„Velice ráda bych poděkovala restauracím Lokál Nad Stromovkou a Peperoncino, které jako první nabídly svou pomoc. Pevně věřím, že se postupně připojí další restaurace a budeme moci tuto pomoc dále rozšiřovat," prohlásila radní Prahy 7 Silvie Kratochvílová.

Festival uctí skladateleZávěrečný koncert mezinárodního hudebního festivalu Prague Proms letos připomene památku amerického skladatele Jamese Hornera. Finále festivalu, který otevřel v neděli 21. června jazzový Buddy Rich Bigband, se uskuteční 19. července v Obecním domě. Podle mluvčího Prague Proms Janise Sidovského změnil festival program závěrečného koncertu s názvem Hollywood Night, který tradičně nabídne skladby z filmů a seriálů i filmovém projekce. Druhou polovinu večera otevře Český národní symfonický orchestr a Hornerovy skladby z filmu Jméno růže. Připomínku skladatele uvede osobně dirigent Carl Davis a poté zazní skladba Kyrie Eleison v podání mužského sboru. Více čtěte ZDE.

Karlovo náměstí čekají změnyNa Karlově náměstí by měly v ústí Resslovy ulice vzniknout nové přechody pro chodce. Kromě toho chce město vytvořit pěší zónu před kostelem sv. Ignáce a z Žitné by měl ústit pruh pro cyklisty. Institut plánování a rozvoje (IPR) chce prostor více otevřít pěším a odstranit co nejvíce bariér. Veškeré změny jsou součástí koncepční studie, která bude představena na výstavbě a při veřejných konzultacích na Karlově náměstí. Občané dostanou prostor pro to, aby k plánu vyjádřili svůj názor a předali podněty. Studie by po dokončení měla sloužit jako podklad pro navazující architektonický návrh. „Koncepční studie nyní otevírá prostor pro diskusi o budoucí možné podobě parku na Karlově náměstí. Po zapracování relevantních připomínek poslouží jako zadání pro následující fázi návrhu," řekla Pavla Melková z IPR.

Dvojka zpracovala trasy pro cyklistyPro území druhé městské části zpracovala radnice doporučenou síť cyklotras. Navrženy jsou tak, aby navazovaly na celoměstský systém a nejefektivněji jej doplňovaly. Trasy nevedou kvůli bezpečí chodců a cyklistů nevedou skrz parky, kde je vjezd cyklistů v současnosti umožněn jen díky povolení úřadu. Generel cyklistické dopravy, který Praha 2 zpracovala, také stanovuje určitá pravidla pro budoucí stavební úpravy či návrhy dopravních řešení. Mělo by se při nich vždy přihlížet k tomu, zda je v daném místě navržena cyklotrasa. Pokud by tomu tak bylo, stavební úprava musí zachovat či zlepšit provoz lidí na bicyklech.

Magistrát opravuje zábrany proti povodnímHlavní město plánuje nechat opravit protipovodňové zábrany na Zbraslavi. Opravy takzvaných hradidlových komor v protipovodňové zábraně vyjdou město maximálně na 1,9 milionu korun bez DPH. Hradidlové komory zabraňují vodě z řeky dostat se do kanalizačního systému. Jednotlivé propusti jsou vybaveny klapkou, která pustí vodu zevnitř kanálu do Vltavy, ale v opačném směru proud z řeky nepustí. Maximální cena je podle vypsaného tendru 1,9 milionu korun, konečná částka však bude záviset na výsledku veřejné soutěže. Kromě toho pražští radní v úterý schválili smlouvu s firmou Průmstav na opravu protipovodňových bariér v Modřanech. Práce mají vyjít na 2,28 milionu korun bez DPH a týkají se oprav dosedacích prahů těžkého hrazení a povrchů hradidel a betonových ploch v ulici K Jezu.

