Soutěžní návrh ateliéru Break Point navrhuje například hřiště či komunitní klubovnu. Koncept počítá i s menší a citlivější bytovou výstavbou, která bude zapadat do stávající zástavby.

Krnáčová: Společnost není připravena diskutovatPodle primátorky Adriany Krnáčové ještě společnost není na demokratickou diskuzi ohledně metropolitního plánu připravená. „Dvacet sedm let po určité změně je bohužel krátká doba na to, aby-chom byli plošně schopni demokraticky diskutovat a kritické hlasy přetavit do jiného názoru," uvedla v diskuzi v reakci na názory světových urbanistů. Ti magistrátu ohledně metropolitního plánu radí, že spolu zástupci města, jeho částí, obyvatel nebo třeba lidí z byznysu musí mluvit a naslouchat. Na konferenci o plánování rozvoje města, která se konala v rezidenci primátorky, také zaznělo, že dobrý plán je potřeba veřejnosti vysvětlit.

Pohádková sobotaNa Chvalském zámku se dnes od 10 hodin koná prohlídka zámku pro děti. Větrná víla Meluzínka provede děti i dospělé celým zámkem, vánočními výstavami Ladovské Vánoce a Andělé a betlémy řezbáře J. Haldy. S dětmi si také vyzkouší nejznámější vánoční tradice. Děti si během prohlídky zasoutěží a získají i odměnu. Komentované prohlídky trvají 40 minut a začínají vždy v celou hodinu, je nutné se na ně registrovat předem.

Zavalená radnice končí sbírku hračekTisíce kusů plyšových hraček zavalily v pytlech kancelář starosty i další místnosti na radnici Prahy 7. Plyšáci nyní poputují především za hasiči a záchranáři, kteří je budou dávat dětem při dopravních nehodách či jiných krizových situacích. Adventní sbírku vyhlásila městská část v polovině listopadu. Od té doby se našli i lidé, kteří na úřad přinesli třeba i několik pytlů plných plyšáků.

Kam za kulturou

Norské příběhy na plátněZnáte fantastické příběhy z pera Josteina Gaardera, třeba Sofiin svět nebo Dívku s pomeranči? Teď se na ně můžete podívat i na filmovém plátně. Pražské kino Evald společně se Skandinávským domem zve na komorní přehlídku tří adaptací jeho knih. Kromě výše zmíněných nabíd-ne i snímek Jako v zrcadle, jen v hádance, v němž se Cecilie s pomocí anděla Ariela vyrovnává se svou závažnou nemocí. Přehlídka se uskuteční 15., 20. a 22. prosince vždy v 19 hodin.

Vousáči ZZ Top míří do ČechLegendární texaská kapela ZZ Top vyrazí příští rok na další koncertní šňůru. V rámci The Tonnage Tour se představí také v České republice. Skupina proslulá energickou říznou hudbou a úctyhodnými dlouhými vousy jejích členů bude 19. července 2017 k vidění a slyšení v Home Monitoring Aréně. V ohlášce na nastávající evropské turné kapela na svých webových stránkách zmiňuje Plzeň v souvislosti s pijáky piva.

Advent s PachmanemSkladatel Richard Pachman vyjíždí se zpěvačkou Ditou Hořínkovou na adventní turné. Zazní na něm známé i neznámé české i zahraniční vánoční melodie, duchovní skladby i novinkové písně včetně ukázky z alba Pašije. Výtěžek z turné bude věnován dětem z Dětského domova ve Strančicích. Pražský koncert se uskuteční 13. 12. v Chrámu sv. Mi-kuláše na Staroměstském náměstí.

Novinka Amose OzeIzraelský prozaik Amos Oz patří mezi nejznámější soudobé romanopisce. Díky vydavatelství Paseka se tuzemští čtenáři budou moci ještě letos ponořit do stránek jeho poslední knihy. Jmenuje se Jidáš a vypráví o lásce, věrnosti a zradě. Zároveň je text dramatickým obrazem neklidné podoby izraelského státu konce padesátých let. Hlavním hrdinou je student Šmuel, který za stravu a ubytování dělá společnost panu Waldovi. Podle literárních kritiků jde o jeden z nejpůsobivějších autorových textů.

Čtěte také: Kontroverzní zástavba v Praze 4 bude nižší