Pro „labuťáka" naštěstí podle pracovníků stanice nebude mít kolize vážné následky a po zotavení se bude moci vrátit zpátky na Vltavu. Posledním pacientem roku loňského byla mladá srna, která při srážce s autem utrpěla pohmožděniny a byla otřesená. Ta se už volného života dočkala, byla vypuštěna v Prokopském údolí. Stanicí loni prošlo celkem 3036 živočichů, zhruba o 400 méně, než rok předtím.

Ve čtvrtek bude potravinová sbírkaPotravinová banka Praha a společnost Uber připravily druhý ročník sbírky potravin s názvem Daruj jídlo. Během zítřka si tak zájemci budou moci prostřednictvím aplikace Uber zdarma objednat vůz, který odveze darované jídlo do Potravinové banky, která jej dále rozveze do neziskových a komunitních organizací. „Je spousta lidí, kteří by darovali potraviny, ale neví jak nebo kam je odnést. V potravinové bance přijmeme zejména vejce, sýry a mléčně výrobky, které nám teď nejvíc schází. Díky sbírce Daruj jídlo a díky Uberu bude mít ve čtvrtek každý příležitost nechat své dary odvézt přímo k nám a z toho mám radost," uvedla Věra Doušová, ředitelka Potravinové banky. „Minulý rok se nám podařilo mezi uživateli vybrat na 600 kg potravin. Navíc tento rok je to naše první regionální akce Daruj jídlo proběhne ve stejný den v Bratislavě ve spolupráci s Potravinovou bankou Slovensko a v Budapešti s Caritas Hungaricas," řekla Barbora Polachová z Uberu.

Dohoda o předání budov církvi se stále připravujeDohoda o vydání několika budov v areálu Pražského hradu zatím není podepsána. Původně měla být stvrzena na včerejším tradičním tříkrálovém obědě prezidenta Miloše Zemana a kardinála Dominika Duky, na dohodě však podle prezidenta stále pracují právníci. „Znáte právníky, oni neustále hlodají na nejrůznějších detailech, samozřejmě ne proto, aby zvýšili svoje palmáre, ale aby zvýšili svůj pocit důležitosti, tudíž se to možná o několik týdnů odsune. Myslím si, že základní principy jsou jasné, a teď se baví o citaci různých paragrafů a o podobných detailech, kterým ani pan kardinál, ani já vůbec nerozumíme," sdělil Zeman. Na dokumentu se pracuje od loňského léta, kdy došlo k podpisu memoranda mezi katolickou církví a Hradem. Předání se týká novogotických Mockerových domů, známých také jako Nové proboštství, a jedné z nejvýznamnějších románských památek v republice, kláštera svatého Jiří.

Vysoké školy uspořádají veletrh pro maturantyPražské veřejné vysoké školy chystají veletrh, kde představí nabídku svých studijních programů maturantům. Uskuteční se 14. ledna v prostorách Vysoké školy ekonomické (VŠE), která celou akci pořádá. „Náklady na marketing a zejména na účast na komerčních veletrzích začínají být pro veřejné vysoké školy neúnosné. Proto jsme na půdě České konference rektorů diskutovali s kolegy různé nápady," uvedla rektorka VŠE Hana Machková s tím, že případný druhý ročník by měla uspořádat jiná vysoká škola, nejlépe Univerzita Karlova. Dopoledne bude na veletrhu věnováno technickým a přírodovědným oborům, odpoledne humanitním, ekonomickým a IT oborům. „Oproti komerčním veletrhům budou mít zájemci o studium větší možnost seznámit se s obsahem studia," vysvětlili pořadatelé.

Hudba z Jurského parku zazní živěSvětová premiéra suity z velkofilmu Jurský svět od amerického skladatele Michaela Giacchina zazní v neděli 7. února v pražském Rudolfinu. V podání Filmové filharmonie a Vysokoškolského uměleckého souboru Univerzity Karlovy pod vedením japonského dirigenta Čuheie Iwasakiho návštěvníci uslyší i hudbu z filmových hitů Star Trek, Úsvit planety opic, V hlavě, Ratatouille či Úžasňákovi, seriálu Ztraceni a videohry Medal of Honor. Více ZDE.

