Při vystupování se pak cestující touto visačkou prokáže a řidič mu jeho bicykl vrátí. Autobusy, kterými bude možné kolo převážet, budou označeny nálepkou a piktogram bude rovněž na jízdním řádu. „Osvědčí-li se zkušební provoz cyklobusů, poslouží jako vzor pro další kroky v tomto směru," vzkázal ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Stavební předpisy mohou projítEvropská komise nestojí v cestě pražským stavebním předpisům. Schválila totiž jejich upravené znění. Pražské zastupitelstvo ovšem materiál musí projednat a případně odsouhlasit nejpozději do 25. května. Pokud se tak stane, vstoupí předpisy v platnost 1. srpna.

Noční vlci míří na PrahuDvě hodiny bude trvat sobotní jízda ruského motorkářského gangu Noční vlci Prahou. Dvakrát obkrouží Václavské náměstí, pak zamíří na Náměstí Míru a odtud na Olšanské hřbitovy. Zde je nahlášena pietní akce k uctění památky padlých rudoarmějců a oslavě konce druhé světové války. Oznámil to organizátor akce spolek Red Eyed Crüe. Více se dočtete ZDE.

Pieta připomněla Pražské povstáníTisíce obětí Pražského povstání si přesně 71 let od prvního volání Československého rozhlasu o pomoc připomněli lidé na Vinohradské třídě v Praze. Jen při bojích o rozhlas mezi 5. a 9. květnem 1945 padlo na 170 lidí. Pietní vzpomínky se konaly také u pamětní desky na Staroměstské radnici nebo u mostu Barikádníků. Více se dočtete ZDE.

Robotický úspěch: nejvýše postavený nováčekStudenti pražského gymnázia PORG bodovali ve finále sportovního klání robotů First Robotics Competition v americkém St. Louis, kde se umístili v první třetině z více než šesti set týmů a získali ocenění za nejvýše postaveného nováčka.

Nízkoprahový klub slaví úspěchBeztíže² je název nízkoprahového klubu v pražských Nuslích, který si za půlroční fungování vysloužil ocenění České asociace Streetwork. Klub má pomáhat dětem a mladým lidem, kteří jsou ohroženi drogami, zneužíváním, domácím násilím a nemají nikoho ve svém okolí, s kým by mohli řešit své problémy. Klub nabízí možnost popovídání či smysluplného trávení volného času. Za půl roku fungování začalo klub pravidelně navštěvovat 77 osob, celkem pak bylo poskytnuto asi 2500 intervencí. Průměrný věk klientů klubu je 14 let a za den prostory v ulici Jaromírova průměrně navštíví 15 až 20 mladých lidí.

Nová podoba Dětského ostrova budila emoceDalší veřejná diskuze nad budoucí podobou Dětského ostrova se bude konat na radnici Prahy 5. V pondělí se uskutečnilo první setkání, při kterém byl představen lidem z okolí zamýšlený vzhled ostrova mezi mostem Jiráskovým a Legií. Představený návrh se však u lidí nesetkal se zcela kladným přijetím. Zatímco vedení páté městské části chce udělat z ostrova místo, které by ke strávení dne přilákalo osoby z různých koutů metropole, někteří lidé z okolí jsou pro současnou podobu. Architekti nyní v návrhu změní umístění dětského hřiště, jež by mělo být u vstupu na ostrov, a dalších ploch. Na projekt a obnovu ostrova je v rozpočtu pro letošní rok vyhrazeno 21,5 milionu korun. K otevření pravděpodobně na jaře příštího roku.

Babyboom v zoo. Letos se narodilo už 350 mláďatPřes 350 mláďat od více než 80 druhů se od začátku roku narodilo v trojské zoo. Například sameček mravenečníka velkého, hrocha obojživelného nebo slona indického. V pondělí se pak stala matkou Šárka - samice losa evropského, která přivedla na svět své třetí mládě. Více se dočtete ZDE.

Hotel ubytoval 60 tisíc včelVe Vysočanech bzučí střecha. Na vršku sedmipatrového hotelu Clarion Congress Hotel Prague je ve čtyřech úlech nově ubytováno přes 60 tisíc včel. Jde o speciální druh, který má minimální rojivost a je klidný, čímž je ideální do městské zástavby. Doletová vzdálenost včel je obvykle tři kilometry, v okolí vysočanského hotelu je pak mnoho zeleně, odkud mohou brát včely pyl. Medu by tak za letošní rok mohlo být až 40 kilogramů. Chov včel ve městě nabírá poslední dobou na oblíbenosti. Nedávno se pro úly na střeše rozhodl pražský magistrát, delší dobu už včely pobývají také na střeše Národního divadla v centru Prahy.

