Přístroj funguje na jednoduchém principu, zájemce si vybere libovolnou báseň a vzápětí se může zaposlouchat do autorského přednesu prolínajícího se se zvuky města. Poesiomat je možné nalézt mimo jiné také v Londýně, New Yorku, Kyjevě, nebo Benátkách. V nejbližší době se objeví také v Lodži, Berlíně a Madridu.

Rodiče si zatančí s dětmi na tělePokusu o zápis do české knihy rekordů v tančení s dítětem v šátku na těle se mohou zúčastnit všichni nadšenci v sobotu u Chodovské tvrze. Maminky i tatínkové jistě ocení zábavnou letní choreografii, přehlídku šátků na nošení miminek nebo piknik v trávě. Na místě bude zajištěno zázemí pro nejmenší děti a tombola o hračky. Vydatná zábava začíná v 10 hodin.

Letní festival po letech otevře zájemcům Branické divadloBranické divadlo opět přivítá divadelní nadšence. Po pěti letech po uzavření branické scény se ve čtvrtek večer v historické budově odehraje premiéra konverzační komedie „Běž za svou ženou". Tato hra zahájí letní divadelní festival v Praze 4, přesněji v Letním divadelním dvoře. „Letní divadelní dvůr v Dominikánském dvoře pak pokřtí syn Jana Wericha Jiří Werich Petrášek," zve diváky zástupce starosty Lukáš Zicha. Samotné Branické divadlo bude pro veřejnost otevřeno pro zatím jen na tento jediný večer. Městská část totiž stále shání nájemce pro tyto prostory.

Letní kino začínáS prázdninami zavítá do Úval letní kino. Promítat se bude tradičně na velkoplošném plátně v házenkářské hale pod hospodou Na Dobrém místě. První představení startuje zítra od půl desáté večer. A protože končí škola, je připravena česká pohádka Řachanda. O dalších filmech si diváci rozhodnou v anketě.

Co město postaví? Rozhodnou lidéPlán vybudovat několik sportovišť či dětských hřišť má město Říčany. Do rozhodování chce zapojit i místní obyvatele, kteří v anketě odhlasují, jaké projekty přijdou na řadu jako první. Ti, kterým bylo patnáct a mají zde trvalý pobyt, mohou volit na webu www.ridimricany.cz.

Kam za kulturou

Jak se stavělo za Karla IV.První prázdninový den, pátek 1. července, mohou rodiče s dětmi i další zájemci strávit v Národním technickém muzeu na Letné s programem z cyklu technika ožívá. Tentokrát muzejníci připravili program k výstavě Civitas Carolina aneb stavitelství doby Karla IV. s jedinečnou možností zjistit, jak fungoval středověký dřevěný jeřáb. Kdo přinese vysvědčení s vyznamenáním, má vstup zdarma.

Deštivé dnyPro velký zájem zařazuje Divadlo Ungelt do prodeje další termín představení Deštivé dny na příští sezonu. Uskuteční se 26. 3. 2017 v 19 hodin, opět v divadle ABC. Vstupenky budou uvolněny do prodeje dnes v 8 hodin. Rezervace a prodej jsou možné pouze on-line. Americké drama je hrou o síle přátelství a zároveň kriminálním příběhem. Hrají v něm Richard Krajčo a David Švehík. Prvně zmíněný získal za ztvárnění role Dennyho cenu Thálie 2012, druhý se umístil v širší nominaci.

Pavel Šporcl & Gipsy wayVášeň, cikánské rytmy a muzikantské mistrovství zažije v pátek od 20 hodin nádvoří zámku Velké Losiny. Pod širým nebem se tu odehraje koncert Pavla Šporcla a cikánské cimbálové kapely Gipsy way ensemble. Spojí se tak mistrovství Pavla Šporcla s temperamentem a cikánskou vroucí krví.

Cokoli chcete na HraděLetní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě včera začaly uvedením komedie Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete. Letní scéna Nejvyššího purkrabství bude od zítřka denně do 18. července od 20.30 patřit zmiňované novince s hereckým obsazením v čele s Marií Doležalovou, Nelou Boudovou, Václavem Koptou, Milanem Šteindlerem nebo Petrem Stachem. Večery patří 400. výročí od úmrtí tohoto anglického dramatika.

Jak řídit kulturuMáte-li chuť stanout v čele kulturního projektu či organizace, pak je akademie pražského Institutu určena právě vám. Vzdělávací program, zahrnující cyklus přednášek a workshopů zaměřených na rozvoj klíčových dovedností potřebných pro řízení kulturní organizace (strategické plánování, branding a projektové řízení), se uskuteční letos na podzim v Praze. Přihlásit se lze ještě do 30. června.

Čtěte také: Co čeká metropoli? Zeptejte se…