„Věřím, že zastupitelstvo koupi schválí a pozemek u trojského vodního kanálu umožní vytvořit podmínky pro další rozvoj našeho kajakářství," uvedl Dolínek.

Trhy v Karlíně mění provozovatelePočínaje touto sobotou odstartují na Karlínském náměstí nové farmářské trhy. Probíhat budou tradičně každou sobotu od osmi do dvou hodin. Jejich provozovatelem se stala firma Food Event. Firma zaplatí městské části za provozování trhů ročně 90 tisíc korun.

Štvanice bude dva týdny hostit antické divadloŠtvanický ostrov se na první dva zářijové týdny stane kulisou antické tragédie. Divadelní soubor Tygr v tísni tu před vilou Štvanice odehraje patnáct večerů za sebou Aischylovu tragédii Oresteia. Básnické dílo staré dva a půl tisíce let bude průkopníkem nového divadelního cyklu, který pod názvem Antická Štvanice uvede každý rok na začátek divadelní sezony jedno z antických dramat. Letošní první ročník potrvá od 1. do 17 září. Představení v přírodních kulisách začne vždy v půl osmé večer a potrvá dvě a půl hodiny. Vila Štvanice je mladý divadelní prostor. V tamní vile hraje sdružení studentů a čerstvých absolventů DAMU.

Prvňáčci projdou pohádkový lesZábavné odpoledne na přivítanou školního roku připravili na třináctce pro nejmenší školáčky. Písničky, klauni, soutěže na ně čekají v Centrálním parku ve čtvrtek od 12 do 17 hodin. První školní den proběhne ve znamení cesty do pohádky s Albertíkem, kde děti na procházce uvidí víly, čerty a prince s princeznou. Po splnění úkolů na ně čeká dárek z truhly u Stromu splněných přání.

S počítači poradí poradnaBezplatná počítačová poradna pro občany městské části Prahy 12 zahájí svoje lekce 13. září od 14 hodin. Dvakrát do měsíce se může přijít poradit každý, kdo se potýká s problémy kolem notebooků, tabletů, internetu nebo sociálních sítí. Na základní otázky odpoví odborníci v Kulturním centru 12 v budově Jordana Jovkova. Druhý zářijový termín je 27. 9. Informace o dalších lekcích budou zveřejněny v radničních novinách a na internetových stránkách městské části. Místo je nutné předem rezervovat.

Pražačka otevřela nové hřištěSportovní a rekreační areál Pražačka se dočkal rekonstrukce fotbalového hřiště. Umělý trávník jako první ocení hráči kopané v sobotu ve 13 hodin. Slavnostní akt otřevření hřiště v ulici Za Žižkovskou vozovnou doprovodí utkání mládežnických družstev, ale i fotbalových legend české reprezentace. V 15 hodin se diváci mohou těšit na exhibiční utkání legend reprezentace ČR a Viktoria Žižkov. Na místě nebude chybět ani Antonín Panenka, Karol Dobiaš nebo František Štambacher. Vstup je zdarma.

Bleší trhy dorazí do HolešovicKultura bleších trhů koncem prázdnin zasáhne také holešovické Výstaviště. Blešák v nové kavárně Stromovous se koná zítra. Nové kousky do svého šatníku mohou lidé přijít ulovit mezi 16. a 19. hodinou. Všichni, kdo by rádi ozvláštnili svůj šatník a přivítali babí léto v novém, akci jistě ocení. Stromovous je nový veřejný prostor známého kavárníka Ondřeje Kobzy, který se nachází hned u vchodu do Výstaviště.

V šáreckém amfiteátru letos zazní opera Dvě vdovyPrvní zářijový víkend bude v Šárce tradičně patřit opeře. V místním přírodním amfiteátru letos zazní hra Dvě vdovy od Bedřicha Smetany. Akce se uskuteční při příležitosti každoročních oslav Dne Prahy 6, a to již po dvanácté. Představení pod širým nebem začíná ve dvě hodiny. Divákům se při něm představí sólisté, orchestr, sbor a balet Národního divadla. Režie letošního představení se ujaly Jana Divišová a Renée Nachtigallová. Choreografii připravila Kateřina Dedková. Organizátoři doporučují divákům, aby si přinesly vlastní deky na sezení. V případě nepříznivého počasí se budou hodit i pláštěnky. Vstup na tradiční akci je i letos zdarma. Dvě vdovy jsou pátou operou Bedřicha Smetany. Libreto k dílu napsal Emanuel František Züngel.

Oprava tramvajové trati pokračujeDalší fáze rekonstrukce tramvajové trati v ulici Nuselská proběhne až do 26. listopadu. Stavba ovlivní zejména úsek Vladimírova Adamovská, a to v místě mostu přes Botič. Tramvajová doprava bude ukončena na náměstí Bratří Synků. Náhradní dopravu v okolí bude okružním systémem zajišťovat autobusová linka X11. Ta vyjede z náměstí Bratří Synků, zastávky jsou zřízeny v ulicích Svatoslavova, K Podjezdu, Rostislavova a Na Zámecké.

Kam za kulturou

Nahlížení do lidského nitraGeniální český grafik Jiří Anderle letos oslaví osmdesátiny. Při této příležitosti se bude po celé republice konat několik jeho zajímavých výstav. Jedna z nich zakotví 18. září v Galerii Středočeského kraje. Jmenovat se bude Pod kůží a představí autorovy práce, v nichž hraje hlavní roli lidská postava. Komorně laděná přehlídka proběhne paralelně k velké retrospektivě Anderleho díla v Obecním domě. Název výstavy se vztahuje k autorově schopnosti analyticky nahlížet ve své tvorbě do lidského nitra.

Red Hot Chili Peppers u násJedna z nejoblíbenějších kapel současnosti záhy dorazí do Prahy. Řeč je o kalifornském uskupení Red Hot Chili Peppers, které již v neděli zakoncertuje v O2 Areně. Ten, kdo si na vystoupení zakoupí vstupenku, obdrží pozoruhodný bonus. Tím bude zbrusu nové album kapely.

Příběh dvou gayůV rámci Léta slovenských hvězd ve Studiu DVA se dnes diváci mohou těšit na inscenaci Mutanti. Příběh dvou gayů, kteří chtějí mít dítě, ale nevědí, jak na to, a proto si pozvou dámu z eskortu, začíná v 19 hodin. Drsný humor se střídá s něhou, komika s tragédií. Hra Viliama Klimáčka, který ji i režíroval, je částečně autobiografická i fiktivní.

Čtěte také: Letní kino oživilo Malou Stranu