Městská část přitom musí řešit naléhavé problémy, například smlouvu na zajištění IT služeb pro úřad. Další zasedání zastupitelstva je naplánováno na příští čtvrtek a dá se očekávat, že se na něm bude řešit i další setrvání Kleslové ve funkci starostky. Opozice však k jejímu odvolání nemá dostatek hlasů.

Kvůli údržbě se uzavře několik tunelůV noci na neděli 10. ledna bude uzavřeno kvůli údržbě několik silničních tunelů v Praze. Úplná uzavírka se bude týkat Strahovského, Brusnického a Dejvického tunelu. Oznámila mluvčí pražské Technické správy komunikací Barbora Lišková. Ve Strahovském tunelu budou silničáři čistit kamery a v Brusnickém tunelu a Dejvickém budou dělat pravidelnou údržbu a kontroly technologií. Všechny tři tunely budou uzavřeny od sobotních 23 do 5 hodin. Brusnický a Dejvický tunel jsou součástí tunelového komplexu Blanka a navazují právě na Strahovský tunel.

Týden vína: Prague Wine Week 2016Od pondělí 18. ledna do neděle 24. ledna se v Praze uskuteční již osmý ročník festivalu vína Prague Wine Week. Pražské restaurace, vinné bary a vinotéky budou po celý týden nabízet menu s víny a ochutnávky vín. Degustačním centrem festivalu se stane trojice vinných barů Vinograf (Senovážné náměstí, Anděl a Míšeňská). Vyvrcholením festivalu bude již devátá Galadegustace medailových vín ze soutěže Prague Wine Trophy v pátek 22. ledna od 16 do 20 hodin v Jalta Boutique hotelu na Václavském náměstí v Praze. Vstupenky v ceně 1000 korun jsou v prodeji v síti Ticketpro. Více se dočtete ZDE.

Soutěžní workshop byl pozastavenPátá městská část zveřejnila 18. prosince výzvu k účasti na veřejné urbanisticko - architektonické soutěži Na pláni. Původní termín 19. ledna se však ruší z důvodu precizace zadání na žádost radnice. Po splnění nutných podmínek bude proces dále pokračovat, bude zveřejněn aktualizovaný termín veřejného plánovacího setkání a výzva k účasti na soutěžním workshopu.

Prahu 6 zasáhl výpadek vodyBez tekoucí vody se ve čtvrtek večer ocitli obyvatelé Bubenče, Dejvic, Sedlce, Suchdolu a Lysolají. Za výpadek v dodávce mohla porucha vodovodního řadu. O problému informovala městská část na svých facebookových stránkách. Občanům, kteří jsou přihlášeni do programu rozvozu balené vody, byla podle jejich informací doručena zásilka.

Litsingi míří ze Sparty do TureckaFotbalista Francis Litsingi po půlroce opouští pražskou Spartu. Devětadvacetiletý konžský ofenzivní záložník odchází do tureckého druholigového týmu Gaziantep BB, kde bude hostovat do konce sezony. Podle internetových stránek klubu je součástí kontraktu i opce na případný přestup. Litsingi posílil Spartu před začátkem této sezony z Teplic a podepsal na Letné dvouletou smlouvu. Více se dočtete ZDE.

Starosta popřál nejstarší obyvatelceMimořádné životní jubileum oslavila ve středu 6. ledna nejstarší obyvatelka Prahy 7 Věra Šťastná. Ke stým narozeninám jí přišli popřát také zástupci radnice sedmé městské části v čele se starostou Janem Čižinským, aby jí popřáli pevné zdraví i do dalších let. „S paní doktorkou Šťastnou jsem strávil velmi příjemné chvíle. Je hrdou sedmičkovou patriotkou. Sama říká, že vše, co se jí v životě povedlo, vždy souviselo s Prahou 7," prohlásil starosta Prahy 7.

Větve z vánočního stromu dostanou zvířataV neděli 10. ledna dostanou některé druhy zvířat v pražské zoologické zahrady větve z vánočního stromu, umístěného na Staroměstském náměstí. Samotný strom se bude likvidovat v sobotu 9. ledna v dopoledních hodinách, kolem poledne budou větve převezen do zoo. V neděli 10. ledna si na nich budou pochutnávat různé druhy kopytníků: od 12 hodin velbloudi, od 12.30 hodin bizoni, od 13 hodin sloni, od 13.30 hodin zubři.

