lavní město obdrželo letos od státu například zhruba sedm miliard korun za pořádání pravidelné volby do jedné třetiny Senátu, 1,5 miliardy za uspořádání voleb do Evropského parlamentu a 1,7 miliardy za pořádání doplňovacích voleb do Senátu. Vyšší příjmy, než předpokládalo, získalo město podle náměstkyně Kislingerové také při výběru daní právnických osob.

Praha získá miliardy z EU na výzkumHlavní město spustilo vlastní Operační program Praha - pól růstu České republiky, v němž je k dispozici 403 milionů eur (zhruba 11 miliard korun). Nejvíce peněz je připraveno na výzkum, vývoj, technologické inovace, udržitelnou mobilitu a energetické úspory.

Otevřené památky lákaly davy lidíO víkendu se otevřely běžně nepřístupné památky na Praze 1, a to v rámci akce Dny evropského dědictví. Možnost nahlédnout do neznámých míst si nenechaly ujít tisíce lidí. Otevřeno pro veřejnost bylo sedm objektů jako třeba palác Thurn-Taxisů, gotické sklepy v Nerudově ulici, či rotunda svatého Václava. Dny evropského dědictví se konají po celém kontinentu a památky jsou zpřístupňovány zdarma nebo jenom za minimální vstupné.

Noclehárna na lodi Hermes se opět otevíráBezdomovcům se včera večer znovu otevřela noclehárna na lodi Hermes, která se po opravách v mělnických loděnicích vrátila zpět do Prahy. Každoroční údržba lodi podle Ludmily Tomešové z Centra sociálních služeb Praha (CSSP), které noclehárnu na lodi provozuje, přijde asi na dva miliony korun. V Praze žije podle odhadů až několik tisíc lidí bez domova, denní centra jsou v metropoli tři, nočních je v zimě až devět. Opraveno bylo opláštění dna lodi, což bylo podmínkou k technické způsobilosti jejího dalšího provozu. Zájem o noclehárnu je v létě menší než v jiných ročních obdobích, její kapacita je více než 230 lůžek.

Korejští zastupitelé navštívili čtyřkuMinulý týden se zástupci čtvrté městské části setkali se členy delegace Korejské republiky, kterou vedl starosta města Cheingju Byung-Gook Kim. Korejští zástupci se zajímali o fungování úřadu, jeho organizační strukturu, sestavování rozpočtu, podporu podnikání na obecní úrovni, fungování školství nebo jaká je podpora životního prostředí v městské části Praha 4. „Během setkání jsem nabídl možnost spolupráce při podpoře podnikání korejských firem na území Prahy 4," řekl zástupce starosty Lukáš Zicha.

V Točné opraví nevyhovující silnicePo dva měsíce se musí obyvatelé Točné připravit na dopravní omezení, protože na silnicích budou pracovníci opravovat výtluky a vyrovnají povrch silnice. Ačkoliv podobnou opravu zařídilo vedení městské části už před dvěma lety, nestačilo to, a proto se občané Točné znovu na ně obrátili. Hlavní problém ale oprava nevyřeší. Celková rekonstrukce bude možná v tom případě, kdy se na místě postaví splašková kanalizace, plynofikace a rekonstrukce vodovodního řádu a rozvodů elektrické energie. Ačkoli městská část usiluje o zasíťování dlouhodobě, vše záleží na magistrátu a příslušných dodavatelích.

Cirkus Berousek original Sultán zavítal do PrahyAž do svátečního zářijového pondělí mohou zájemci navštívit známý cirkus Berousek original Sultán, který přijel do Prahy odehrát několik představení. Poprvé lze do šapitó vyrazit ve středu 9. září od 17.30 hodin, stejně jako v ostatní pracovní dny. V sobotu se pak představení koná od 15 hodin a v neděli se hraje od 11 hodin. Poslední představení je připraveno na pondělí 28. září od 14 hodin. Cirkus Berousek original Sultán 'zakotvil' v ulici Novodvorská na Praze - Libuši.

V Újezdě bude zábavné odpoledneMěstská část Praha 21 ve spolupráci s občanským sdružením Rarášek naplánovala na tuto sobotu zábavné odpoledne pro celou rodinu. Den Zdraví a 7. Újezdské kolodění proběhne v prostorách sportoviště v Čentické ulici v Újezdu nad Lesy od 14 do 18 hodin. Návštěvníci se mohou těšit například na ukázku bojového umění, výcvik psů či možnost svézt se na elektrickém býkovi. Na místě si budou moci také nechat změřit tlak nebo vyšetřit pihy.

Kleslová skončí s ČEZ až na konci rokuŠéf ANO Andrej Babiš požádal předsedkyni pražské organizace Radmilu Kleslovou, aby okamžitě ukončila smlouvu na poradenské služby se společností ČEZ, od které údajně dostává 100 tisíc korun měsíčně. Kleslová ale řekla, že zhruba patnáctiletou spolupráci ukončí až k závěru roku. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyUniverzita Karlova v Praze za měsíc spustí první ročník Juniorské univerzity pro středoškoláky. Během tří měsíců se budou moci zúčastnit přednášek vybraných fakult, prohlédnout si historické univerzitní budovy a získat podrobné informace o studiu na této nejstarší české univerzitě. Mladí si mohou vybrat mezi humanitně-společenským a přírodovědně-lékařským okruhem.

Číslo dne: 3Tři divadelní soubory se v nadcházející sezoně představí na prknech kulturního prostoru Vila Štvanice. Uskupení Tygr v tísni a Geisslers Hofcomoedianten obohatí i produkce nezávislého Divadla Letí. V repertoáru mají díla od baroka až po současnost.