„Rozhodně to nebyla práce zbytečná. Lékaři totiž konstatovali, že mezi sportovci se našlo asi dvanáct procent plicních obstrukcí, tedy nemocných průdušek, a skrytých onemocnění, jako je astma a podobně. Všem bylo doporučeno dovyšetření," uvedl mluvčí nemocnice Martin Šalek. „Podobná akce proběhne i v rámci letošního Pražského maratonu v květnu," dodal.

Soutěž hledá zajímavé stromyByl zahájen třetí ročník fotografické soutěže na téma Pražské stromy. Soutěžící mohou posílat fotografie, jejichž hlavním námětem jsou stromy rostoucí na území Prahy. Soutěž vyhlašuje web o památných a významných stromech Prahy Pražské stromy a Agentura Koniklec. Cílem soutěže je objevit stromy, které si zaslouží naši pozornost. „Důležité je jak estetické hledisko, tak i spojení stromu s historií a místem, na kterém roste," řekl autor webu Pražské stromy Aleš Rudl. Fotografie je potřebné posílat v digitální podobě na e-mailu prazskestromy@seznam.cz v dostatečné kvalitě a vždy uvést přesné místo, kde strom roste. Příspěvky je možné zasílat do konce srpna. Nejlepší snímky vybere odborná porota a na slavnostním vyhlášení na konci září se soutěžící mohou těšit na mnoho hodnotných cen.

Manny z Black Books pobaví PrahuBritský herec a stand-up komik Bill Bailey se na podzim představí živě na české scéně. Muž, kterého tuzemští diváci znají hlavně jako svérázného pomocníka Mannyho v knihkupectví z legendárního sitcomu Black Books, vystoupí v pondělí 26. září v rámci evropského turné s novou show Limboland ve Velkém sále pražské Lucerny.

Lidé na trojce uvidí hospodaření radniceTřetí městská část v Praze spustila po vzoru dalších pražských radnic takzvaný rozklikávací rozpočet. Lidé tak mohou přímo na webových stránkách městské části podrobně sledovat její hospodaření. Občané mají při prohlížení rozpočtu přístup k úplně stejným datům jako pracovníci úřadu a mohou se „prokliknout" až na konkrétní paragraf či položku. Mají přehled o celkovém přehledu výdajů, příjmů a financování. Sledovat mohou také měsíční plnění či meziroční vývoj hospodaření obce. K dispozici je i grafické znázornění těchto dat.

Čtyřka ocenila malé spisovateleČtvrtá městská část v Praze vyhlásila vítěze literární soutěže, do které mohly děti posílat svoje knihy. Tématem byla pohádka pro mladší děti a fantasy příběh pro starší. Knížka mohla být kreslená, psaná, s ilustracemi, bez obrázků nebo třeba komiks. Soutěžit mohli jednotlivci, třídy, skupinky děti i party kamarádů. Díla hodnotili spisovatelé a odborníci z nakladatelství Albatros, Městské Knihovny v Praze a z Hobby centra Praha 4. Do soutěže se přihlásilo celkem 110 knihy. „Oceňuj tak velký zájem našich dětí o literární tvorbu, mít v Praze 4 více než 100 mladých spisovatelů je úžasné," uvedl radní pro školství Jaroslav Míth (ODS).

Praha 4 hledá nejlepší provozovnuČtvrtá městská část v Praze vyhlásila další ročník každoroční soutěže o nejlepší provozovnu. Každý může nominovat fyzické nebo právnické osoby, které vlastní živnostenské oprávnění a mají provozovnu na území městské části. Své nominace mohou občané podávat prostřednictvím webové aplikace městské části, a to do pátku 13. května.

Pětka chce být nejsportovnější částBěh Metropole Praha 5 je součástí seriálu veřejných běžeckých závodů po městských částech Prahy. Akce se uskuteční v sobotu 9. dubna od 9 hodin v Prokopském údolí. Pro dospělé závodníky je připravena trasa v délce osm kilometrů, trať pro děti měří dva kilometry. Každý účastník reprezentuje svou městskou část podle místa svého trvalého bydliště a svým startem jí přináší jeden bod. Součet bodů ze všech závodů na konci seriálu určí pořadí, podle kterého bude vyhlášena nesportovnější městská část.

