Dvojka se zazelená, přibudou stromořadíNa dvacet ulic Vinohrad, Nového Města a Vyšehradu se dočká nové zeleně. Na výsadbu 65 stromů uvolnila druhá městská část ze svého rozpočtu 1,5 milionu korun. Městská část přitom vycházela z podnětů občanů, kteří se tak na vytipování ulic určených pro výsadbu stromořadí mohli podílet. Mezi ulicemi Vnislavova a Neklanova, kde se je hluk, bude vysázeno nové stromořadí, v dalších ulicích budou dosázeny nové stromy.

Tři školy z Prahy 3 si převzaly cenyVyvrcholila celoroční soutěž škol a víceletých gymnázií ve vědomostních a sportovních soutěžích o Pohár starosty Hartiga. Na žižkovské radnice přijali ceny studenti a žáci Gymnázia Karla Sladkovského, základní a mateřské školy Jarov a základní školy Jeseniova.

Domy na Chodově chce Praha prodatZa skoro 102 milionů korun nabídne vedení Prahy městské byty v privatizaci. Rozhodla o tom rada, schválit to musí ještě zastupitelé. Podle schváleného harmonogramu hlavní město v následujících letech prodá tisíce bytů za zhruba čtyři miliardy korun. Privatizace je rozdělena do čtyř fází, dále přijdou na řadu sídliště ve Vysočanech, Strašnicích, Stodůlkách, na Černém Mostě a v Řepích.

Jízda motorkářů pomůže nemocnýmBenefiční jízda motorkářů na pomoc lidem se svalovou dystrofií pod názvem Jedeme v tom s Vámi se uskuteční už v sobotu 20. června od 10 hodin na Hořejším nábřeží na Smíchově. Spanilá jízda Prahou pro motocykly všech značek a soutěž o nejhezčí motocykl odstartuje ve 13.30 hodin. Na dobrou věc přispěje každý, kdo zaplatí dobrovolný vstup nebo si zakoupí jakýkoliv předmět s logem MDA Ride.

Závodníci podpoří gorily v AfriceCentrem Prahy proběhnou v sobotu závodníci v maskách goril. Běžci budou závodit na okruhu dlouhém čtyři kilometry, který začíná i končí na Hradčanském náměstí a vede i přes Petřínskou rozhlednu. Charitativní akci s názvem Běh pro gorily pořádá agentura Hera ve spolupráci se Zoo Praha. Výtěžek akce bude věnován na projekt pražské zoologické zahrady ochrany goril ve střední Africe. „Ochrana goril a jejich přirozeného prostředí je pro nás jedním ze stěžejních projektů," uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. Běh startuje ve dvě hodiny, startovné činí 500 korun. Zúčastnit se může každý, i rodiče s dětským kočárkem. Více čtěte ZDE.

Viniční domek se otevřel veřejnostiOd června mohou zájemci navštívit Viniční domek v Chuchelské ulici v Praze 12. Replika stodoly slouží od pondělí do čtvrtka od 12 do 18 hodin jako kavárna s nabídkou občerstvení. Viniční domek pak hostí převážně svatební obřady, výstavy či další komorní akce. Už se tu také uskutečnil Pohádkový les pro děti. Obyvatelům dvanácté městské části je navíc poskytována sleva z cen pronájmu.

Noční linky MHD budou jezdit častějiVybrané noční linky MHD budou od září jezdit místo po 30 po 20 minutách. Zkrácení intervalu se týká všech šesti nočních tramvají a šesti nejvytíženějších autobusových linek. Po čtyřech měsících Praha opatření zhodnotí a případně intervaly ještě upraví. Prodloužení provozu metra se neplánuje. Více čtěte ZDE.

Město bude platit další právníkyPražští radní vybrali společnost Ernst & Young pro právní poradenství v kauze Škodova paláce. Konzultace vyjdou město na půl milionu korun. Radní přitom nedávno zvolili už čtvrtou právní kancelář, která město zastupuje ve sporu ohledně výše nájemného za objekt, kde je Praha v nájmu. Opoziční ODS tvrdí, že koalice za více než půl roku uzavřela s právníky přes 50 smluv do 1,9 milionu korun. „Celý proces je neprůhledný, není jasné, kolik hodin advokátní kanceláře odpracují a za jakou činnost si fakturují. Město tak pokračuje v praxi, že si na banální případy najímá externí advokátní kanceláře," uvedl k tomu předseda pražské ODS Filip Humplík.

Vlakem se zájemci vydají za historiíMilovníci železniční nostalgie se můžou o víkendu 20. a 21. června těšit na bohatý program. České dráhy připravily v železničním muzeu v Lužné u Rakovníka Setkání parních lokomotiv, které připomene 160. výročí Buštěhradské dráhy. Do Lužné pojede v sobotu i neděli parní vlak, který bude začínat na Masarykově nádraží v Praze. Souprava pojede v 8.09 hodin z pražského Masarykova nádraží přes Dejvice, Veleslavín a Kladno až do Lužné u Rakovníka, kam dorazí v 10.05 hodin. Zpět do Prahy se bude parní vlak vracet ve 14.55 hodin. Historická souprava pojede v sobotu 20. června také z Prahy-Braníka po trati Posázavského pacifiku přes Týnec nad Sázavou a Čerčany až do Sázavy. Cestující jím můžou vyrazit na Sázavskou pouť, která připomene 600. výročí upálení Mistra Jana Husa.

Dobrá zpráva pro PražanyV horkém letním počasí v neděli večer zkolabovala poblíž zastávky Na Havránce v Modřanech pětadevadesátiletá seniorka. Několik lidí prošlo bez zájmu okolo, až teprve dva mladiství, kteří šli na oslavu svých osmnáctin, zavolali záchranku a počkali u paní až do příjezdu záchranářů. Vedení dvanácté městské části děkuje oběma mladým lidem za všímavost, soucit i pohotovost, kterou projevili.

Číslo dne: 100 tisícVýstavu Gateway to Space neboli Brána do vesmíru v Křižíkových pavilonech holešovického výstaviště navštívilo už sto tisíc návštěvníků. Expozice končí 28. června a pak se přesune do Bruselu. Zájemci si tu mohou zkusit výcvik astronautů nebo si prohlédnout makety lodí. Více čtěte ZDE.