu jsou budovy a jaké další náklady bude jejich adaptace pro potřeby úřadu vyžadovat," říká starosta sedmičky Jan Čižinský. Podmínky soutěže splňují dvě budovy v ulici U Průhonu a jedna v Argentinské.

Osmičku rozezněl dětský Zlatý hlasKulturní dům v Ládví ožil o víkendu dětskou hudební soutěží. Děti se v soutěži Zlatý hlas a soubor roku 2015 utkaly ve třech různých kategoriích, a to zpěvu, hře na hudební nástroj a v kategorii o nejlepší taneční soubor. „Soutěž Zlatý hlas a soubor roku je velkým přínosem zejména pro samotné mladé účastníky, kteří dostanou jedinečnou příležitost prezentovat svůj um před širokou veřejností. Zároveň napomáhá romské komunitě prezentovat její jedinečnou kulturní a jazykovou svébytnost," uvedla místostarostka Alena Borhyová. Obnovenou akci pořádala za podpory Prahy 8 občanská společnost Cikne Čhave a spolek O Roma Dživen.

Výluka ve Vršovicích částečně končíVe čtvrtek 19. listopadu končí část rekonstrukce tramvajové trati ve Vršovické ulici. Na svoji trasu se vrací linky číslo 7, 24 a 55. Navazuje oprava úseku mezi Minskou a Moskevskou ulicí. Více se dočtete ZDE.

Pražský zastupitel za ANO rezignovalV pražském zastupitelstvu skončil v tomto volebním období první zastupitel. Na svůj mandát pro roky 2014 až 2018 rezignoval Martin Polách (ANO). Bez bližšího zdůvodnění to uvedl v dopise, který adresoval primátorce Adrianě Krnáčové. Nahradí ho Ondřej Prokop z organizace hnutí ANO v Praze 11. Více se dočtete ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyPraha hodlá oživovat některá veřejná prostranství stolky, židlemi, stojany na kola nebo grily. Vyplývá to z programu zlepšení kvality veřejných prostranství, který včera schválili pražští radní. Mezi vyhledané lokality pro pilotní projekty patří například Václavské a Karlovo náměstí, Kampa, Klárov nebo Letenské sady a prostor před Veletržním palácem v Praze 7. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 20Praha chce nakoupit skoro 500 tisíc čipových karet Opencard za 20 milionů korun. I když vedení města opakovaně ujistilo, že projekt nejpozději do dvou let skončí. Více se dočtete ZDE.