Po týdenním provozu náměstek rozhodl, že bude světelné značení ve čtvrtek 10. září vypnuto a uvedeno zpět do provozu až po otevření tunelového komplexu Blanka. Místostarosta Prahy 2 Jan Korseska na jednání zastupitelstva městské části řekl, že takové chování není vhodné a tento krok navíc nemá s Blankou nic společného. Opoziční zastupitel Michal Uhl hlasování označil jako prázdné gesto, když se má tunelový komplex už v sobotu zprovoznit.

Nový sál otevřou v Náprstkově muzeuV neděli 20. září jsou pro návštěvníky Náprstkova muzea připraveny mexické výtvarné dílny, interaktivní divadelní představení nebo komentované prohlídky výstavy Rituály smrti. Otevírají tady totiž nový multifunkční prostor nazvaný Okénko do světa. Vstupné na doprovodný program je zdarma, na výstavy a na komentované prohlídky lze jít v rámci běžného vstupného.

Žluté lázně pořádají slavnosti pivaSobotní den 19. září bude ve Žlutých lázních ve znamení piva a farmářských trhů. Konat se tu bude Oktoberfest 2015, kde mohou hosté ochutnávat nabídku šesti renomovaných bavorských pivovarů. Pivní slavnosti budou slavnostně zahájeny v pravé poledne naražením dřevěného sudu s pivem. Současně tu pořádají také celodenní sportovní a lifestylový festival. Jeho vyvrcholením bude večerní živý koncert slovenského Majka Spirita.

Novodvorskou ulici budou opravovatV pondělí 21. září začnou pracovníci Technické správy komunikací rekonstruovat další části ulice Novodvorské na dvanácté městské části. Jedná se o souvislou údržbu v úseku od ulice U družstva Tempo až k ulici Mariánská. První etapa byla ukončena v pátek 11. září, druhá etapa je v přípravě a ukončení třetí etapy je plánováno do středy 28. října. Pracovníci budou odfrézovávat povrch a položí nový živičný. Ošetří také trhliny a opraví značení. Vytvoří také dva střední dělicí ostrůvky pro chodce.

Osmička plánuje omezit pohyb psůV návaznosti na magistrátní vyhlášku O stanovení pravidel pro pohyb psů na veřejném prostranství na území hlavního města Prahy vydalo vedení radnice osmé městské části návrh na zákaz vstupu psům na dvě vybraná místa. Omezení by se mělo týkat kobyliské střelnice kvůli jejímu pietnímu charakteru a středové části Karlínského náměstí kvůli nově zrekonstruované kašně. Návrh obsahuje také 30 míst s volným pohybem psů. Materiál by měl projít připomínkovým řízením na magistrátu do konce roku a v platnost by tak mohl vejít od 1. ledna 2016.

Majetkový úřad získal od obrany InvalidovnuBarokní objekt bývalé Invalidovny v Karlíně převzal od ministerstva obrany Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). „Náš úřad je specializovaný na hospodaření se státním majetkem, proto převod tohoto areálu z ministerstva obrany vítáme. Nyní provedeme důkladnou analýzu možností dalšího hospodaření s tímto významným pražským objektem," uvedla Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM. Z areálu bývalé Invalidovny se letos odstěhoval Vojenský ústřední archiv, který v současnosti sídlí v kasárnách v Praze-Ruzyni. Archiv se v roce 2013 vypořádával s ničivou povodní, která zasáhla nejenom samotnou budovu, ale také archiválie.

Studená voda na devítce je v pořádkuLegionela se v pitné vodě z vodovodu pro veřejnou potřebu nevyskytuje. Tato bakterie totiž byla zjištěna v teplé vodě. Protože je pitná voda v pořádku, není proto důvod, aby pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací přistavovali cisternu s náhradním zásobováním pitné vody na devátou městkou část.

