„Cílem programu není jen vybrat sport, ale také namotivovat děti k fyzické aktivitě a pohybu, což je v současné době více než třeba," vysvětlil Martin Jahoda, zakladatel projektu. Akce se uskuteční ve sportovní hale Arena Sparta Praha. Testování trvá 3 hodiny a je určené dětem od 5 do 15 let. Aktivita je placená a zájemci se mohou předem registrovat přes internetový formulář.

Luxusní hotel má ruského majiteleHotel President stojící na vltavském nábřeží poblíž Čechova mostu má nového majitele. Od španělské společnosti Comar jej podle deníku E15 koupil ruský investor Rafik Gasanov, který už v Česku vlastní například golfový resort Cihelny u Karlových Varů. Cena obchodu nebyla zveřejněna. Více se dočtete ZDE.

Čtyři velikáni Na zábradlíČtyři velikáni české literatury se potkají na jevišti Divadla Na zábradlí v Praze v nové inscenaci Jiřího Havelky, ve hře s hudbou a písněmi Miloše Orsona Štědroně, autora oceňované inscenace Velvet Havel. V pátek 19. února a o den později je na programu světová premiéra představení nazvaného Krásné psací stroje!, reprízy následují 22. února, 3. a 8. března vždy v 19 hodin. Hrabal, Škvorecký, Zábrana, Kolář. To jsou čtyři hlavní postavy inscenace. Nelehké boje a sváry mezi literárními velikány, jejich zápolení o existenci ve víru redaktorských nástrah a normalizace. Diváci se mohou těšit nejen na herecké, ale také pěvecké výkony Miloslava Königa jako Jana Zábrany, Petra Jeništy jako Josefa Škvoreckého, Ladislava Hampla jako Bohumila Hrabala nebo Jiřího Vyorálka jako Jiřího Koláře. Jako Allen Ginsberg se představí Leoš Noha.

Zastupitelé schválili převzetí poliklinikyZastupitelé šesté městské části podpořili záměr radních převzít zpět pod svoji správu polikliniku 
v ulici Pod Marjánkou. Nyní by se mělo začít pracovat na projektové dokumentaci rozsáhlé rekonstrukce objektu, kde by měl do tří let vzniknout moderní zdravotnický komplex s desítkami ordinací včetně přistavěné léčebny dlouhodobě nemocných. V poslední fázi celého projektu by pak mělo dojít na vlastní realizaci přestavby.

Začala instalace parkovacích zónTechnická správa komunikací začala v některých ulicích s realizací nových parkovacích zón, které mají regulovat parkování v Praze. Jednotný celoměstský systém zón placeného stání bude nejdříve zaveden v části Prahy 5 a Prahy 6, v následujících etapách se pak do systému připojí i Praha 4, 8 a 9. Více se dočtete ZDE.

V Satalicích probíhá kácení dřevinObyvatelé Satalic by měli dbát větší opatrnosti při procházkách místní oborou. Probíhá tam kácení a ořez nemocných a poškozených dřevin. Bez zásahu by mohli ohrožovat návštěvníky obory. Ořez provádí Lesy hlavního města Prahy. V místech, kde dojde k rozsáhlejšímu kácení, vysadí pracovníci Lesů na jaře nové rostliny. Radnice i Lesy vyzývají návštěvníky v místech těžby ke zvýšené opatrnosti.

ANO vyzvalo vlastní radní k odstoupeníSněm hnutí ANO v Praze 10 odvolal svoji místopředsedkyni Dagmar Lešenarovou. Zároveň ji vyzval k odchodu z místa radní a předsedkyně bytové komise v Praze 10. Jejím odchodem z vedení radnice by přestala fungovat rada, která je od nedávného rozpadu koalice nekompletní. Lešenarová zůstala v této radě jako jediná zástupkyně ANO. Sama radní zatím rezignovat odmítla.

Na Hájích připravují pravou zabíjačkuV sobotu 20. února provoní okolí konečné stanice metra vepřové pochoutky. Mistr řezník a jeho pomocníci tradičními metodami připraví před dvojicí panelových věžáků prdelačku, jitrnice, jelítka, guláš, prejt, škvarky a další dobroty. Přípravy začnou už za svítání a symbolické zahájení už v osm hodin ráno. První nedočkavci mohou ochutnat pokrmy po desáté hodině. Kolemjdoucí získají i komentář k zabíjačce. Večer nakonec vystoupí country kapela Starý koně.

Modřanská výstava se věnuje kočkámV Galerii Modrého klíče se včera otevřela 57. výstava s názvem Kočky kolem nás. Autorem je Dušan Dvořák, který maluje obrázky na hedvábí. Ve svých obrazech zpracovává pražské uličky, technické produkty nebo obrazy ze života lidí a zvířat. Vše podává originálním pohledem s dávkou milého nadhledu. Kočky jsou pro umělce múzou, protože jsou krásné, hebké, hravé a mají svoji hlavu.

Blanka se ještě může prodražit o miliarduSpolečnosti ČKD Praha DIZ a Inženýring dopravních staveb podávají k rozhodčímu soudu žaloby na Prahu kvůli neproplaceným fakturám za tunelový komplex Blanka. Žalují město dohromady o zhruba miliardu korun. Praha podle náměstka Petra Dolínka nároky firem neuznává. Více se dočtete ZDE.

Nový středočeský projekt cílí na inovaceStředočeské inovační centrum (SIC) spolu se Středočeským kraj připravili projekt Smart Akcelerátor, který v následujících letech zásadním způsobem podpoří rozvoj inovačního prostředí a konkurenceschopnost klíčových odvětví ekonomiky kraje. Jeho cílem je podpořit inovace ve firmách, vznik nových inovačních podniků a iniciovat spolupráci mezi výzkumným, podnikatelským a veřejným sektorem. Celkový rozpočet projektu na období jeho trvání v délce 3,5 roku představuje asi 70 milionů korun. 85 procent zaplatí Evropská unie.

Dobrá zpráva pro PražanyPředměty ze slavných filmů kanadského režiséra Davida Cronenberga budou téměř půl roku k vidění v Domu U Kamenného zvonu. Kultovní jsou zejména umělcovy filmy Moucha, Crash, Dějiny násilí, Cosmopolis, eXistenZ, Nahý oběd nebo Scanners. Galerie hlavního města Prahy tak po předloňském úspěchu s výstavou prací Tima Burtona opět sází na popularitu filmu a jeho tvůrců.

Číslo dne: 40Čtyřicet milionů korun spolkne rozsáhlá rekonstrukce Divadla Na zábradlí v Praze. Výstavba nového foyeru a pochozí galerie se schodištěm by měla být hotova ještě letos. Záměr schválili pražští radní, nyní má být vypsána soutěž na zhotovitele.