„Je naším přáním, aby publikace, která se vám nyní dostává do ruky, se stala vaším průvodcem a poskytla vám o hřištích ucelené a užitečné informace. Pokud vám bude pomocí při volbě tras a cílů vašich vycházek a aktivit, bude možno říci, že splnila svůj účel," uvedla starostka Vladislava Hujová. 

Část dotací půjde i na opravu kostelaZastupitelstvo páté městské části v Praze schválilo rozdělení dotací pro rok 2016. Zhruba 5,4 milionu korun půjde na podporu kulturních aktivit, na sport, na sociální služby, na podporu volnočasových aktivit občanů v sociální oblasti, dětí a mládeže a na zachování a obnovu nemovitých kulturních památek. Poslední kapitola se bude třeba týkat i opravy klempířských prvků a fasády kostela svatého Václava na Smíchově, kam radnice přispěje částkou 140 tisíc korun.

Kampaň přiblíží chystané projektyRadnice Prahy 6 se snaží informovat obyvatele Ruzyně a Liboce o plánovaných rozvojových záměrech v této lokalitě. Nejdůležitějšími z nich jsou prodloužení tramvajové trati, řešení parkování a rozvojové území skladů. Informace o projektech budou prezentovány pomocí novin, na webu Prahy 6, na informačních panelech v ulici Vlastina nebo v informačním středisku Delta.

Újezdští pořádají veřejné fórumVe středu 20. dubna se od 18 hodin v sále Polyfunkčního domu Level v Újezdu nad Lesy koná akce s názvem Veřejné fórum. Vedení újezdské radnice představí občanům deset největších problémů či příležitostí, které vnímá na území Prahy 21. Lidé se dozví, jaké kroky městská část učinila při řešení problémů z minulého roku, například novinky ohledně skautské klubovny, přeložky I/12, či informace ke školnímu pedagogickému pracovišti. Obyvatelé také vytvoří pocitovou mapu Újezda nad Lesy. Je zajištěno hlídání dětí, na místě bude losování tomboly a drobné občerstvení.

Basketbalistky USK zůstaly bez medaileŠkoda. Basketbalistky USK Praha tentokrát v Evropské lize medaili nevybojovaly: obhájkyně loňského titulu v duelu o bronz podlehly Fenerbahce Istanbul 69:73. Proti hostiteli závěrečného Final Four sice většinu času vedly, ale zhruba čtyři tisíce fanoušků dotlačily v poslední čtvrtině Turkyně k obratu. Minutu před koncem USK držel nadějný stav 69:70, ale hostitelky dokráčely k vítězství a oplatily Pražankám prohru z loňského semifinále. Více se dočtete ZDE.

Kontroloři zavřeli patnáct provozoven v krajiTřináct provozoven v Praze a patnáct ve Středočeském kraji zavřeli v roce 2015 pracovníci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). V celé republice byli nuceni z důvodů závažného porušení hygienických předpisů uzavřít celkem 76 provozoven. Situace se přitom liší dle druhu činnosti. Dlouhodobě nejnižší výskyt závažných pochybení SZPI zjišťuje v sektoru výroby potravin neživočišného původu. Většině provozovatelů uložili zákaz užívání prostor, protože našli škůdce, kteří potraviny často okusovali. Dalším důvodem bylo zanedbání úklidu nebo nezvládnutí odvozu odpadů.

Vojáci vyzkoušeli své schopnostiPřes tisíc příslušníků ze čtrnácti pěších rot ukázalo své schopnosti během vojenského cvičení Hradba 2016 ve výcvikovém prostoru Libavá v Olomouckém kraji. Počet jednotek, které se střídaly v několikadenních blocích, byl nejvyšší v historii. Účastníci prověřili své schopnosti ve střelecké, chemické, zdravotní i taktické přípravě. Jednotka ze Středočeského kraje tvořila nejpočetnější oddíl. Své síly v úkolech pro obranu státu a státních hranic vyzkoušelo sto mužů a šest žen ze Středočeské kraje.

Kraj se distancuje od stavby přehradyRadní Středočeského kraje popřeli spekulace, že by jakýmkoli způsobem podporovali výstavbu přehrady na Berounce. Reagovali tak na základě protestů místních občanů, kteří se stavbou razantně nesouhlasí. Kraj také prioritně usiluje o to, udělat z Křivoklátska národní park. Hlavním důvodem má být zvýšení ochranných opatření před povodněmi. Vedení Povodí Vltavy tvrdí, že retenční a technická opatření, která jsou s národním parkem spojená, by měla lokální až nulový význam. Vedení kraje plánuje na květen seminář, kde by měli pracovníci Povodí Vltavy prezentovat návrhy starostům okolních obcí.

Přes 166 milionů korun půjde na neziskovkyNejen Sdružení nájemníků ČR, Pražská organizace vozíčkářů, Sdružení přátel konta Bariéry se dočkají finanční podpory. Ministerstvo pro místní rozvoj letos rozdělí mezi padesát jedna organizací přes sto šedesát milionů korun. „S rostoucím počtem organizací v neziskovém sektoru roste i poptávka po národních dotacích," řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. Letos přišlo ministerstvu celkem sto žádostí s náklady téměř tři sta milionů korun. Organizace návrhy předkládaly do konce října loňského roku. Projekty byly zaměřené na regionální politiku, cestovní ruch, stavební řád a územní soudržnost. Ministerstvo by také rádo pracovalo na diskuzi o systémovějším zapojení neziskových organizací do rozvojových aktivit.

Průzkum: Češi se bojí islámuVětšina obyvatel ČR se v tuto chvíli obává islámu. Necelá polovina respondentů tvrdí, že jejich postoj vůči islámu je natolik silný, že by mohl mít vliv na rozhodování v podzimních krajských volbách. Třetina lidí ale nehodlá směšovat téma islámu a témata krajské politiky. Ukazuje to poslední průzkum veřejného mínění, který metodou online šetření provedla agentura Phoenix research na vzorku 1200 respondentů. Na dotaz o názor na islám jako celek drtivá většina respondentů (66 procent) uvedla, že je to náboženství, ze kterého mají strach. Druhou nejčastější odpovědí (12 procent) bylo, že jde o náboženství jako každé jiné. Pokud jde o krajské volby, 47 procent lidí si myslí, že by otázka islámu mohla ovlivnit jejich volbu, 31 procent má opačný postoj a 22 procent na to nemá vyhraněný názor.

Dobrá zpráva pro Pražany i turistyVe Staroměstské mostecké věži v Praze byla otevřena nová stálá expozice Muzea hlavního města Prahy nazvaná „Mysterium věže". Je věnována především samotné věži jakožto nejstarší, nejcennější a nejzachovalejší části Karlova mostu.

Číslo dne: 500Zhruba pět stovek lidí se v neděli odpoledne v centru Prahy zúčastnilo Pochodu dobré vůle, konaného v souvislosti s akcí Kulturou proti antisemitismu.