Janet Jacksonová v Praze zazpíváZdravotní problémy Janet Jacksonové neohrozí její pražský koncert, který se bude konat 20. dubna v O2 areně. Devětačtyřicetiletou zpěvačku čeká operace hlasivek, kvůli které změnila termíny některých vystoupení. Vyvrátila však spekulace, že trpí rakovinou. Informoval o tom Petr Novák z pořádající agentury Live Nation. „Nemám rakovinu a můj stav se zlepšuje. Lékaři mi schválili evropskou část turné," uvedla Jacksonová na svých webových stránkách. Sestra popového krále Michaela Jacksona v Česku vystoupí poprvé. Více se dočtete ZDE.

V Hostivaři bude výstava morčatV sobotu 9. ledna se v hostivařském Toulcově dvoře od 9 do 17 hodin sejdou milovníci morčat z celé republiky. Koná se tam totiž soutěžní výstava Winter Double Cavy Show 2016. K vidění budou morčata krátkosrstá, dlouhosrstá, bezsrstá, a dokonce i obří morčata plemene cuy. Výstavy se zúčastní 83 chovatelů, kteří přivezou více než 300 morčat, z nichž některá budou i na prodej. Pořadatelé plánují i přednášku o výživě a hygieně chovu morčat. K dispozici bude prodej chovatelských potřeb, krmiv, podestýlky, sena a morčola. Vstupné na akci je zdarma.

Jedenáctka chce regulovat OpatovVedení jedenácté městské části chce nechat vypracovat regulační plán pro území v okolí stanice metra Opatov. Plán by měl stanovit podmínky využití pozemku a možný rozsah plánované zástavby. U stanice má vzniknout komplex administrativních a obchodních budov. Vedení radnice s tímto záměrem nesouhlasí. Vypracovaný návrh po připomínkování pošle na magistrát. Chce tak zajistit lepší koordinaci budoucích projektů. „Na území Opatov - Na Jelenách je navrhována řada vzájemně nekoordinovaných záměrů různých subjektů. Pořízení regulačního plánu poskytuje možnost, jak využití území naplánovat a tím jej do budoucna stabilizovat," zdůvodnilo svůj postup vedení radnice. Plán by měl do budoucna určit například maximální možnou výšku, hustotu zástavby nebo stanovuje uliční čáry.

Vstup do areálu školky se zlepšíRadní Prahy 15 na svém posledním jednání schválili, aby se zlepšil přístup do areálu v Tesaříkově ulici, v němž se nachází školka Libkovská. V rámci kontrolních dnů v loňském roce byl stav vstupu do areálu, který bude užíván návštěvníky školky i lékařských ordinací, vyhodnocen jako havarijní. Stávající asfalt a dlažby je podle radnice nutné vyměnit, vstup by měl být ze stejného materiálu a bezpečný. Oprava vyjde na zhruba 195 tisíc korun.

V Újezdu staví dešťovou kanalizaciV Újezdu nad Lesy se bude od 11. ledna do 7. února v zeleném pásu u komunikace Starokolínské budovat dešťová kanalizace. Práce budou probíhat v úseku od Ochozské po Běchovický potok a v první fázi dopravní provoz nenaruší. Městská část však doporučuje dbát zvýšené opatrnosti při průjezdu úsekem. V další fázi, která bude probíhat od 25. ledna do 7. února, bude stavba pokračovat do Ochozské ulice. Ta bude v úseku od Starokolínské po Cerhýnskou uzavřena, vjezd bude povolen jen rezidentům a zásobování.

Dobrá zpráva pro PražanyNárodní muzeum chystá po otevření plánovaném na říjen roku 2018 nové expozice. V deseti příbězích ukáží to nejpodstatnější z historie i přírody. Součástí mají být jedinečné exponáty. Nové expozice se zaměří na střední Evropu a především na vývoj České republiky a na českou přírodu. „Co bylo před uzavřením historické budovy omšelou historií, by se mělo proměnit v moderní budoucnost," uvedl generální ředitel muzea Michal Lukeš.

Číslo dne: 89Vedení magistrátu vyjádřilo spokojenost s loňským opakovaným rozsvěcením vánočního stromečku na Staroměstském náměstí. Podle výsledků ankety, kterou město na svých stránkách spustilo se opakované rozsvěcení líbilo i 89 procentům hlasujících. Novinku ocenily i záchranné složky. „Díky tomu, že se na Staroměstském náměstí jako v předchozích letech neshromáždilo najednou velké množství lidí, nehrozil vznik paniky ani možná zranění," uvedlo vedení města ve svém prohlášení.