„Především v okolí škol je potřeba zajistit doplňkové osvětlení a optické zvýraznění přechodů, abychom předešli tragédiím. Všechny změny budu konzultovat s odborníky a veřejností," vysvětlila starostka. Některé přechody na větších silnicích nebo na nepřehledných místech by se tak měly v budoucnu rozblikat. Týkat by se to mohlo přechodů u škol či v ulicích Jana Želivského, Olšanská či Koněvova.

Poslanci mají kapli. Navrhl ji PleskotPoslancům začala v úterý sloužit nově otevřená kaple v jednom ze sněmovních paláců. Slavnostně ji otevřelo vedení sněmovny za účasti zástupců církví. Vznikla podle návrhu architekta Josefa Pleskota a náklady na její vznik se pohybovaly kolem 1,5 milionu korun. Podle místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) byla poptávka po kapli dlouhodobá. Na plánu se podíleli zástupci katolické církve, Ekumenické rady církví i Židovské obce.

Na Žižkově bude kantorský plesV pátek 1. dubna od 19.30 hodin se v kongresovém sálu hotelu Olšanka koná první kantorský ples. Na něj všechny zájemce zvou ředitelé škol městské části Praha 3 pod záštitou radní pro školství Jaroslavy Sukové. Předtančení zajistí Old Stars Team, který loni získal čtvrté místo na mistrovství republiky v plesových formacích. K tanci a poslechu zahraje kapela Dana Gambit band, hosté se mohou těšit i na light show v podání dvojnásobných semifinalistů soutěže Česko Slovensko má talent. Hostem večera bude zpěvák Martin Maxa. Vstupenky stojí 190 korun a je možné je rezervovat na telefonu 222 116 335.

HolKa vyplula, na boky dostala sloganO velikonočních svátcích byl zahájen provoz přívozu zvaného HolKa mezi Holešovicemi, Štvanicí a Karlínem. Slavnostního aktu se účastnila primátorka Adriana Krnáčová a zástupci radnice Prahy 7. Pravidelná linka bude přepravovat pasažéry denně až do konce října. Po loňském zkušebním provozu je přívoz smluvně zajištěn na deset let. V rámci této akce byl vyhlášen také vítězný slogan Jana Krčmáře vybraný z návrhů veřejnosti, který od této sezóny nově zdobí oba boky lodi HolKa: „Z Holešovic do Karlína nemusí být žádná dřina!"

Naděje českého filmu v Biu OkoO jménech Šmíd, Hudeček, Saska, Soukup či Huleš nejspíš ještě uslyšíme. Jsou to začínající režiséři, jejichž filmy byly nominovány na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film na letošním ročníku Český lev a vzbudily i zájem na zahraničních festivalech. Pětici filmů lze zhlédnout ve středu 30. března od 20.30 v pražském Biu Oko.

Do Prahy přijede Paul McCartneyČervnovou hudební nabídku osvěží v ČR koncert někdejšího člena slavné britské skupiny Beatles Paula McCartneyho a kapely One on One ve čtvrtek 16. června v pražské O2 aréně. Dvanáct let po Paulově prvním zdejším vystoupení přiveze zpěvák a skladatel desítky klasických skladeb mapujících celou jeho kariéru a chystá i malé překvapení. Oficiální předprodej lístků začne v pátek 1. dubna v 10 hodin. Více se dočtete ZDE.

FAMU vyvěsila tibetskou vlajkuStudenti a studentky pražské FAMU v úterý vyvěsili na protest proti pražské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na své budově na nábřeží tibetskou vlajku. Nelíbí se jim také užití postavičky Krtka od Zdeňka Milera pro nové animované filmy vyráběné v Číně. „Domníváme se, že prodej práv k této postavičce do Číny zcela popírá původní estetiku a hodnotu Milerova originálního díla," uvedli studenti ve svém prohlášení. Studentka Centra audiovizuálních studií Haruna Honcoopová sdělila, že někteří zástupci Akademického senátu školy v čele s děkanem Pavlem Jechem a také část studentů, považují za nešťastné „zneužívání animované figurky Krtečka". Studenti dále kritizovali průběh současné čínské návštěvy v Praze, který podle nich „svým étosem připomíná politické maškarády komunistického režimu," napsali. Tibetskou vlajku proto vyvěsili jako symbol boje za lidská práva.

Hokej prohlubuje boj s korupcíČeský svaz ledního hokeje rozšířil od října fungující spolupráci s Transparency International a iniciativou Loveckorupcniku.cz i na oblast prevence. Chce tímto krokem ještě více ochránit hokej před možnou korupcí. Ve spolupráci, která vznikla v návaznosti na ostře sledovanou kauzu trenéra Vladimíra Růžičky, jenž čelí obvinění ze zpronevěry, plánuje svaz pokračovat i v budoucnosti. Svaz dosavadní spolupráci s uvedenými organizacemi chválí. „Nestrannost a nezávislost považujeme pro důvěryhodnost prošetření podnětů za rozhodující," uvedl na včerejší tiskové konferenci člen svazového vedení Bedřich Ščerban. Etická linka protikorupčních organizací obdržela od začátku spolupráce celkem 16 podnětů, které se týkaly hlavně přestupů a hostování hráčů nebo výkonů rozhodčích. V současnosti není prošetřován žádný podnět.

Dobrá zpráva pro PražanyPražská stromořadí prochází omlazením. Během března ubyly staré nemocné a nebezpečné stromy. Místo nich vysadí pracovníci pražských Lesů nové. Celkově zeleně ve městě přibude. Kácení bylo součástí přípravné fáze projektu obnovy stromořadí celopražského významu. Práce proběhly na Praze 2, 3 a 10 v ulicích Korunní, Milešovská, Slavíkova a Chorvatská. K budoucí výsadbě dojde i na dalších místech zmíněných městských částí.

Číslo dne: 1262Tolik událostí řešily za čtyři velikonoční volné dny výjezdové skupiny pražské záchranné služby. K 11 událostem vyrážela letecká skupina, u 147 případů zasahoval s výjezdovou skupinou také lékař a 58 pacientů bylo předáno na jednotku intenzivní péče a ARO. Více se dočtete ZDE.