Ta po vystoupení rozdá autogramy. Akce Česko zpívá koledy začíná již od 11 hodin, kdy budou na Staroměstském náměstí připraveny tvůrčí dílny pro děti.

Karlínským přístavem segway neprojedeNa Facebooku občanského sdružení Karlín sobě se objevila fotografie značky zakazující vjezd segwayům do areálu karlínského přístavu. K fotografii se vyjadřuje řada přispěvatelů. „Tam někdy nějaký projel?" ptá se při pohledu na rozbahněnou cestu na snímku přispěvatelka Jana Nosková. A reakce na tento komentář na sebe nenechala dlouho čekat. „Jasně, vede tudy stezka obojživelných vozítek, přímou stezkou přes Vltavu rovnou do Holešovic," přisazuje si sdružení Karlín sobě. „Co kdyby to ale náhodou nějakého sebevraha napadlo?" uzavírá diskusi další otázkou Jan Finger. Zdroj: Facebook
Značka zakazující vjezd segwayům do areálu karlínského přístavuZdroj: Facebook Karlín Sobě 

Jeden doskok. USK podlehl Děčínu„Šlo o náš klasický souboj i výsledek," posteskl si po smolné porážce 58:61 od úřadujících vicemistrů republiky rozehrávač USK Jan Křivánek. Na horké půdě Děčína se pražští basketbalisté často drží, vždycky jim ale krůček schází. „Co je nám platné, že jsme měli většinu doskoků, když klíčový získal Děčín," procedil mezi zuby zklamaný hráč aktuálně osmého celku nejvyšší soutěže, který na vysněnou metu, silnou šestku, ztrácí jedno vítězství.

Herbadent dal v derby deset gólůZatímco florbalisté o víkendu finišovali s boji o medaile na mistrovství světa, ženská nejvyšší soutěž jela na plné obrátky. Na programu čtrnáctého kola bylo i jedno pražské derby, v němž hráčky Elite doma podlehly Herbadentu 3:10. Bohemačky přehrály Ostravu 4:2 a Chodov Židenice 4:1. Dva pražské celky neuspěly, Panthers 3:4 v Jičíně a Vinohrady 4:5 v Olomouci. Tabulku vedou Vítkovice, o čtyři body před Bohemians.

Brno veze z ČZU plný bodový ziskOklepat se po ostudné porážce v minulém kole
v Benátkách se extraligovým volejbalistům ČZU nepovedlo, na domácí palubovce totiž v sobotu podlehli Brnu 1:3 na sety a opět skončili bez jediného bodu. „Byli jsme hluší na útoku, což nás stálo body," nechápavě po zápase kroutil hlavou kapitán pražského týmu Michal Záveský. „V prvním setu to bylo dobré, o zbytku se to bohužel říct nedá," dodal trenér Miroslav Malán.

Ani Brňanky USK nepotrápilyVelmi příjemný pohled na tabulku se skýtá po čtrnáctém kole ligy pražským fanouškům basketbalu. Slávistická děvčata okusila už desetkrát radost z výhry a okupují čtvrtou pozici. Na čele peletonu pak pevně stojí neporažené vítězky posledních šesti ročníků USK. Naposledy si hráčky z Královky vyšláply na Královo Pole, jež deklasovaly 95:52. „Jednoznačné utkání. Brno nám stačilo jen v první části," shrnula za domácí pivotka Alena Hanušová.

Olymp slaví. Přerov nekladl odporSérie pokračuje. Po potvrzení výher z Brna a Frýdku-Místku toužily v desátém kole extraligy volejbalistky Olympu. Soupeřky měly těžké, největší konkurentky v boji o čtvrtou příčku Přerovanky. Utkání se ukázalo snazší, než se čekalo, a po setech 25:15, 25:14 a 25:20 slavily domácí hráčky. „O všem rozhodl náš lepší servis," culila se kapitánka PVK Simona Kopecká. „Olymp nás doslova rozstřílel," potvrdila její slova hostující Eliška Ticháčková.

Kam za kulturou

Maigret a jeho mrtvýKomisař Maigret stvořený francouzským autorem Georgesem Simenonem je českým posluchačům známý především z rozhlasových dramatizací s Rudolfem Hrušínským. Všechny knihy s tímto charismatickým a především lidským a chápajícím vyšetřovatelem ještě nebyly zvukově zpracovány. Nová audiokniha Maigret a jeho mrtvý líčí další komisařův případ, který vůbec poprvé vychází coby mluvené slovo. Do geniálního francouzského kriminalisty s nepostradatelnou dýmkou se převtělil Jan Vlasák.

Spalovač na první scéněRepertoár Národního divadla se 15. prosince rozroste o adaptaci románu Ladislava Fukse Spalovač mrtvol. Na jevišti Stavovského divadla se objeví v režii Jana Mikuláška a dramaturgii Marty Ljubkové. V titulní roli Karla Kopfrkingla se představí Martin Pechlát, v roli jeho ženy Lakmé vystoupí Pavla Beretová, jejich děti ztvární Lucie Polišenská a Radúz Mácha. Fuksovo dílo se v Národním divadle objeví úplně poprvé.

První hvězda Letní LetnéPřestože do začátku dalšího ročníku mezinárodního festivalu nového cirkusu a divadla Letní Letná zbývá hodně času, už nyní známe jméno prvního věhlasného souboru, který v létě do Prahy dorazí. Zájemci se mohou těšit na kanadský Cirque Alfonse, který se představí v šapitó Magic Mirror.

Obrazy hrdého samoukaV Topičově salonu zahájí další zajímavou výstavu. Zítra zde bude otevřena přehlídka prací Miloslava Mouchy. Výstava nazvaná Od konceptu bude probíhat až do 27. ledna. Přiblíží tvorbu jednoho z nejvýznamnějších výtvarných autodidaktů současnosti. Moucha, který roku 1968 emigroval do Francie, se k tomu, že je samouk, hrdě hlásí.

Čtěte také: Místo bytů vznikne hřiště a klubovna