Sluneční náměstí provoní medobraníPáteční den 18. září bude patřit včelám a medu. Na Slunečním náměstí před radnicí třinácté městské části se uskuteční První Pražské Medobraní. Návštěvníci se při akci mohou seznámit se sedmnácti včelaři nebo živými včelami, které budou v proskleném úlu. Zároveň je připravena ochutnávka medů a medovin, ukázka včelařského náčiní, přednášky o použití a skladování medu a soutěž včelařů o nejlepší med a medovinu. Medobraní potrvá od 9 do 17 hodin a bude na něm možné zakoupit čerstvý med a včelí produkty.

Ve Kbelích uzavřely některé silniceŘidiči projíždějící přes Kbely by měli jízdě až do pondělí věnovat zvýšenou pozornost. Od středečního dopoledne je tam totiž uzavřen úsek komunikace Žacléřská mezi Tauferovou a Železnobrodskou ulicí. Uzavírka potrvá do pondělní čtvrté hodiny ranní. Omezení platí i pro městskou hromadnou dopravu. Zastávky MHD naleznou obyvatelé a návštěvníci Kbel dočasně v ulici Vrchlabská. Vedení Kbelské radnice žádá řidiče, aby jako objízdnou trasu využívali ulici Polaneckého. Důvodem uzavírky je konání akce Kbelské posvícení.

Orchestr zahájil svoji 81. sezonuSymfonický orchestr hlavního města Prahy FOK zahajuje svoji 81. sezonu. Šéfdirigentského žezla se ujal Fin Pietari Inkinen, který bude řídit kromě dalších pěti programů i úvodní abonentní koncerty. Spolu s ním vystupuje na pódiu Smetanovy síně houslový virtuóz Pavel Šporcl. Koncerty jsou kombinací finského a českého repertoáru, stěžejním bodem programu je Dvořákova Novosvětská.

Šedesátka míst zažije město jinakO víkendu se do desátého ročníku Zažít město jinak zapojí celkem 59 míst v Praze. Do sousedských slavností se loni zapojilo 45 míst. Letos bude na většině míst omezený provoz aut. Všechna místa v Praze mají společný vizuál, který je charakterizuje. Často jde o vybranou konkrétní stavbu či zákoutí z dané lokality. Projekt chce pomoci lidem při pořádání akcí ve svém okolí. Podle radní Prahy 4 pro kulturu Adély Gjuričové (SZ) chce městská část iniciovat změnu magistrátní vyhlášky o místním poplatku za užívání veřejného prostranství tak, aby byla k lidem vstřícnější.

Praha 22 připravuje mobilní aplikaciMěstská část Praha 22 připravuje v rámci projektu Dostupnější služby e-Governmentu občanům mobilní aplikaci určenou pro komunikaci občanů s úřadem pomocí chytrých telefonů. Součástí aplikace bude také modul Služby, ve kterém bude možné vyhledávat obchody, veřejné služby a další provozovny s uvedením takových údajů, jako je otevírací doba, telefon, e-mailová adresa, webová adresa či fotografie s umístěním na mapě. Majitelé provozoven, kteří mají zájem o zveřejnění bezplatných informací, můžou kontaktovat telefonicky městský úřad.

Dobrá zpráva pro PražanyRothmayerova vila ve Střešovicích bude od začátku října otevřena pro veřejnost. Architekt Otto Rothmayer (1892 - 1966) patří ke generaci architektů aktivních v 1. polovině 20. století. Jeho život a tvorba je úzce spojena s osobností uznávaného slovinského architekta Josipa Plečnika, s nímž spolupracoval zejména na přestavbě Pražského hradu.

Číslo dne: 57Do své 57. sezony vstoupilo pražské divadlo Semafor. Ve středu uvedlo už osmistou reprízu své nejúspěšnější hry Kytice. Na jeho prknech se objevila už ve třetím nastudování a v repertoáru je dodnes. U zrodu této muzikálové verze stáli Jiří Suchý a skladatel Ferdinand Havlík.