„Vždycky jsme vše připravovali z nejčerstvějších surovin, za to dám krk," sdělila s tím, že ji ztráta prestižní praxe pro učně mrzí.

Akci Cihla odstartoval průvod masekBenefiční sbírka Akce Cihla, která je určena ke zlepšení života mentálně postižených lidí, začala v pátek happeningem. Setkání zahájil průvod masek, který vyrazil od Obecního domu a směřoval do ulice Na Příkopě. Speciálními hosty byli také patronka akce Simona Stašová a Jan Svěcený.

Studenti na scéně divadlaTradiční soutěž středoškolských divadel Studentská Thálie 2016 se blíží. Nominační přehlídka s workshopem loňských vítězů a hudebními hosty ze Stockholmu se odehraje v neděli 1. května v 16 hodin v Divadle Na prádle v Praze. Pro autorské tvary byla letos vybrána témata: Umění je svoboda a hranicí svobody je odvaha. Finále vystoupení uměleckých a neuměleckých škol se koná ve středu 11. května.

Na Petříně se brzy utkají rytířiVelkou Bitvu národů mohou zhlédnout všichni zájemci, kteří od čtvrtka 5. května do pondělí 9. května přijdou na Petřín. Bude se zde odehrávat Mistrovství světa ve středověkém boji. Kromě kontaktního klání rytířů si mohou příchozí prohlédnout také dobový tábor, který ukáže středověký způsob života. Nakoupit si gastronomické speciality staré několik staletí, oděvy nebo středověké šperky bude možné na řemeslném jarmarku. Chybět nebude ani doprovodný program v podobě lukostřelby, šermířských workshopů a hudebních vystoupení s dobovými nástroji.

Praha 5 má novou raduNa radnici páté městské části se vrátila ODS. Novým místostarostou se stal Lukáš Herold z této strany. Herolda do vedení zvolilo zastupitelstvo Prahy 5 poté, co se v pondělí rozpadla koalice TOP 09, SZ, KDU-ČSL a ČSSD. Zastupitelé ve čtvrtek odvolali také čtyři z osmi radních - Lukáše Budína (SZ) a Jana Smetanu (ČSSD) a radní Tatianu Konrádovou a Petra Hnyka (oba SZ). Vedle Herolda v radě zasedne také Martin Slabý (ANO), který bude prvním místostarostou. Novými členy rady páté městské části byli dále zvoleni Petr Lachnit, Jan Trojánek (oba ANO) a Tomáš Homola (DJK). Více se dočtete ZDE.

Lidé spoluvytváří umělecké díloS přípravou nové výstavy v MeetFactory mohou pomoci všichni, kdo se chtějí zbavit rozbitých nebo poškozených věcí. Polský umělec Bartosz Kokosiński poničené předměty nejen sbírá, ale nyní je chce využít pro vytvoření osobitého díla. Vybrané věci znovu ožijí v jedinečné instalaci Open Studios. Ta bude na Smíchově k vidění ve středu 18. května. Kokosiński shání převážně malé hračky, drobné spotřebiče, nářadí nebo třeba kusy nábytku. To, co lidé nechtějí, mohou odkládat do připraveného boxu na baru MeetFactory do pátku 13. května. Pokud nebudou mít cestu kolem, organizátoři jsou schopni si pro věci přijet. Je potřeba jim předem poslat fotografii nebo popis předmětu.

Nový minibus pomůže předměstíMinibusová linka 243 pomůže od léta obyvatelům Lipenců. Linka v trase Kazín - Lipence - Dolní Černošice bude zajišťovat obsluhu těch částí, které se nacházejí za hranicí standardních docházkových vzdáleností na zastávky, a kde jsou úzké silnice bez chodníků, takže není bezpečné na autobus docházet. Linka 243 zahájí provoz v druhé polovině června, nejpozději počátkem července, a bude v provozu v pracovní dny v období od 5.30 do 20 hodin. Minibus bude jezdit v základním intervalu 30 minut ve špičkách (v Dolních Černošicích jen v ranní) a 60 minut v ostatních obdobích. Její spoje budou obousměrně navazovat na spoje linky 241, která jezdí na Smíchovské nádraží.

Na kampusu by se mohly pořádat farmářské trhyKampus vysokých škol v Dejvicích má podle radnice Prahy 6 velký potenciál. V budoucnu by se zde měla zrekonstruovat Technická ulice, která vede od Kulaťáku na Vítězném náměstí k vysokým školám. „Také bychom tam ideálně přesunuli konání farmářských trhů," řekl místostarosta Martin Polách. Zatím jde podle něj jen o záměr, na kterém se musí vedení městské části dohodnout se zdejšími univerzitami.

Marmelády potěšily děti z azylového domuNa stole starosty Prahy 7 se ocitla krabice plná marmelád. Ty poslala obyvatelka sedmičky, která vyslyšela apel na sousedskou pomoc potřebným. Marmelády skončily v Azylovém domě Otevřené srdce, který poskytuje od roku 2002 pomoc matkám s dětmi v tíživé sociální situaci.

