Potvrzené je i nové odstavné parkoviště, které začne fungovat už 1. července. Stěžejní bod týkající se posunutí stavby asi o 20 metrů ale zatím magistrát nepotvrdil. Jeho splnění ovšem považuje vedení Troji za zcela zásadní. „Pro krajinný ráz je stěžejní, aby ve vzdálenosti 100 metrů od historické usedlosti Sklenářka nebyly žádné stavby ani komunikace," řekl Bryknar. Vyjednávání tak budou pokračovat začátkem příštího týdne, jelikož se Troja musí nejpozději 27. června rozhodnout, zda podá či ne na hlavní město správní žalobu.

Čestné občanství dostane herec i trenérHerec Jan Skopeček, trenér, který se podílel na zisku stříbrné medaile československých házenkářů na olympiádě v Mnichově Ján Mahor a loutkovodič slavné figurky Hurvínka Bohuslav Šulc. Tři významné žijící osobnosti, které se letos stanou čestnými občany Prahy 8. Ocenění si převezmou při slavnostním aktu v obřadní síni Libeňského zámku 27. září 2017.

Doprava na Suchdol se opět zkomplikujePotíže s dopravním režimem na dejvickém Kulaťáku se vrací. Autobusy číslo 107, 147 či 160 tak při cestě směrem na Suchdol budou muset opět vjíždět na okružní křižovatku Vítězné náměstí. Jedním z důvodů je stav vozovky v Šolínově ulici, kterou musely autobusy projíždět. Změna začne platit 1. července. K úpravě režimu na náměstí došlo v září loňského roku, a to kvůli zpožďování spojů. Opět je tak třeba počítat s komplikacemi.

Nádraží Bubny.
KRÁTCE: Oprava nádraží Bubny se odkládá

Po víkendu v Praze začíná evropský týden astronomieČeská metropole se na pět dní stane centrem světové astronomie. V pondělí 26. června totiž v Praze startuje u příležitosti oslav 100 let České astronomické společnosti Evropský týden astronomie a kosmických věd. V rámci zasedání Evropské astronomické společnosti se tak bude diskutovat o aktuálních tématech v astronomii a vědeckém výzkumu. Vědecký program však počítá také se zájmem z řad široké veřejnosti. I proto bude například přednáška spoluzakladatele prestižního Astronomického snímku dne NASA profesora Roberta Nemiroffa, překládaná do češtiny. Týden astronomie potrvá v hlavním městě až do pátku 30. června.

Reakce na článek ze 7. 6. „Město čelí kritice za stav veřejného osvětlení. Jsou výpadky světla záměrné?"Společnost ELTODO-CITELUM, s.r.o. reaguje na tvrzení obsažená ve zmíněném článku, která se podle ní „dotýkají jména a dobré pověsti" firmy. Ta byla správcem městského osvětlení řadu let až do konce loňského roku, kdy Rada metropole rozhodla o převzetí starosti o pouliční lampy do vlastních rukou. Část odpovědnosti převzala Pražská energetika, s.r.o. a společnost ELTODO označila za „hrubé zkreslení skutečnosti" některé výroky mluvčího této městské firmy, citované v článku. „Zejména se nás dotýká tvrzení o silných indiciích, že některé výpadky byly záměrné, a že když na jejich místa dorazili technici, stačilo zapínací místo nahodit a lampy zase svítily. Eletrotechnická zařízení jsou standardně vybavená jističi a na opětovném nahození není nic divného. Úvahy o sabotáži jsou z úst mluvčího buď projevem mimořádné nekompetence, anebo záměrné snahy svádět odpovědnost za nefunkční systém osvětlení na třetí strany," uvádí jednatelka společnosti ELTODO Mona Sandescu. Ta se ohrazuje i proti tvrzení mluvčího společnosti PRE o údajné existenci unikátních klíčů ke stovkám zapínacích míst. Podle Sandescu jsou všechna vybavena univerzální vložkou, jež umožňuje odemknutí jednotným klíčem. „V praxi tak bylo předáno 9 (!) klíčů, které lze všechny použít k otevření kteréhokoliv zapínacího místa. A nemístné je také obvinění ve zmíněném článku, že ELTODO málo investovalo do obnovy osvětlení. Strop investic vždy určoval sám magistrát jakožto majitel osvětlení."

Třešňovka v Hrdlořezích.
KRÁTCE: Třešňovka v Hrdlořezích je jako nová. Přibyly v ní nové stromy

Kam za kulturou

Pro Jaroslava KořánaKnihovna Václava Havla zve na komorní večer věnovaný Jaroslavu Kořánovi, který zemřel 2. června. Jeho přátelé i spolupracovníci připomenou tvorbu i lidský formát vynikajícího překladatele, politického vězně, statečného člověka, prvního porevolučního primátora Prahy i majitele nakladatelství Gallery. Setkání se koná 26. června v 19 hodin v Knihovně Václava Havla, ukázky z jeho překladů přečtou Petr Onufer, Jáchym Topol, Tomáš Vrba a Michael Žantovský.

Rande s MozartianouOrchestr Musica Florea a Hartig Ensemble Tance a Balety tří století zvou na první ze dvou premiér chystaných pro letní dny. Mozartiana se uskuteční 29. června ve 21 hodin na Letní scéně HAMU na Malostranském náměstí. Program je složen z dobových baletů na hudbu W. A. Mozarta a Ch. W. Glucka, v rámci večera by měl vystoupit jako host taneční soubor z Rakouska.