Škola se rozšíří za 35 milionů korunNebušickou základní školu čeká rozšíření, neboť se potýká s nedostatkem místa pro žáky. Vyplývá to z informací zveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Počítá se s přístavbou dvou nových křídel dosavadní školy, ve kterých budou čtyři nové učebny, čímž se udělá místo pro 120 dětí. Ve stávající budově vznikne plošina pro handicapované lidi, která bude jezdit až do třetího patra. Zároveň vzniknou dva nové vchody do budovy, jeden znovu schůdný pro osoby s horší pohyblivostí. Nebušická škola s ohledem na rozšíření kapacit počítá i se zvýšením kapacity jídelny, a to ze současných 400 na 500 jídel denně. Celé rozšíření vyjde na 35 milionů korun. Hotovo by mělo být do září příštího roku, s tím, že nejvíc prací by se mělo dělat přes letní prázdniny, kdy není základní škola navštěvována dětmi.

Opravy v létě ochromí dopravuRozsáhlé rekonstrukce komunikací v centru města i opravy v bezprostředním okolí Úval zkomplikují dopravu od června až do konce roku. Všechny změny mohou lidé sledovat na internetových stránkách města. Práce jen v samotných Úvalech vyjde na 90 milionů korun.

Děti zvelebují park pro senioryRodiče s dětmi z Mníšku pod Brdy v sobotu dokončí projekt Děti seniorům, senioři dětem na vylepšení parku u domova penzistů. Nyní jsou v parku nainstalovány lavičky, koše a cvičební prvky. Každý může o víkendu pomoci přidat poslední místa k sezení a upravit terén.

Kam za kulturou

Virtuóz připravil výstavu houslíVýstava mistrovských houslí a houslových rarit bude otevřena po celý květen v Galerii Vinohradská 12 v Praze 2. Expozici ve spolupráci s Českým rozhlasem připravil houslový virtuóz Jaroslav Svěcený. Více se dočtete ZDE.

Léčba BelmondemKino Mat zve na minipřehlídku filmů Jeana-Paula Belmonda. Koná se v pátek 6. května v souvislosti s premiérou dokumentu Belmondo. Od 16 hodin promítne kino drama Cartouche, v 18.15 hodin snímek Muž z Ria, ve 20.30 hodin pak zmíněný dokument nazvaný Belmondo.

Čtyřicátiny Maxipsa FíkaV bubenečské Galerii Villa Pellé začne v úterý 10. května výstava Divoké narozeniny Maxipsa Fíka aneb Jiří Šalamoun dětem, jež potrvá do soboty 2. července. Autorův magický svět přitahuje děti i rodiče a je zdrojem poezie, radosti, ale i ironie a černého humoru. Provází jej originály ilustrací ke knihám Hobit, Pan Tau či Tracyho tygr.

Sarah na konci turnéKapela Sarah and The Adams zakončí jarní turné ve středu 11. května v pražském Jazz Docku. Vystoupí s ní také jeden z nejuznávanějších hráčů na dobro a lap steel kytaru Luboš Novotný, který se skupinou často spolupracuje. Sarah nyní pracuje více s češtinou, a přestože hlavním zdrojem inspirace zůstává piano, nebojí se zkoušet nové hudební nástroje.

Učte děti myslet!Chcete hravým způsobem vzdělat své děti? Zajděte si na přehlídku básní, písní a her pro děti, jejich rodiče i učitele, kterou najdete na výstavě v Paláci YMCA v ulici Na Poříčí. Otvírá se ve středu 11. května a čerpá z nové knihy Jiřího Weinbergera a ilustrátorky Pavly Hovorkové Učíme děti myslet a mluvit aneb Ví to každá kapka. Výstava potrvá do středy 13. července, otevřena bude denně od 8 do 21 hodin. Vstup pro veřejnost je všechny dny volný.

Dvě sedmilhářkyDvě mladé herečky Berenika Kohoutová a Marika Šoposká se sešly nad knihou. Vydaly deník o tom, jak žijí, co dělají a čím se baví, jak to vypadá, když nedodržují pravidla, rychlost, předpisy a předbíhají ve frontách. Sedmilhářky, což je i titul knihy (připomínající trochu Sedmilháře, kam v 60. letech patřili například Zdeněk Jirotka a Jindřiška Smetanová), pokřtí své dílko ve čtvrtek 19. května ve Studiu DVA v Praze. Kmotry budou mimo jiné Ivana Chýlková, Táňa Vilhelmová či Vojta Dyk.

Baletní VertigoTřetí premiérou Baletu Národního divadla v této sezóně je triptych Vertigo. Komponovaný večer představí ve čtvrtek 9. června poprvé na Nové scéně esenci díla tří současných evropských tvůrců tanečního divadla: Moldavana Radu Poklitaru-Rain, Itala Maura Bigonzettiho - Vertigo a Švéda Alexandra Ekmana - Cacti.