Zpěvák Mika bude koncertovat v KarlíněBritský zpěvák Mika, kterého proslavily hity jako Grace Kelly nebo Love Today, se po loňském strhujícím vystoupení na Colours of Ostrava vrátí na první samostatný koncert: ve středu 25. května do pražského Fora Karlín. Diváky si získal svou energií, nasazením, skvělým zpěvem, hrou na klavír i tancem, kterému nevadil ani déšť.

Praha umožní výstavbu v areálu bývalé TeslyPražští zastupitelé souhlasili s možnou budoucí výstavbou u Poděbradské ulice v Hloubětíně. V současnosti je tam z většiny nevyužívaný průmyslový areál bývalé Tesly. Zastupitelstvo schválilo návrh zadání změny územního plánu, která umožní výstavbu bytových domů. V roce 2013 zastupitelstvo podle místostarosty Prahy 9 Marka Doležala změnu neschválilo, protože ji prošetřovala policie. Městská část výstavbu v areálu v současné době podporuje, s developerem má uzavřené smlouvy, které jí umožní mluvit do budoucího vzhledu výstavby. Změnou územního plánu se zabýval i soud. „Byl odsouzen člověk, který to dojednával," dodal Doležal.

Palmovka uctí ShakespearaShakespearův Večer tříkrálový připravilo pod vedením hostujícího režiséra Ivana Krejčího Divadlo pod Palmovkou. V premiéře jej uvede v pátek 29. dubna a v sobotu 30. dubna v překladu Martina Hilského. V inscenaci se představí většina souboru Divadla pod Palmovkou: vedle Ivany Wojtylové, Radka Valenty, Terezy Dočkalové a Jana Teplého také Ivan Jiřík, Zuzana Slavíková, Ondřej Veselý, Vilém Udatný a v roli Šaška Jan Kačer.

Růžička půjde kvůli 'výchovnému' před soudZe střídačky do vězení? Policie navrhne obžalovat hokejového trenéra Vladimíra Růžičku. Stratéga, který byl ještě loni u reprezentace, viní ze zpronevěry v kauze z doby jeho působení ve Slavii Praha. Případ, jenž začal před rokem právě krátce před startem mistrovství světa, tak skončí před soudem. Růžičkovi hrozí vězení, pokuta i distanc. Bývalý hokejista se měl dopustit zpronevěry tím, že od podnikatele Miroslava Palaščáka přijal částku půl milionu korun a nezanesl ji do účetnictví klubu. Šlo údajně o takzvané výchovné, o němž se v posledních měsících vedou v hokeji spory.

Orel Eddie přilétne do vršovického kinaTouha splnit si životní sen je motorem snad každého z nás. Ale motor, jaký v sobě skrývá od dětství Michael, nemá jen tak někdo. Půvabný snímek o mladíkovi, jenž to nevzdal a v roce 1988 vstoupil do olympijských dějin jako „Orel Eddie", okouzluje humorem i nezdolností hrdiny. Zajděte si na něj v sobotu 30. dubna do kina Pilotů ve Vršovicích, projekce začne ve 20 hodin.

Bach na vlnách breakdanceCo by asi tak skladatel Johann Sebastian Bach řekl na to, že se jeho hudební kusy z 18. století dočkaly zpracování jedním z nejmodernějších tanečních stylů současnosti b-boyingem? Zájemci si mohou udělat vlastní názor: díky show Red Bull Flying Bach, která se po čtyřech letech vrací do Česka. Jde o první projekt, který ztvárňuje Bachův „Dobře temperovaný klavír" důmyslnou kombinací prvků breakdance s klasickou hudbou. Unikátní představení se odehrají v pátek 23. září a v sobotu 24. září v Praze.

Město zvažuje venkovní posilovnuCvičení a posilování na čerstvém vzduchu čeká možná obyvatele Říčan. Jedno venkovní hřiště s lanovým parkem pro děti plánuje postavit město v říčanském lese u cesty směrem na Tehov. Venkovní posilovnu chce město financovat z dotace, o kterou požádá na začátku května.

Obyvatelé mohou pomoci knihovněPři příležitosti modernizace knihovny vyhlásilo multifunkční centrum ve Štěchovicích akci Pomáháme knihovně. Ta přijímá knižní dary. Podmínkou je vydání po roce 1990 a dobrý stav. Nevhodné knihy budou nabídnuty na burze. Výtěžek se využije na zakoupení nových knih. Dary je možné posílat do soboty 30. dubna.

V Česku žije 603 stoletých lidíV Česku na konci prvního čtvrtletí žilo 603 stoletých a starších lidí - 521 žen a 82 mužů. Nejstarší obyvatelka má v dokladech rok narození 1907 a žije v Jihomoravském kraji. Nejstarší muž se narodil v roce 1909 a je z Libereckého kraje. V prosinci 2011 žilo v ČR 559 osob starších sto let. V lednu 2013 úřad vyplácel stoletým 1103 důchodů.