Ten značí začátek celé akce, při které může i výplň polštářů létat vzduchem. Celá akce pak skončí ve 20 hodin.

Hlavním nádražím se rozezní 'Rybovka'Kdokoli se může den před Štědrým večerem zúčastnit hromadného zpívání České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby. Ve středu 23. prosince od 13 hodin se na hlavním nádraží koná hromadné provedení „Rybovky", při kterém na místě budou hrát hudebníci a k nim se může na další nástroj či zpěvem přidat jakýkoli zájemce. Stejná akce se pravidelně v předešlých letech pořádala i na Kampě, letos není její konání jisté, přesto se odhaduje, že by u Karlova mostu mohla akce začít v 15 hodin.

Na Hradě bude k vidění živý betlémZlatá brána katedrály svatého Víta bude 25. a 26. prosince opět patřit Živému Betlému, který uspořádá Divadlo Apropo ve spolupráci se Správou Pražského hradu. V režii Filipa Jana Zvolského zde každoročně ožívá tradiční betlémský příběh poskládaný z lidových vánočních her a doplněný je o méně známé koledy. Jde o charitativní akci, jejíž výtěžek půjde na konto Pomozte dětem. Více se dočtete ZDE.

Betlémské světlo dorazí i na čtyřkuJako každý rok, tak i letos dorazí na čtvrtou městskou části Betlémské světlo, které tradičně donesou skauti a skautky z Prahy 4. Světlo zapalují zahraniční skauti přímo v Betlémě, jejich čeští kolegové je potom převezmou ve Vídni a rozváží po celé České republice. V pondělí 21. prosince si od skautů převezme vánoční plamínek starosta Petr Štěpánek a další radní. Betlémské světlo je symbol míru a přátelství, a tento symbol si každý může odnést do svého domova. Zapálit si vlastní svíčku bude možné v přízemí úřadu městské části v ulici Antala Staška od pondělí od 14 hodin.

Reklamní lavičky brzy zcela zmizíTakzvané reklamní lavičky, na jejichž opěradlech se nachází inzerce, tvoří nezanedbatelné procento reklamních ploch šesté městské části. Lavičky se však často nacházejí zanedbané a ve špatném stavu, navíc na sezení nejsou příliš pohodlné. Vedení radnice se proto rozhodlo je odstranit a vyměnit za nereklamní mobiliář. Velké množství reklamních ploch by měl brzy nahradit menší počet nových vylepovacích rondelů v jednotném designu.

Botanická nabídne vstup zdarmaTrojská botanická zahrada nabídne všem návštěvníkům na Štědrý den vstup zdarma do tropického skleníku Fata Morgana. „O Vánocích si lidé dávají dárky, proto i my chceme naše návštěvníky potěšit," vysvětlila Věra Bidlová, náměstkyně pro marketing a PR zahrady.

Zoo postaví nový pavilon gorilNový pavilon goril se v horní části pražské zoologické zahrady začne stavět příští rok. Jak uvedla mluvčí zahrady Jana Myslivečková, s definitivním rozhodnutím se čekalo na schválení rozpočtu na příští rok, který počítá na stavbu s 30 miliony korun. Letos se chystala projektová dokumentace a různá povolení. Praha na nový pavilon přispěje 87 miliony, celkem bude stavba stát 121 milionů korun. Více se dočtete ZDE.

Cenu městské části získali pomáhajícíŘeditelka Základní školy a mateřské školy Angel Iva Cichoňová a organizace Modrý klíč získala v polovině prosince cenu dvanácté městské části. Iva Cichoňová za pozitivní rozvoj školy od ustanovení školního psychologa brzy po sametové revoluci po otevření školy široké veřejnosti coby školy komunitní na konci devadesátých let. Obecně prospěšná společnosti Modrý klíč zase ulehčuje život rodinám s postiženým členem a zároveň tyto děti i dospělé začleňuje do běžného života.

Hlavní město nabídne alternativní pohřbíváníV Praze začne příští rok fungovat zenová zahrada pro alternativní pohřby. Lidé si budou moci pronajmout místo pro uložení popela v podmínkách ekologického hřbitova, který se snaží co nejméně zasahovat do přírody. Takzvaný park vzpomínek se podle ředitele pražských hřbitovů Martina Červeného otevře buď na hřbitově na Malvazinkách, nebo na Kotlářce. Více se dočtete ZDE.

Důchody v Praze jsou nejvyššíPrůměrný důchod za loňský rok byl v Praze o necelých osm set korun vyšší, než jaká je průměrná penze v republice. Důchodci v Praze pobírali v průměru 11 837 korun, zatímco průměrný důchod v republice dosahoval na konci loňska 11 075 korun. Nejnižší byly důchody v Olomouckém kraji. Více se dočtete ZDE.

Galerie Kotelna vystaví Trnkovy tvorbuAkademický malíř Pavel Trnka na výstavě v galerii Kotelna v Říčanech u Prahy bude od 15. ledna do 18. února prezentovat svoji kresebnou, malířskou a ilustrační tvorbu. Kresba zaobírající se hlavně figurálními náměty se opírá o realistické studie a je záměrně deformována, stylizována, abstrahována. Lidská figura je pro autora východiskem, inspirací. Kresbu chápe jako prostředek, jak vyjádřit svoje názory, emoce, postoje. Kresebné schopnosti Pavel Trnka využívá a promítá i do malby akrylem, nebo akvarelem. Rád využívá nenašepsované plátno. Barvu nechává do plátna zapíjet. Zkoumá kontrast čistých ploch a litých struktur. V abstraktních malbách se zabývá především barevnou skladbou, rytmem, strukturou a plochou. V drobnějších akvarelech využívá téměř kaligrafické lehkosti tahů. Výtvarník se v tvorbě nevyhýbá ani grafickým technikám. Zpracoval například cyklus ilustrací k dílu Francois Villona v grafické technice suchá jehla.

Dobrá zpráva pro PražanyInfopanely na trase metra C jsou opět v provozu. Dopravní podnik dokončil jejich modernizaci. Na lince B, kde jsou kvůli úpravě ovládání a softwaru stále odpojeny, by měly začít znovu fungovat v lednu. Panely budou díky novému softwaru schopny zobrazovat větší spektrum textů. Nově by se tak kromě toho, kam souprava míří a za jak dlouho přijede, měly na panelech objevit také třeba informace o výlukách. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 88Osmaosmdesát městských strážníků nesplnilo povinnost doplnit si do konce roku maturitu a po Novém roce budou muset skončit. Dalších 20 bude mít neplacené volno, dokud nedostudují, a 15 jich sice studuje, ale o volno nepožádali. Od příštího roku musí mít maturitu všichni městští policisté v zemi. Více se dočtete ZDE.