Tramvaje nebudou jezdit na náměstí bratří Synků, linky číslo 6, 11 a 18 budou místo objíždět přes Otakarovu, číslo 13 bude ze zastávky Bruselská jezdit na Zvonařku, kde bude končit. Auta pojedou objížďkou ulicemi Nuselská a Na Zámecké.

Po úseku u náměstí bratří Synků se vymění koleje u Tylova náměstí na Vinohradech. Do konce června má být hotová trať po křižovatku s ulicí Pod Karlovem u parku Folimanka. Do poloviny září má být postavený nový most přes Botič za asi 21 milionů korun. Výměna kolejí má skončit do konce října.

Střelecký ostrov bude déle otevřenStřelecký ostrov bude mít déle otevřeno. V letních měsících bude mít stejnou otevírací dobu stejnou, jako už má nedaleký Slovanský ostrov. Ten je celoročně otevřen do 23 hodin. „Střelák" to tak bude mít od dubna do října. Ostatní měsíce zavře už ve 20 hodin.

Na náměstí se kontroluje zdravíV pátek od 14 hodin odstartovala v dolní části Václavského náměstí akce Milujte své srdce. V rámci ní si může kdokoli nechat bezplatně vyšetřit svůj zdravotní stav, EKG nebo hladinu tuku v krvi od odborníků z IKEMu. Jedno ze stanovišť nabízí i možnost vyzkoušet si na vlastní kůži resuscitaci.

Lidé mají dostat šanci pracovatPro dlouhodobě nezaměstnané osoby, trestané a bezdomovce chce vedení páté městské části vytvořit pracovní příležitosti. Takový cíl si dali radní Prahy 5 do konce volebního období. Vzniknout tak mají obecně prospěšné práce, během kterých tito lidé mají uklízet ulice a zeleň na území městské části. Za svou píli mají být podle plánu odměněny denní výplatou. Pro lidi bez přístřeší by mělo zároveň vzniknout zařízení azylového typu, a to v ulici Strakonická, mimo obydlené oblasti. Azyl bude poskytován lidem bez přístřeší, kteří mají zdravotní problémy, ale i tak nejsou přijímáni do zdravotnických zařízení.

Deratizace čeká také NebušiceVzhledem k tomu, že se zejména kolem kanalizace v ulici Nebušická, Nad Želivkou, K Vinicím a podél Nebušického potoka objevilo větší množství potkanů, dojde ve středu 29. dubna v dopoledních hodinách k plošné deratizaci. Nástrahy budou uloženy v kanalizačním řadu. Radnice nabádá své občany k vyšší ostražitosti, aby jedovaté nástrahy či otrávené potkany nesežrali jejich domácí mazlíčci.

O garáže k Blance má zájem Praha 7V rámci výstavby tunelového komplexu Blanka vznikají na Letné podzemní garáže a Praha 7 má zájem část z nich využít pro své občany. Proto nyní zpracovává analýzu, která ukáže, o kolik parkovacích míst by městská část měla zájem a v jakém režimu by je provozovala. „Rádi bychom jejich prostřednictvím rozšířili parkovací kapacity pro rezidenty Prahy 7. Předmětem zadané analýzy je odhad finanční náročnosti provozu, režim provozu, ale také zhodnocení, o jaký rozsah parkovacích míst bychom měli hlavní město zažádat," sdělil zástupce starosty Prahy 7 Ondřej Mirovský.

Převalská stařena porodila další hříběNejstarší pražská klisna koně Převalského přivedla na světlo světa další hříbě. A to už desáté. Nestalo se tak v pražské zoo, ale v Mongolsku, kam byla v roce 1998 převezena. Klisna zrovna slaví jedenadvacáté narozeniny a nový potomek je určitým dárkem. Samice jménem Zeta byla v první skupině koní přepravených z pražské zoo do Mongolska. Jako jeden ze dvou koní přežila krutou zimu v roce 2010, při níž zbytek stáda zahynul. Během jara a léta by se měly mít potomky i další klisny s pražskými kořeny. Více čtěte ZDE.

V zahradě se pálí čarodějnice v předstihuAčkoli se pálení čarodějnic dělá tradičně až na přelomu dubna a května, v botanické zahradě v pražské Troji se tento zvyk koná už o týden dříve, tedy v pátek 24. dubna. „Bude se zpívat u ohně, soutěžit, pro děti připravujeme dílničky, ve kterých si vytvoří postavičky čarodějnic či jiných strašidel. Zapalování začne v 17 hodin," uvedla Věra Bidlová, ředitelka Botanické zahrady Praha. Kromě zdobení májky se budou moci zájemci projít na chůdách či pozorovat umění žonglérů. Akce s názvem Generálka na čarodějnice začíná v 15 hodin a trvá do 19 hodin v Ornamentální zahradě.

Vojtěch slaví 110 letKostel svatého Vojtěcha je zmapován výstavou, která prezentuje jeho vznik, vývoj, až po současnost. Expozice je k vidění ve dnech 25. a 26. dubna přímo v kostele. Vznikla ve spolupráci s farností svatého Vojtěcha, Národním památkovým ústavem a radnicí osmé městské části. Návštěvník, může zhlédnout stavební, nerealizovaný návrh stavby kostela, originál kroniky z devatenáctého století či liturgické předměty a knihy. Kostel byl postaven roku 1905 v důsledku zvyšujícího se počtu obyvatel Libně, pro jejíž duchovní účely již nedostačovala kaple Libeňského zámku.

Z Čechů trpí nejvíce Pražané žloutenkouLoni zaznamenali v Praze nejvíce případů žloutenky typu A z celé České republiky. Nahlášeno bylo 247 případů, v tuzemsku to bylo celkem 673 lidí. Tento trend nárůstu trvá už pět let. Nejmladšímu pacientovi nebyl ani rok, nejčastěji onemocněli mladí dospělí. Zdroj nákazy se většinou nedaří odhalit. Jen třetina pacientů totiž patřila do sociálně-ekonomicky slabé skupiny, deset procent byli narkomani a pět procent bezdomovci. Ve druhé půli listopadu onemocnělo tolik lidí, že se stav blížil hranici epidemie. Více čtěte ZDE.

Újezd má nový web, je přehlednějšíPřehlednější a na pohled hezčí. Tak opisují někteří lidé nové internetové stránky Újezdu nad Lesy, které mají svou podobu teprve krátce. Pro rychlejší nalezení toho, co člověk potřebuje, je na stránkách novinka v podobě tlačítka „Potřebuji řešit". Tím se uživateli otevře nabídka s informacemi rozdělenými podle typu problematiky.

Dobrá zpráva pro PražanyUž tradičně se koná poslední dubnový den akce s názvem Den zvoníků. Zvony se rozezní na více místech. Vše má začít v 15 hodin u Lorety, kde uši příchozích zahrne zvuk zdejší zvonkohry. Krátce po čtvrté hodině bude už na arcibiskupství představena stará zvonařská dílna z Polska. O její prezentaci je postará její nynější majitel. Akci zakončí mše svatá v chrámu svatého Víta.

Číslo dne: 5Přesně před pěti lety se v pražské zoo narodil gorilí samec. Dostal jméno Kiburi, což ve svahilštině znamená „hrdý". Jeho otcem je samec Richard a matkou Kijivu. Zoo Praha chová tento druh zvířat už od roku 1963. Množení goril v zajetí je poměrně obtížné.