Čtyřka stále hledá nájemce divadlaV předchozím nabídkovém řízení zástupci čtvrté městské části nevybrali nájemce Branického divadla. Žádný z uchazečů nesplnil formální podmínky vyhlášeného záměru. Přihlásili se tři zájemci, kteří nedodali potřebné dokumenty. Jejich nabídky ale přesto byly podle radní pro kulturu Adély Gjuričové umělecky zajímavé. Proto se vedení Prahy 4 rozhodlo zveřejnit nový záměr o pronájmu.

Dotace si rozdělí třicítka organizacíZ celkového počtu 92 projektů za celkem 23 milionů korun ohodnotila a vybrala odborná komise 30 kulturních projektů, z toho letos poprvé také 7 víceletých, které Praha 6 finančně podpoří. Nejvíce bodů, 79,5 ze 100, získal projekt Zahradní slavnost v Domově Sedlec. Mezi podpořenými projekty je také projekt Open House Festival, Velikonoce v Písecké bráně, koncerty vážné hudby, hudební festivaly nebo pobočka městské knihovny v Národní technické knihovně.

Vojenská nemocnice má novinkyÚstřední vojenská nemocnice vstoupila do letošního roku s několika novinkami. Vznikla nová gynekologická klinika a ORL pracoviště zvětšilo svoje spektrum výkonů. Po několikaletých přípravách vzniká i Ústav klinických neurooborů a Traumatologické centrum začne využívat nové přístroje.

Na plese nebude chybět ani tombolaUž počtvrté se v sobotu 16. ledna od 20 hodin uskuteční společný reprezentační ples městských částí Lysolaje a Suchdol. Akce se uskuteční v hotelu Galaxie na Suchdolském náměstí. Už od 19 hodin bude otevřen vstup a bude možné si připít s oběma starosty. Na programu bude předtančení latinskoamerických tanců, večerem pak přítomné provede moderátor Zdeněk Vesecký a kapela Caroline band. Chybět nebude světelná show skupiny Pyroterra nebo bohatá tombola. Vstupenky se prodávají v ceně 200 korun na obou radnicích.

Devítka prodlužuje parkovací kartyDržitelé parkovacích karet v některých částech Prahy 9 zatím nemusí řešit jejich prodlužování. Vedení radnice automaticky prodloužilo karty rezidentům a abonentům v okolí O2 areny, Sparta areny a kolem ulice Stoupající. Prodloužení platnosti karet trvá podle radnice do odvolání. O případných změnách bude vedení dále informovat.

Na dvanáctku také dorazí Tři královéUž tradičně na Tři krále - ve středu 6. ledna v podvečer otevře modřanská radnice své dveře koledníkům, kteří přijdou vybírat ve prospěch Tříkrálové sbírky. Akce navazuje na tradici koledování na Tři krále a má charakter celonárodní sbírky, jejímž hlavním účelem je shromáždit prostředky především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším sociálně potřebným skupinám lidí, a to zejména v regionech, kde sbírka probíhá. Nejméně desetina výnosu sbírky je každoročně určena také na humanitární pomoc do zahraničí.

Dobrá zpráva pro PražákyOprava chodníků a silnice v Belgické ulici získala stavební povolení. Záměr nakonec nepočítá s kácením stromů, proti kterému protestovali obyvatelé Prahy 2. Městská část odmítla povolení vydat právě kvůli kácení. Petici proti němu podepsalo celkem 1700 lidí, kteří chtěli, aby se stromořadí obnovovalo postupně. Technická správa komunikací nakonec projekt upravila. Úpravy začnou v roce 2017.

Číslo dne: 165Před tolika lety se narodil první dramaturg Národního divadla Ladislav Stroupežnický, který se do historie českého divadla zapsal i jako dramatik. Jeho nejslavnější hrou jsou bezesporu Naši furianti, ve kterých Stroupežnický přenesl na jeviště obraz tehdejší vesnice, svých rodných Cerhonic.