„Na 100 tisíc obyvatel bylo ve třetím kalendářním týdnu 1191 případů akutních respiračních infekcí (ARI), což je nárůst oproti předchozímu týdnu o 15 procent, a 49 případů chřipky, což je nárůst téměř o 82 procent," upřesnila. Nemocnost na chřipku nejvíc stoupla v krajích Karlovarském a Středočeském a v Praze.

Kraťasy vyhrál film o marném SlyšeníMezinárodní festival krátkých filmů, který skončil v Praze, vyhrál dánsko-finský snímek Slyšení. Hamy Ramezan a Rungano Nyoniová v něm přiblížili pokus ženy v burce, jež se marně snaží na kodaňské policejní stanici najít pomoc před násilnickým manželem. Přivolaná překladatelka totiž nehodlá tlumočit skutečný obsah ženiných slov. Diváci dali svůj hlas filmu Julienna Hallarda Podivín o muži, jenž se rozhodne živit jako dvojník známé celebrity. Do mezinárodní soutěže bylo vybráno 15 filmů ze 13 zemí světa, včetně ČR, 14 sekcí nabídlo přes 100 nejlepších krátkých filmů z 36 zemí světa.

Blíží se ceny designuUž po desáté udělí Akademie designu České republiky své výroční ceny. Jubilejní ročník Czech Grand Design se koná 19. března ve Stavovském divadle v přímém přenosu České televize. Kdo byl nominován na designéra roku, módního designéra nebo fotografa roku se ale vyhlašuje již nyní. „Nominaci za rok 2015 obdrželo celkem 134 projektů a autorů. Svědčí to o vysoké úrovni české designérské scény," říká Jana Zielinski, členka Přípravného výboru Cen Czech Grand Design Akademie, která se skládá ze 46 významných osobností z řad českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů a teoretiků designu nominovala v tradičních 9 kategoriích, absolutní vítěz jde tradičně napříč kategoriemi.

Trojka přiblíží budoucnost ŽižkovaRadnice třetí pražské městské části zve na poslední z cyklu architektonických přednášek, které měly v průběhu minulého roku za úkol přiblížit zájemcům známá i méně známá místa na Žižkově. Přednáška s titulem Nástin urbanistického vývoje Žižkova provede posluchače od asanace po současnost, respektive architektonickým vývojem čtvrti v novodobé etapě po roce 1989. V historickém exkurzu neopomene ani státem regulovanou ochranu Žižkova či ustavení památkové zóny. Akce se koná v pátek 29. ledna od 17 hodin v Kulturním centru Vozovna, vstup je zdarma.

V Libuši se letos opět setkají seniořiVe čtvrtek 28. ledna od 15 do 18 hodin se v zasedací místnosti městské části Praha-Libuš koná novoroční setkání se seniory na téma Vietnamský večer. Rezervace míst je nutná předem telefonicky nebo po emailu. Na programu bude prezentace o této zemi, ukázky z vietnamské gastronomie, možnost vyzkoušet si a připravit vietnamské závity, beseda o gastronomii a použití surovin jako medicíny.

Jazzová Diana Krall se vrátí do PrahySvětová jazzová hvězda Diana Krall se během světového turné k albu Wallflower zastaví i v České republice. Stejně jako její vystoupení v roce 2012 se uskuteční letošní koncert v neděli 3. července znovu v Kongresovém centru v Praze.

Město chce koupit secesní budovuVrátit slávu Národnímu domu na pražském Smíchově chce vedení hlavního města. V úterý 26. ledna by měli radní projednat koupi této secesní stavby. Současný majitel, odborový svaz Kovo, žádá za historickou budovu 166,4 milionu korun. Jestliže magistrát koupí historickou stavbu, bude se o ni starat městská akciová společnost, pod kterou spadá secesní Obecní dům. Kromě správy objektu by měla sestavovat i kulturní program. Podle podkladu radních by koupí Národního domu vznikla „druhá scéna" v současnosti zcela vytíženého Obecního domu. Vedení městské akciové společnosti má připravit ekonomickou analýzu, plán rozvoje a využití domu a analýzu návratnosti investice. Národní dům byl postaven v letech 1906 až 1908 a stal se tehdy smíchovskou dominantou.

Občané projednají Libeňský mostZbourat nebo opravit? Tato otázka trápí už delší dobu vedení města. Co se stane s Libeňským mostem, sledují především místní obyvatelé. Spolek 8Jinak! a iniciativa Libeňský most Nebourat, Nerozšiřovat se proto rozhodly uspořádat veřejnou diskusi s názvem Zbouráme Libeňský most?! Diskuse, která začne v úterý 26. ledna v 19 hodin v Husově kapli v Praze 8, se zúčastní primátorka Adriana Krnáčová, radní pro dopravu Petr Dolínek a další představitelé města a městských částí Prahy 7 a 8. Probírat se bude mimo jiné i posudek odborníků z ČVUT.

Gong představí zákulisí DakaruTerén, písek, rychlá auta a motocykly. Příznivci závodu Dakar si tento týden přijdou na své. Ve vysočanském divadle Gong jim atmosféru slavných závodů přiblíží moderátor a reportér Jan Říha se svým hostem, jedním ze závodníků slavné rallye. Návštěvníci se mohou těšit na historky a promítání ze zákulisí slavného Dakaru. Akce začne ve čtvrtek 28. ledna ve 14 hodin.

V Hostivaři bude výstava kočekHostivařské ekologické centrum Toulcův dvůr bude v sobotu 30. ledna od 10 do 17 hodin hostit třetí valentýnskou umisťovací výstavu koček. O přízeň návštěvníku se bude ucházet na osmdesát kočičích bezdomovců z ochranářských organizací po celé republice. Kromě toho budou k vidění ukázky výcviku asistenčních psů občanského sdružení PEStrá společnost a organizace Nekupuj - Adoptuj se postará o povídání na téma ochrany koček a prevence jejich přemnožení na ulicích. K dispozici bude po celý den zdarma také veterinární poradna a na své si přijdou i malí návštěvníci, a to v soutěžním klání o deseti disciplínách o kočičí dobrotu a malý dáreček.

Děti z Modřan kreslí obrázky ke Dni ZeměDvanáctá městská část vyhlašuje soutěž dětí na tvorbu obrázků ze života hmyzu, z nichž bude symbolických 12 vybráno jako podklad na plakát ke pětadvacátému ročníku Dne Země 2016. Akce se bude konat v sobotu 23. dubna v areálu Viničního domku. Děti mohou vytvářet obrázky samy nebo v rámci výtvarných kroužků, a to formou grafických návrhů ze života hmyz. Obrázek by měl být velký čtverec o straně 21 centimetrů. Na něm pak jeden exemplář hmyzu. Datum odevzdání je do čtvrtka 18. února osobně či poštou.

Dobrá zpráva pro PražanyNárodní knihovna rozšíří svůj depozitář. Nynější depozitář v pražské Hostivaři, který byl otevřen před 20 lety, už nyní pojme na pět milionů knih. V budoucnu by se však měla kapacita zvýšit skoro dvojnásobně, na 10 milionů knížek. Národní knihovna plánuje jeho další dostavbu. Letos má začít rekonstrukce jeho nejstarší budovy, příští rok by pak měla přijít na řada novostavba dalšího objektu.

Číslo dne: 115Za loňský rok se prodalo o 115 tisíc více ročního jízdného na pražskou hromadnou dopravu než v předchozím roce 2014. Nárůst je však ovlivněn i tím, že v roce 2014 klesl zájem o loňský kupon, neboť lidé očekávali snížení jeho ceny, o které už dříve mluvila magistrátní koalice.