Tři a půl kilometrů dlouhá cyklostezka povede po stávajících komunikacích, které budou v potřebných místech opraveny či zpevněny. „Realizace bude probíhat bez omezení dopravy, pouze na jaře 2016 bude krátkodobě omezen provoz na ulici Přátelství v Uhříněvsi z důvodu úprav přechodu přes tuto komunikaci," uvedl šéf správy komunikací Ladislav Pivec.

Dvojka rozšíří místa pro psy bez vodítekV poslední den prázdnin rozhodlo vedení druhé městské části o místech, kde by měl být zakázán vstup psů a zároveň se radní usnesli, na jakých lokalitách by mohli psi běhat bez vodítka. Magistrát plánuje vyhlášku, která má omezit volný pohyb psů, a městské části se mají rozhodnout, kde se na jejich území budou moci zvířata pohybovat bez omezení a kam naopak nevkročí. Nadále platí zákaz vstupu psů do parku Ztracenka a Bastion. Nově přibyla ještě centrální část s květinovými záhony na náměstí Míru, kde ale pejskaři nebyli zvyklí nechat psy pobíhat ani dosud. Ke stávajícím osmi místům, kde psi nemusí být na vodítku, Praha 2 přidala plochu na náměstí Míru vedle kostela sv. Ludmily.

Na křížovou cestu se složí obyvateléV areálu parku Na Zvonici na dvanácté městské části má vzniknout křížová cesta podle návrhu sochaře Miroslava Beščece. Tento dílčí projekt, který vznikl ve spolupráci s Farní charitou Praha 4 - Modřany však není součástí celkového projektu revitalizace areálu zaplaceného z evropských fondů. Vedení Prahy 12 proto vyhlašuje veřejnou sbírku k tomuto účelu. Peníze lze už nyní posílat na zvláštní bankovní účet, v budově radnice pak bude kasička. Do budoucna plánují radní také uspořádat kulturní akci na podporu křížové cesty.

Děti si zahrají na tenisovém turnajiDětský den s tenisovým turnajem se uskuteční na čtvrté městské části v neděli 6. září. Děti, které se mohou také zaregistrovat pomocí webových stránek, si zahrají v areálu Tenisového klubu Konstruktiva v ulici Mezi sklady. Sportovní akce pořadatelé pojímají jako Dětský den s tenisovým turnajem. Návštěvníci se mohou těšit na tenisovou školičku pro začátečníky, malování na obličej, skákací hrad, výtvarné dílničky a mnoho dalšího. Celou akci moderuje Vojtěch Bernatský. Vstup na akci je zdarma.

Zájemci si zaběhají opět na LadroncePro všechny, kteří si chtějí společně zaběhat, je opět připravena akce Běžecká škola Prahy 6. Je určena nejen pro všechny aktivní atlety, ale třeba i těm, kteří si chtějí jen aktivně odpočinout pohybem a pročistit si hlavu. Projekt startuje už dnes a pravidelně se bude opakovat vždy každou středu od 18 hodin v průběhu celého září a října. Sraz všech účastníků je u usedlosti Ladronka.

Ve školkách vznikla zcela nová místaNavrátilce z letních prázdnin i nové školáky a předškoláky přivítaly poprvé včera také školy na sedmičce. Vzhledem k množství nových prvňáčků bylo letos v městské části otevřeno o třináct tříd více než v loňském roce. „Jen díky přípravným třídám bylo do mateřských škol přijato 70 dětí, celkem letos nastoupilo o 85 dětí více. Dalších 115 míst bude v mateřských školách vytvořeno do konce roku," slíbil starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

Osmička projednala cyklistickou dopravuObčané osmičky debatovali o možném vývoji cyklostezek. Připomínkovali při tom připravovaný strategický dokument - generel bezmotorové dopravy. „Bezmotorová doprava, tedy chůze a jízda na kole, má v Praze budoucnost. V rámci veřejné debaty o generelu bezmotorové dopravy Prahy 8 hovoříme o takových věcech jako ochrana slabších účastníků provozu nebo plošné zklidňování dopravy v rezidenčních čtvrtích. Také touto cestou hledáme místa, kde je nezbytná investice naší městské části, magistrátu nebo státních a evropských fondů," řekl zástupce starosty Petr Vilgus. Radnice nyní připravuje finální podobu dokumentu.

V Čimickém háji obnovují jezírkoMísto zanedbaného tůně plné bláta a ubývající vody opět čisté a upravené jezírko. Takový je plán lidí ze skupiny Vědomí dotek. Ti ve spolupráci s osmou městskou částí svolali dobrovolnickou akci a o víkendu vytvořili nové koryto s tůňkou v místě dosavadního prameniště jezírka. „Výstavba či odpovědná úprava rybníků, jezírek a vodních toků je jedním z řady nezbytných opatření, které pomohou naší městské části adaptovat se na změny krajiny," uvedl předseda Komise pro životní prostředí Vít Céza s odkazem na současné změny klimatu. V druhé etapě obnovy jezírka dojde k prosvětlení okolí a stabilizaci břehu. Jezírko by mělo získat také název.

Desítka nesouhlasí s návrhem předpisůVedení radnice desáté městské části nesouhlasí s návrhem pražských předpisů předložených magistrátu. Považují jej za neúplný. „Po téměř roce projednávání a mnoha měsících práce se nacházíme v bodě nula. Ani napotřetí totiž nebyly zohledněny naše výhrady, takže znění některých paragrafů nadále shledáváme v rozporu s platnou legislativou," řekl radní pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík s tím, že například o umístění reklam by podle něj měly rozhodovat samy městské části.

