„Mám radost ze dvou důvodů. Za prvé můžeme konečně standardně řídit chod městské části a za druhé se ukázalo, že jsme vytvořili návrh rozpočtu, na kterém se shodl dostatečný počet zastupitelů," uvedl úřadující starosta Vladimír Novák. Desítka letos plánuje například stavbu nízkoprahového zařízení pro děti a mládež, navýšila také prostředky na granty pro sociální oblast a neziskové organizace.

Filosofická fakulta opraví své budovyFilosofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze opraví a rozšíří své budovy v centru města. Na úpravy domů v Opletalově ulici proto vypisuje architektonickou soutěž. Podle děkanky Mirjam Friedové je důležité, aby architekti ve svých návrzích dávali důraz hlavně na to, že Filosofická fakulta se neustále rozvíjí a tomu musí odpovídat i její budovy.

Peříčka poprvé na pomoc dětemV pátek 1. dubna se vůbec poprvé uskuteční celorepubliková sbírková akce Peříčkový den. Ti, kdo budou chtít podpořit Kuře a jeho sbírkové konto Pomozte dětem (výtěžek jde na podporu organizací pomáhajícím ohroženým a znevýhodněným dětem), si mohou koupit Peříčkovou brož. V rámci tohoto dne se v pražských Žlutých lázních (od 8.30 do 18 hodin) odehraje velkolepá událost. Bude možné potkat Večerníčka, Boba a Bobka, Fíka, nechat si podepsat knihu Kafe a cigárko Marií Doležalovou, patronkou Kuřete (jeho benefiční večer je naplánován na sobotu 16. dubna od 21.30 na ČT1), či se podívat na koncerty kapel Mixle v Pixle a Lukáše Chromka.

Obyčejní lidé dostali cenu za neobyčejné činyCenu Křesadlo za rok 2015 za dobrovolnickou činnost ve prospěch ostatních získali v rezidenci primátorky tři muži a sedm žen. Dobrovolnické centrum Hestia je ocenilo třeba za jejich nezištnou pomoc postiženým, seniorům či migrantům. Organizace ocenění uděluje od roku 2001. Chce jím upozornit na dobrovolnickou práci pro druhé a poděkovat těm, kteří ji dělají. Desítku oceněných vybrala ze třiačtyřiceti navržených komise, v níž byli zástupci samosprávy, neziskových organizací, firem a médií. Více se dočtete ZDE.

Suchdolští uklidí komunitní zahraduJarní úklid komunitní zahrady v Suchdolské ulici připravila zdejší radnice se spolkem Žijeme tady na sobotu 2. dubna od 10 hodin. V rámci akce se bude prohrabávat travnatá část, připraveny budou vyvýšené záhony pro jarní výsadbu a upraví se záhon s bylinkami. Také jezírko dostane nový kabát a bude osázené vodními rostlinami. Zároveň začnou práce na dokončení venkovního amfiteátru. Dobrovolníci si s sebou přinesou vlastní pracovní nářadí, mohou vzít i rostlinky, které chtějí věnovat do tohoto veřejného prostoru.

Výstava zachycuje oběti kapitalismuUznávaná výtvarnice Libuše Staňková otevře svoji novou výstavu „Nezapomínejme na oběti kapitalismu …minulé, současné i budoucí!" v Galerii Idea v ulici Františka Křižíka v Praze 7. Vernisáž se uskuteční ve čtvrtek 7. dubna od 17 hodin, expozici obrazů a objektů bude možné navštívit až do pátku 29. dubna. „Vystavená díla jsou mojí reakcí na současnost viděnou mýma levicovýma očima," dodává umělkyně a aktivistka. Libuše Staňková studovala kresbu a malbu soukromě v letech 1958 až 1962. Roku 1979 se začíná věnovat autorskému šperku a od roku 1992 i návrhářské tvorbě.

Sparta prošla do semifinále poháruPraha Semifinalisté fotbalového MOL Cupu jsou kompletní: jako poslední ve středu postoupila Sparta, jež doma ve čtvrtfinálové odvetě porazila obhájce trofeje Liberec 2:0 a prošla dál navzdory prohře 1:2 z prvního utkání na severu Čech. Pražský celek, o jehož vítězství rozhodli Petr Jiráček a Kehinde Fatai, v semifinále doplnil Jablonec, Plzeň a Mladou Boleslav. Ta ve středeční domácí odvetě čtvrtfinále remizovala 1:1 s Hradcem Králové, což jí v součtu s předchozí výhrou 4:1 bohatě stačilo. Semifinálové dvojice se losují ve čtvrtek 31. března v sídle FAČR na pražském Strahově. Více se dočtete ZDE.

CEFC vloží do Edenu 50 milionů eurČínský majitel fotbalové Slavie získá i většinový podíl na stadionu v Edenu a bude ho rekonstruovat tak, aby z něj vznikl Národní stadion. Společnost CEFC China Energy Company počítá s investicí téměř 50 milionů eur. Vyplývá to z dohody, kterou včera uzavřela v rámci žofínského ekonomického fóra s dosavadním vlastníkem, jímž je akciová společnost Eden Arena. Čínská společnost podle této dohody zaplatí 31,1 milionu eur už letos, což by mohla být cena za odkoupení většinového podílu na moderním stadionu. Více se dočtete ZDE.

Třináctka ocenila pedagogyRadnice třinácté městské části v Praze ve středu na každoročním setkání s pedagogy u příležitosti výročí narození Jana Ámose Komenského ocenila 37 zasloužilých učitelů, kteří získali plaketu a finanční dar. „Smekám před těmi, kteří se pro toto povolání rozhodli a věnují mu své schopnosti, energii a většinu času. Oceněno je dnes 37 pedagogů, ale poděkování náleží úplně všem učitelkám a učitelům základních a mateřských škol v Praze 13," vzkázal starosta třináctky David Vodrážka.

Zimní areály zažily špatnou sezonuJako podprůměrnou hodnotí letošní sezonu provozovatelé lyžařských areálů ve středních Čechách. Nepříznivě se podle nich projevilo teplé počasí, které příliš nepřálo zimním radovánkám. Vysokou návštěvnost zaregistrovali správci areálů zejména o lednových víkendech. „V celkovém součtu celé sezony bylo samozřejmě lidí podprůměrně," uvedl provozovatel střediska Šibeniční vrch nedaleko Mnichovic u Prahy Jan Zenkl. Podle něj jde o třetí špatnou zimu po sobě, s čímž souhlasí i další středočeští provozovatelé zimních areálů. „Nebyl to zase takový propadák, jak to vypadalo na začátku," uvedl správce chotouňského střediska Jiří Vorel.

Dobrá zpráva pro PražanySoud nevyhověl návrhu majitele Opencard, firmy EMS na vydání předběžného opatření, které mělo zastavit vydávání nové tramvajenky Lítačka. Neuznal totiž námitku EMS, že městská firma Operátor ICT předala spoluautoru Lítačky, firmě XT Card důvěrné informace. Praha tak může Lítačku dál provozovat i vydávat. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 395V úterý pražští záchranáři zasahovali u rekordních 395 případů. Nezvykle vysoký byl i počet 23 vážných pacientů předaných do nemocnic. Více se dočtete ZDE.