První část Strategického plánu projedná vedení osmičky s místními obyvateli na veřejném setkání 22. února v Kulturním domě Ládví od šesti hodin odpoledne. Členové pracovních skupin se budou scházet pravidelně až do konce dubna. Příští schůze se uskuteční 2. března. Zápisy ze všech setkání chce vedení radnice zveřejňovat na svých webových stránkách.

Piráti budou demonstrovatČeská pirátská strana organizuje na sobotu 20. února demonstraci za zachování svobodného internetu. Demonstrující se sejdou ve 14 hodin na Klárově a poté se vydají na protestní pochod k budově ministerstva vnitra na Letné. Zájem o akci na Facebooku zatím vyjádřilo přes 1900 lidí.

Startuje festival La PelículaJeden z nejvýraznějších španělských filmařů Julio Medem bude hlavním hostem slavnostního zahájení festivalu španělských filmů La Película. V pražském kině Světozor v úterý 16. února uvede svůj nejnovější snímek Ma Ma v ústřední roli s Penélope Cruz. Další českou premiérou La Películy je snímek Argentina z dílny legendárního Carlose Saury. Španělský filmový klasik, který letos oslavil čtyřiaosmdesátiny, se v něm zaměřil na argentinský folklor a především tango ve všech podobách. V Praze La Película potrvá do 21. února. Od 18. do 21. února se přesune do brněnského kina Scala, mezi 25. a 27. únorem se usídlí v kině Central v Hradci Králové a od 1. do 3. března v ostravském Minikinu. Více se dočtete ZDE.

Praha 8 zahájila Tříkrálový trhV Praze 8 je v úterý 16. února a i o den později možné přispět na dobrou věc. V Kulturním domě Ládví mezi 12. a 18. hodinou se koná tradiční Tříkrálový trh, který navazuje na Tříkrálovou sbírku. Donesené věci naplnily dvě velké místnosti. Dobrovolníci je poté roztřídili a nabídli místnímu Klokánku, sdružení Romodrom, Centru integrace dětí a mládeže či Kolpingovu domu. Zbylé věci si v současnosti mohou za dobrovolný příspěvek rozebrat Pražané v rámci Tříkrálového trhu. „Přinášet nezištnou pomoct je výrazem ušlechtilého srdce. Jsem proto moc ráda, že se u nás na osmičce našlo tolik dobrých lidí, kteří podpořili tuto sbírku," uvedla k lednové sbírce místostarostka osmičky Alena Borhyová. Výtěžek z trhu půjde taktéž na dobročinné účely.

V Horních Počernicích a Vinoři nepoteče vodaObyvatele Horních Počernic čeká v noci na středu 17. února omezení dodávky pitné vody. Ta přestane téct ve 23 hodin a odstávka je plánována do čtyř hodin do rána. Podobně na to bude také Vinoř ve středu 17. února od 8 do 16 hodin. Důvodem přerušení dodávek pitné vody je provádění plánovaných oprav a udržovacích a revizních prací. Hornopočerničtí i Vinařští si mohou u Pražských vodovodů a kanalizací zažádat (PVK) o náhradní zásobování vodou. Podle požadavků a technických možností bude přistavena cisterna. Bezplatné informace lze získat na infolince 840 111 112 nebo na internetu. PVK o výlukách na vyžádání informují také přes SMS.

Lidé na desítce hlasují o projektechDesátá městská část spustila hlasování o záměrech, které lidé přihlásili do projektu participativního rozpočtu Moje stopa. O celkovou částku pěti milionů korun, které radnice vyčlenila na záměry navržené občany, bojuje celkem třicet tři projektů. Obyvatelé desítky o nich mohou hlasovat do pátku 26. února. Na základě hlasování městská část vybrané projekty uskuteční.

Praha 10 uzavřela smlouvy na ITDesátá městská část uzavřela další dílčí smlouvy, které mají zajistit fungování IT úřadu. IT služby řeší desítka už téměř rok, vedení tamní radnice po kritice opozice ustoupilo od záměru na jednu komplexní zakázku za 150 milionů korun na pět let. V současnosti městská část analyzuje další možnosti, zároveň zajištění IT pokrývá šest smluv s externími dodavateli nezbytného softwaru, se kterým úřad pracuje. Tyto smlouvy jsou uzavřeny na jeden rok.