Na osmičce se lidé naučí sebeobranuJak se ubránit agresorovi, co dělat v krizových situacích i nácvik první pomoci. Taková budou témata kurzů bezpečného chování, které mohou v květnu a červnu navštívit obyvatelé Prahy 8. Vstup na kurzy je pro ně zdarma. Konat se budou na dvou místech, a to na Základní škole U Školské zahrady každý čtvrtek od 15.30 hodin a v Domě dětí a mládeže Dolákova v Kobylisích, vždy v pondělí od 19 hodin. „Zájemcům se v nich dostane průpravy stran nácviku sebeobrany, návodu jak řešit nebezpečné a krizové situace a v neposlední řadě budou frekventanti podrobně obeznámeni se zásadami první pomoci," popsala mluvčí osmičky Anna Patočková. Kurzy se uskuteční od 5. května do 23. června. Počet účastníků je omezen na 36, nutné je se předem přihlásit.

V Praze zahraje Bryan AdamsV O2 Areně vystoupí ve středu 5. října kanadský rockový zpěvák Bryan Adams. Do pražské arény se vrátí po pěti letech. Výběr toho nejlepšího představil Bryan Adams se svou doprovodnou kapelou předloni na brněnském Velodromu. Letošní pražský koncert bude umělcovou šestou zastávkou v České republice. Na připravovaném turné kromě zásadních skladeb jeho kariéry zazní i písničky z nového alba Get Up! Bryan. Většinu písní nové desky napsal i tentokrát s dlouholetým spolupracovníkem Jimem Vallancem, který stál u zrodu většiny jeho hitů.

V budovách úřadu je k dispozici vodaK dosavadnímu vybavení prostor Úřadu městské části Praha 16 nyní přibyly i stojany, z nichž si lze natočit pramenitou vodu stáčenou v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Od začátku dubna je připravena zdarma jak v přízemí radnice, tak i v dalších dvou budovách. Voda je k dispozici jak chlazená, a to na 5 stupňů Celsia, ale i o přirozené teplotě místnosti.

Zemřel choreograf Pavel ŠmokVe věku 88 let v noci na pondělí zemřel choreograf, zakladatel Pražského komorního baletu a jeden z nejznámějších tuzemských protagonistů moderního tance Pavel Šmok. Poslední rozloučení s tanečním mistrem se bude konat příští pondělí v obřadní síni v Ústí nad Orlicí. Více se dočtete ZDE.

Hostivicemi projdou závodní kočárkyZávody s kočárky na 100 metrů oživí v neděli 10. dubna středočeskou obec Hostivice. Akce začne ve 14 hodin poblíž Litovického rybníka. Cílem je podle organizátorů motivovat maminky na mateřské dovolené k pravidelnému pohybu a sportu. Rychlá chůze s kočárky jim má ukázat, že se dá sportovat i se čtyřmi kolečky. Závodit se bude ve třech hlavních kategoriích, určených pro matky, otce a celé rodiny, což znamená, že madla kočárku budou držet dva členové rodiny. Startovné je 50 korun. Zároveň bude na místě připraven doprovodný program, jehož součástí bude loutkové představení pro děti, tvořivé dílničky či ukázka cvičení s kočárky.

Černošice čeká humanitární sbírkaTradičně se v Černošicích u Prahy uskuteční humanitární sbírka pro občanské sdružení Diakonie Broumov. Jde o neziskovou organizaci, která poskytuje sociální služby pro občany z okraje společnosti. A to jak materiální pomoc sociálně potřebným, tak azylové ubytování i pracovní příležitost. Sbírka se uskuteční zhruba za měsíc, ale už nyní mohou lidé, kteří chtějí pomoci, začít hledat vhodné věci. Do sbírky lze dát letní a zimní oblečení a obuv, lůžkoviny, prostěradla, ručníky, hračky. Lze darovat i menší funkční elektrospotřebiče jako je rychlovarná konvice, velké spotřebiče už však sbírka nepřijímá. Organizátoři sbírky zároveň žádají, aby byly věci zabaleny do igelitových pytlů či do krabic.

Dobrá zpráva pro PražanyPo téměř dvou týdnech se obnovil letecký provoz s cestujícími mezi Prahou a bruselským letištěm Zaventem. Letiště Zaventem bylo uzavřeno pro osobní lety od 22. března, kdy dvojice sebevražedných atentátníků zdevastovala odletovou halu. Spoje mezi Prahou a Bruselem létají také na letiště Charleroi, které ale obvykle ročně obslouží několikanásobně menší počet cestujících než Zaventem. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 55,1Tolik procent manželství skončilo podle průzkumu projektu Česko v datech v Praze v letech 2000 až 2014 rozvodem. V posledních letech se rozvodovost v hlavním městě v porovnání s minulostí snížila, a tak je nyní třetí nejnižší ze všech krajů. Před ní je jen Vysočina a Zlínský kraj.