Voříšci soutěžili v kráse a šikovnostiCelkem jednatřicet psů se zúčastnilo víkendové soutěže o Osmičkového voříška. V první kategorii voříšků nad čtyři roky zvítězil čtyřletý Fred majitelky Kristiny Šantrůčkové. Vítězem kategorie do čtyř let se stal roční Richie s páníčkem Františkem Flášarem. Z druhé kategorie byl nejlepší desetiletý dobrman Kevin majitelky Michaely Horké. Doplňkovou soutěž o Pejska šikulu vyhrál díky svým dovednostem čtyřletý Miky s paničkou Marií Novákovou. Pro vítěze bylo připraveno sedm kilogramů krmení. Účastníci mohli také vidět dovednosti psů městské policie nebo ošetření psa. Border kolie zase předvedli hru dogsfrisbee.

Na dvanáctce chtějí komunikovat s dětmiVedení dvanácté městské části vyzývá rodiče ke spolupráci na speciální kampani. Jejím cílem je porozumění problematice drog, šikany a internetu, tím je správná komunikace mezi školou, rodiči a dětmi. „Naučit se vzájemně komunikovat je klíčem k úspěchu jak ve výchově, tak i ochraně dětí. Sama mám dvě malé děti, o které mám z hlediska těchto nástrah velké obavy. Vedu je ke sportu a různým aktivitám, které si vyžadují uznání a férové jednání. Situace je však v dnešní době velmi vážná a ohroženo je každé dítě téměř denně," řekla uvolněná členka rady Lenka Vedralová. Apeluje na rodiče, aby věnovali pozornost svým dětem, mluvili spolu a ptali se na jejich problémy a starosti. Rodiče pak své názory mohou konzultovat se školou.

Po radnici se lze projít z domovaPři výročí dvanácti let od otevření radnice se rozhodlo vedení třinácté městské části spustit na webu Prahy 13 virtuální prohlídku budovy. Návštěvníci si tak mohou předem prohlédnout jednotlivá patra budovy, ale zároveň vidí i kontakty na pracovníky, kteří v konkrétních kancelářích pracují. Zároveň se dá tak z pohodlí domova podívat i ze střechy radnice. Ta byla otevřena 2. června roku 2003 na Slunečním náměstí v Nových Butovicích.

ANO vyvolalo dohodovací řízení s TrojkoalicíPražské vedení hnutí ANO vyvolalo dohodovací řízení s Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL, STAN). Smyslem řízení je vyřešit spory mezi členy koalice. Pokud se jim to do měsíce nepodaří, můžou obě strany vypovědět koaliční smlouvu. Důvodem pro krok ANO je podle předsedy jejich zastupitelského klubu Michala Haška fakt, že Trojkoalice často nehlasuje pro koaliční návrhy. Minulý týden došlo například ke sporu ohledně hazardu. „Zastupitelé z Trojkoalice nejméně u 37 bodů nehlasovali za koaličně dohodnuté návrhy," uvedlo ANO v dopise pro Trojkoalici. Jednání koaličních partnerů o neshodách by měla začít už ve čtvrtek.

Město nezaplatí ČKD fakturuPraha odmítá zaplatit téměř 630 milionů, které městu minulý týden vyfakturovala společnost ČKD Praha DIZ za kabely v tunelu Blanka. Informaci potvrdil náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD), podle kterého magistrát fakturu poslal firmě zpět. Město zatím mělo firmě ČKD uhradit za technologie nutné pro provoz tunelu necelých šest miliard korun, což je zhruba šestina z celkové ceny Blanky (37 miliard). Nyní chce společnost po Praze proplatit vícepráce, které nebyly součástí původního zadání a vznikly prodloužením stavby. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyDopravní podnik zahájí v červenci testování nového elektrobusu. Provoz bez cestujících začne v červenci, první pasažéry nabere elektrobus v září. Proces testování bude trvat rok, během kterého chce dopravní podnik zhodnotit technické a ekonomické parametry vozidla.

Číslo dne: 920Tolik tisíc korun rozdělily letos Pražské vodovody společně s Nadačním fondem Veolia mezi pětatřicet dobrovolnických projektů svých zaměstnanců.