Primátorka se sešla s velvyslanciPražská primátorka Adriana Krnáčová se v pondělí sešla ve své rezidenci s velvyslancem Jižní Korey Moon Ha Yongem a velvyslancem Albánie Rizou Podou. Pokračuje v pravidelném setkávání s ambasadory zemí, které zde mají své zastoupení. Od začátku letošního roku se již setkala s dvanácti z nich, například s diplomaty z USA nebo Ruska.

Karlova univerzita má izraelský týdenPražské centrum židovských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pořádá od pondělí třetí Izraelský týden. Pozvání přijal izraelský historik Yoav Gelber nebo americký profesor Gabriel Noah Brahm.

Dívčí kvarteto zahraje na hradbáchDívčí fagotové kvarteto Dudlajdá fagotiky vystoupí v úterý od 18 hodin v Bastionu Novoměstských hradeb. Kvarteto tvoří mladé fagotistky studující na JAMU, HAMU, Pražské konzervatoři a berlínské vysoké hudební škole Hanns Eisler. Zaměřují se hlavně na hudbu populární, nevyhýbají se však ani klasické muzice, od barokní až po současnou. Koncert, na nějž je vstup volný, pořádá radnice Prahy 2 jako další z hudebního cyklu Bastion Novoměstských hradeb.

Program vychová z dětí malé farmářeFarmářské trhy na Vítězném náměstí nabízí programy pro děti ve chvíli, kdy jejich rodiče nakupují. Cílem naučné aktivity je zábavnou formou malým divákům vysvětlit, jak si mohou sami něco vypěstovat, seznámit je s méně známými druhy ovoce a zeleniny, naučí je rozpoznávat v kuchyni používané byliny a koření a setkat se živými zvířaty. Program je určen pro děti předškolního a školního věku.

Jubilejní čarodějnice budou na LadronceUž podesáté proběhnou poslední dubnový den čarodějnice v parku na Ladronce. Program největšího pálení čarodějnic v Praze tentokrát začne už v 10.30 hodin, což je oproti loňským ročníkům změna. Návštěvníci si užijí hudbu, divadlo, umělecké a sportovní dílny i soutěže. Večer pak vystoupí kapela Buty a beatboxer En.dru. Vstup je zdarma, připraveno je také tisíc špekáčků.

Bude se diskutovat o Letenských sadechObčané nejen ze sedmé městské části mají možnost zapojit se do debaty o obnově Letenských sadů. Už tuto středu se setkání uskuteční od 18 hodin v Národním zemědělském muzeu. Akce se zúčastní zástupci magistrátu a městské části Praha 7. Na programu bude prezentace úprav parku a debata s občany. Letenské sady má v majetkové správě hlavní město, v rámci realizovaných i připravovaných úprav jde především o revitalizaci zeleně, materiálové sjednocení povrchů cest, nová sportoviště a herní prvky, psí hřiště, mobiliář, včetně veřejného osvětlení, a jednotný informační systém.

Opera a balet by se měly přesunoutStátní opera v Praze by měla v blízké době projít rekonstrukcí. Její vedení plánuje mimo jiné zlepšit stav jevištní techniky. Aby zájemci o zpěvohru a balet nepřišli o představení, jedná se o přesunutí oper do Hudebního divadla Karlín. Další inscenace by pak měly být po dobu rekonstrukce budovy Opery na jevišti Národního divadla. Instituce tak chce tímto krokem uspokojit zvyšující se poptávku po tomto uměleckém žánru. Vše však ještě závisí na vyjádření pražského magistrátu a karlínské scény.

Bulovka připravuje Den hygieny rukouNa čtvrtek 30. dubna připadá Světový den hygieny rukou. U stánku u hlavního vchodu do Nemocnice Na Bulovce si zájemci budou moci vyzkoušet správnou techniku mytí a dezinfekce rukou a zároveň použít speciální přístroj, který odhaluje znečištěná místa na rukou. Akce probíhá od 9 do 11 hodin.

Dobrovolníci opravili dětské hřištěO víkendu se sešli obyvatelé městské části Praha Dubeč, aby dobrovolně pomohli při natírání dětských prvků na hřišti u Lipové aleje a jarním úklidu celého dětského hřiště. Vedení městské části vyjádřilo poděkování za tuto brigádu paní Prosové, která celou akci iniciovala a zajištění akce připravila spolu s městskou částí.

Modřanští besedují o tenisovém areáluV úterý od 17 hodin se uskuteční prezentace nového výukového tenisového areálu, který plánuje postavit britský investor. K projektu se na besedě můžou vyjádřit i obyvatel dvanácté městské části. Více než dvouhektarový areál má vyrůst severně od ulice Generála Šišky na nezastavěném a nevyužívaném území. Tenisová škola spolupracuje s Prague British School sídlící v bývalé základní škole K Lesu.

Tenisové hřiště se dočká opravyZmizí mech, opraví se oplocení a branka. Takové vyhlídky mají radní patnácté městské části s tenisovým hřištěm v Boloňské ulici. Hornoměcholupské hřiště se totiž stalo jakýmsi sirotkem, který ztratil svého správce. Sportovní klub, jenž měl hřiště svěřené, neměl dostatek peněz na opravy sportoviště ani provozování, a proto ukončil smlouvu o pronájmu. Až budou provedeny opravy, mělo by být hřiště opatřeno provozním řádem a přiděleným správcem, který na něj bude dohlížet, opravovat ho a uklízet.

Po otevření Blanky bude potřeba změnaKonkrétní plán dopravních opatření po otevření tunelového komplexu Blanka v září zatím vedení Prahy nemá. Hotový není ani jejich harmonogram. Podle náměstka Petra Dolínka jej intenzivně připravuje pracovní komise. Největší obavy mají z nárůstu dopravy obyvatelé Holešoviček. Podle Dolínka lze s jistotou počítat s opatřením na magistrále. Projektanti přemýšlí o zahloubení Povltavské ulice. Chystá se také jednání s Prahou 1 a Prahou 2 ohledně dopravních omezení kolem Vltavy. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro milovníky uměníOd středy do neděle budou k dispozici na telefonu kurátoři z pražské galerie Tranzitdisplay. Zájemcům volajícím na Transdispečink poskytnou informace o současných výstavách či vystavených dílech.

Číslo dne: 12Dvanáct let působil Mistr Jan Hus na pražské univerzitě. Od roku 1398 tam vyučoval, v říjnu 1401 ho zvolili děkanem artistické fakulty a 1409 - 1410 byl jejím rektorem. Jeho cílem bylo zvětšení podílů Čechů na řízení univerzity. V červenci uplyne 600 let, kdy byl upálen v Kostnici.