Děti v soutěži pomáhají zvířatůmDo 25. září mohou děti předkládat svoje obrázky do soutěže Pomáháme zvířatům, kterou uspořádá hostivařský Toulcův dvůr. Díla budou vystavena 3. října při příležitosti Světového dne zvířat, nejlepší obrázky budou následně nabídnuty k prodeji na výstavní akci ve spolupráci s patnáctou městskou částí. Výtěžek z obrázků půjde na zajištění potřeb zvířat z farmy Toulcova dvora.

Odbahnění rybníka nabralo zpožděníTřebonický rybník prochází od loňského roku celkovou úpravou. Po první etapě rekonstrukce, jež zahrnovala zbudování nové hráze a vypouštěcího potrubí, aby nedocházelo k přelévání hráze, však přišel v dalším kroku problém. Firma, která byla Prahou 13 vybraná na odbahnění místa, odstoupila před podepsáním od smlouvy. Ve druhé polovině srpna ale bylo odbahnění zahájeno a mělo by být podle radnice dokončeno nejpozději do října.

Lidé si mohou zkusit život na vozíkuI taková běžná věc jako cesta městskou hromadnou dopravou se může stát velkým problémem. Pro lidi na vozíku. Zažít cestu v kůži hendikepovaného člověka nabízí obecně prospěšná společnost Asistence ve svém projektu Jedete v tom s námi už osm let. Ve čtvrtek takovou možnost získají od dvou hodin návštěvníci pražského obchodního centra Palladium. „Chceme účastníkům ukázat bariéry veřejné pražské dopravy. Cílem je zprostředkovat lidem osobní zkušenost, aby podpořili systémové změny. Současný maximální příspěvek na péči pro lidi s nejtěžším postižením vystačí pouze na čtyři hodiny osobní asistence," sdělil ředitel projektu Erik Čipera. Od roku 2007 si vyzkoušelo cestu Prahou na vozíku více než pět set lidí.

Správa opencard přejde pod dopravní podnikVedení magistrátu chce převést správu jízdného v pražské hromadné dopravě včetně problematického systému opencard pod dopravní podnik. Magistrát také jedná s operátorem O2, který získal od firmy eMoneyServices na systém opční (předkupní) práva. „Společnost O2 nás oslovila s tím, že požadované služby umí zajistit a má na systém opencard opční práva. Proto s ní vedeme intenzivní jednání, ale není to jediná varianta," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek. Doplnil, že operátor už město oslovil s nabídkou, podrobnosti však neuvedl.

Vznikne protihluková stěnaTechnická správa komunikací zahájí tento víkend instalaci mobilní protihlukové stěny na ulici 5. května. Montáž bude trvat pouze dva víkendy. Pět metrů vysoká a 357 dlouhá zábrana bude začínat u mostu Estakáda Kačerov přes Michelskou ulici a končit bude u odbočovacího pruhu do ulice Vyskočilova. „Výhodou tohoto protihlukového opatření je rychlá montáž, kterou lze realizovat, včetně technologické pauzy během jednoho měsíce, což by u klasické protihlukové stěny trvalo podstatně déle," uvedl ředitel správy komunikací Ladislav Pivec s tím, že v lokalitě už byl dříve instalován nízkohlučný asfalt a byla snížena povolená rychlost na padesát kilometrů v hodině.

Národní galerie se kvůli Madoně odvoláNárodní galerie se odvolala proti soudnímu rozhodnutí, podle něhož by měla církvi vrátit středověký obraz Madony z Veveří. Římskokatolická církev o obraz požádala v rámci církevních restitucí, galerie jej však odmítla vydat s tím, že pokud došlo vůči církvi k majetkové křivdě, stalo se tak v období první republiky. Více čtěte ZDE.

Začne poslední etapa oprav KlementinaNárodní knihovna příští rok zahájí poslední etapu několikaletých oprav areálu Klementina, ve kterém sídlí. Současná druhá etapa bude kolaudována 25. září. Původně měly proběhnout ještě tři, ty se však vedení knihovny rozhodlo sloučit do jedné, která by měla být hotova v roce 2018. Více čtěte ZDE.

Na konci září otevřou břežanské centrumNa přelomu září a října otevřou zástupci Středočeského kraje Středočeské inovační centrum v Dolních Břežanech. Tým bude složený z dvaceti interně a externě spolupracujících expertů, které přijmou během jednoho roku. Jejich první aktivitou bude setkávání inovačních firem s výzkumnými týmy, navazování spolupráce nejen v tuzemsku, ale také se zahraničím. Cílem činnosti bude podpora výzkumu, vývoje a inovace na území kraje. Činnost centra bude kraj podporovat deseti miliony korun, což už schválili radní v únoru letošního roku.

Dobrá zpráva pro PražanyV pražské zoo se o prázdninách vylíhla dvě mláďata želv, které byly zabaveny německému chovateli na ruzyňském letišti v roce 2014. Pokoušel se je propašovat z Vietnamu do Německa, kde byly určeny k prodeji. Ohrožená želva Spenglerova patří mezi nejmenší želvy na světě, v dospělosti měří její krunýř kolem deseti centimetrů při hmotnosti 100 až 150 gramů. Žije v jižní Číně a severním Vietnamu. Více čtěte ZDE.

Číslo dne: 17 000Sedmnáct tisíc bezpečnostních balíčků rozdalo vedení města prvňáčkům ve všech základních školách v Praze. V základní výbavě pro bezpečný pohyb dětí po ulici nechyběla například reflexní vesta a páska. Do škol balíčky rozvezla městská policie, jejíž strážníci také na cesty dětí do školy dohlíží.