Lidé, kteří jsou špatně osvětleni, dostanou od policistů pokutu. Po zaplacení dostanou světla. Ostatní obdrží drobný reflexní dárek. První část akce proběhla v pondělí na cyklostezce v Podolí. Akci spolupořádá dopravní policie.

Na chvíli mohli řeku Rokytku sjíždět vodáciPražská říčka Rokytka se na konci října proměnila pro vodáky na pár hodin v divokou vodu ženoucí se zákruty velkoměsta až do bezpečí v náruči větší a silnější Vltavy. Po dvou letech, během nichž Lesy hlavního města Prahy revitalizovaly koryto Rokytky nad Hořejším rybníkem, se Prahou znovu prohnala nespoutaná Grande Rokytka. Pracovníci lesů jakožto správci toku vodákům pomohli upuštěním vody z Kyjského rybníka. Před revitalizací bylo koryto Rokytky nad Hořejším rybníkem po několik desetiletí napřímené a sloužilo jen jako kanál pro rychlé odvedení vody. Po nedávné úpravě koryto získalo dávno ztracený vzhled. Celá plavba měřila 12 kilometrů. Od hráze Kyjského rybníka, kde Grande Rokytka „pramenila", se všichni úspěšní vodáci přeplavili přes území Hloubětína, Vysočan i Libně až do cíle, kde šampiony místo šampaňského zchladily vlny Vltavy. Revitalizace Rokytky nad Hořejším rybníkem nebyla poslední. Další úprava koryta bude pod ulicí Českobrodská, kde ho rozšíří a zmírní prudké břehy.

Za hlavolamy vyražte na ProsekVytvořit hlavolamy ze dřeva, papírů nebo obyčejných šňůrek si mohou dnes od 17 do 18 hodin přijít vyzkoušet všichni zájemci do Kulturního a rodinného centra Knoflík na pražském Proseku. Vyrobené a hotové dílo si pak může každý návštěvník odnést s sebou domů. Děti do sedmi let si mohou na pomoc přivést doprovod.

Dopravní podnik vyšle do ulic nejdelší autobusV půli listopadu vyrazí na trasu Letiště Václava Havla Veleslavín nejdelší autobus, který kdy v Praze jezdil. Jedná se o tříčlánkový Van Hool AGG 300, vyrobený v Belgii. Vejde se do něj zhruba 200 cestujících a jeho délka je téměř 25 metrů. Nasazen bude na linku 119 a v provozu bude čtyři měsíce.

Město kupuje pozemky v LítožniciRada hlavního města odsouhasila záměr odkupu tří pozemků v Dubči, které se nachází v oblasti přírodní památky Lítožnice. Vedení města čeká investice přes osm milionů korun. Transakci bude muset odsouhlasit zastupitelstvo. Na pozemcích se vyskytují rybníky v havarijním stavu. Město se tak chystá na jejich renovaci.

Developer představí studiiDeveloperská firma Central Group společně se starostkou Prahy 3 Vladislavou Hujovou a architektem Jakubem Ciglerem zítra představí urbanistickou studii chystané zástavby severní části Nákladového nádraží Žižkov. Setkání ohledně území, které stále vzbuzuje silné emoce, se uskuteční v zasedací místnosti zastupitelstva třetí městské části od šesti hodin odpoledne.

Kam za kulturou

Ceny Josefa ŠkvoreckéhoVe středu 8. listopadu se v Masarykově salónku na nádraží Dejvice rozhodne o vítězi Ceny Josefa Škvoreckého. Nominaci mohla získat pouze beletristická díla vydaná od června 2015 do května 2016. Mezi nominovanými jsou Anna Bolavá s knihou Do tmy, Zuzana Brabcová má v soutěži poslední román Voliéry, který dokončila nedlouho před svou náhlou smrtí. Sylva Fischerová je ve finále s titulem Bizom aneb Služba a mise, Markéta Pilátová s knihou Hrdina od Madridu a Daniel Petr s románem Straka na šibenici.

Hrají kytaroví mistřiFestival Kytara napříč žánry se přesouvá z Německa zpět do Prahy a láká hned na dva koncerty. Ve čtvrtek 3. listopadu v koncertní galerii Art Space odehrají společný koncert skupina Njorek a německý kytarista Lorenz Schmidt. Následující den ožije žižkovské Atrium session Guitar Night mimořádných kytarových osobností.

Bende pokřtí album RestartZpěvák a hudebník Petr Bende vydává v pátek 4. listopadu CD Restart. Křest se uskuteční už dnes od 17 hodin v rámci In-Store koncertu v prodejně Supraphon Musicpoint na Jungmannově náměstí. Písně z nového alba představí Petr Bende & band také na Vánočním Akustik Tour, které odstartuje 27. listopadu v Miroslavi u Znojma.

Ženský element v tvorběArt & Event Gallery Černá labuť uvede od 5. listopadu výstavu Frauenpower v moderním umění, která před-staví osm výrazných ženských osobností uměleckého světa. Ženský element v současné tvorbě budou prezentovat Mariana Alasseur, Jana Budíková, Veronika Drahotová, Vladana Hajnová, Jitka Hilská, Věra Krumphanzlová, Marie Šeborová a Lenka Vilhelmová. Výstava bude přístupná až do 27. listopadu.

Čtěte také: V centru se lepší bezpečnost