Ministryně školství objela střední ČechyMinistryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová zavítala v úterý 16. února do Středočeského kraje. Od rána se setkala s hejtmanem kraje Milošem Peterou a dále jednala s tripartitou. Na krajském úřadě v Praze se potkala také s řediteli a zřizovateli škol. Po obědě se vydala do Základní školy Masarykova v Rudné, dále do Integrované střední školy technické v Benešově a nakonec navštívila Dětský domov Racek v Chlístově - Benešově. Cílem jejích setkání byla debata o současných aktivitách a záměrech ministerstva školství a zároveň informování o možnostech rozvoje školství, profesního růstu pedagogů či společného vzdělávání.

V Říčanech úplný zákaz heren neprošelZastupitelé Říčan minulý týden neschválili vyhlášku zakazující ve městě provoz loterií a jiných obdobných herních zařízení. Uvažují o regulaci. Vedení města návrh předložili na základě požadavků obyvatel na regulaci výherních automatů, petici s požadavkem nulové tolerance hazardu, negativních jevů spojených s gamblerstvím a také pro jednoznačný výsledek hlasování Řídím Říčany o činnostech. Hlasování v zasedací místnosti sledovaly dvě desítky majitelů heren a restaurací. Město plánuje novelizaci současné vyhlášky, která zatím povoluje celkem 15 provozoven na území Říčan pro vykonávání loterijní a jiné podobné činnosti. Rada také zkrátila otevírací dobu z nonstop provozu do čtyř hodin ráno, herny musí zavřít a přerušit provoz.

Neobvyklá socha zůstane na náměstí natrvaloSochu s názvem Křeslo se rozhodlo zakoupit vedení Dolních Břežan. Zatím toto dílo stojí na náměstí a bylo sem instalováno v rámci sochařského festivalu Sculpture line 2015. Její autorkou je výtvarnice Alexandra Koláčková. Festival už sice skončil, ale protože tato velkoformátová plastika z glazované keramiky břežanskému náměstí vyloženě sluší, zůstane tu nadále. Aby město mohlo sochu zakoupit, vyhlásili na podzim veřejnou sbírku, zbytek financí doplatili z rozpočtu. „Zatímco dříve jsme byli nuceni řešit zejména fyzický stav veřejných ploch, aby byly řádně vydlážděné, vybavené lavičkami a veřejnou zelení, nyní si již můžeme dovolit postoupit o stupínek výš a začít veřejná prostranství doplňovat uměleckými předměty," řekl starosta obce Věslav Michalik. Dále chtějí vyčlenit až dvě stě tisíc na nákup uměleckých děl.

Sníh o víkendu netáhl lyžařeJako průměrnou nebo spíše podprůměrnou návštěvnost hodnotili provozovatelé lyžařských středisek ve Středočeském kraji uplynulý víkend. Aktuálně se lyžuje pouze na dvou místech v kraji, a to v Chotouni u Prahy a na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku. Ostatní kvůli nedostatku sněhu přerušili provoz. Na svazích největšího středočeského areálu Monínec leží kolem 20 centimetrů sněhu a stále ho ubývá. „V sobotu přijelo přes 350 lidí a večer 150 a dnes už je to slabší, bylo jich něco kolem 200. Tudíž návštěvnost byla taková lehce podprůměrná, ale na naše možnosti dobré," uvedl provozovatel Jaroslav Krejčí. V Chotouni byla podle správce areálu Jana Němečka o víkendu průměrná návštěvnost. „Sluníčko přitáhlo lidi, ale neměli jsme žádný našlapaný víkend. Vzhledem k počasí, které je takové podivné, spíš jarní, nelyžařské, zase návštěvnost nebyla špatná," míní Němeček. Středisko podle něj zatím neuvažuje o omezení provozu. „Samozřejmě zásoby se tenčí, to je asi pochopitelné, ale konec je ještě v nedohlednu," dodal Němeček. Na svahu podle něj leží 30 až 50 centimetrů sněhu a nikde nejsou vydřená místa.

Dobrá zpráva pro PražanyMajitelé bytových domů v Praze budou moci nově žádat o dotace v programu Nová zelená úsporám stejně jako zbytek republiky. Ministerstvo životního prostředí včera otevřelo takzvanou kontinuální výzvu, do které budou moci Pražané podávat žádosti od 15. března až do konce roku 2021. Na okna, dveře, fasády, kotle či nově i solární panely přispěje stát úspěšným žadatelům třicet procent nákladů.

Číslo dne: 50Půl století slaví Činoherní klub. Divadlo završí oslavy svých narozenin v pátek 19. února inscenací Svatba pozdního léta, ve které si zahrají například dramatik a herec Jan Kačer, Zuzana Bydžovská, Nela Boudová, Pavel Kikinčuk, Jana Břežková, Zuzana Stavná či Václav Šanda.