Kapela chystá také složit píseň, kterou registru věnují. Tím chtějí šířit myšlenku dobrovolného vstupu a dárcovství kostní dřeně, které je pro nemocné jedinou šancí na záchranu života.

Seminář připraví na příměstské táboryPo semináři, kde si zájemci vyměnili zkušenosti z pořádání příměstských táborů, nabízí Městská část Praha 3 volně navazující kurs, který se uskuteční v úterý 9. června. Tentokrát se bude jednat o Hry na příměstském táboře. Seminář je určen zástupcům neziskových organizací, které se zabývají volnočasovými aktivitami, nicméně otevřen je všem, kteří o tuto činnost mají zájem. V teoretické části se účastníci seznámí s typy her, jejich rozdělením, dokumentací, přípravou. V praktické části si pak vyzkoušejí některé hry vhodné do různých prostředí a sami ve skupinách jednu připraví na zvolené téma.

Happening oživí Janáčkovo nábřežíNa náplavce Janáčkova nábřeží se uskuteční ve čtvrtek 28. května od 11 do 21 hodin sousedský happening nazvaný Janáčkovo rozehrané nábřeží. Cílem akce je zkrášlit a oživit zapomenutý kout Janáčkova nábřeží, a to především ve spolupráci se sousedy a občany Prahy 5. Zájemci se mohou dopoledne zapojit do sázení keřů, květin a osazování prázdných květináčů. Odpoledne pak bude následovat komunitní „hostina", kde se kromě večeře bude debatovat o možnostech využití náplavky. Na závěr dne je přichystán malý koncert a repertoár bude laděn tématicky: zazní především skladby a písně Leoše Janáčka.

Den dětí v pohádkovém lese v Metropoli ZličínAdrenalinový den dětí můžete prožít v Metropoli Zličín, a to od čtvrtka do neděle. Na děti čeká sjezd z megašnečího domku, lezecký výstup na velemuchomůrku či seskok z letícího obrčmeláka, který bude kroužit vedle foodcourtu. Bude toho ale víc a pro každého odvážlivce je navíc připraven malý dárek. V případě dobrého počasí na děti bude venku čekat skákací hrad. Den dětí v pohádkovém lese můžete navštívit v Metropoli Zličín od 28. do 31. května (čtvrtek a pátek od 14 do 18 hodin, sobota a neděle od 11 do 17 hodin).

Strahovský tunel bude v noci zavřenýÚdržba Strahovského tunelu si vyžádá v průběhu června několikeré uzavření. Bude to vždy v době od 23 hodin do 5 hodin ráno. První noční uzavírky mohou řidiči čekat v období od 12. do 20. června, kdy bude uzavřen tubus z Dejvic na Smíchov, o týden později v opačném směru.

Na Rodinném dnu vystoupí i UhlířNa předchozí ročníky Dnů Prahy 7 navazuje letos 1. ročník akce Rodinný den Prahy 7 na Výstavišti v Holešovicích, který se uskuteční v neděli 31. května. Pro návštěvníky bude připraven program plný sportu, kultury a volnočasových aktivit. Na pódiu se představí účinkující z dětských tanečních, divadelních a sportovních organizací a hlavní událostí dne bude koncert Jaroslava Uhlíře s kapelou. „Jsem velice ráda, že jsme spojili síly s Rozvojovými projekty Praha, které od tohoto roku spravují Výstaviště. Věřím, že se nám v této sestavě podaří připravit pohodové a příjemné odpoledne, které si užijí malí i velcí návštěvníci," řekla radní Prahy 7 Hana Třeštíková.

Před 20 lety uhořeli turisté v OlympikuPřesně před 20 lety, 26. května 1995, zemřelo při požáru v pražském hotelu Olympik osm zahraničních turistů. Další tři desítky osob utrpěly zranění a celková hmotná škoda byla vyčíslena téměř na 40 milionů korun. Dodnes se jedná o druhý nejtragičtější požár v historii samostatné České republiky.

Ve Kbelích hledají staré fotografieV pondělí 1. června od 14 hodin se uskuteční 34. Letopisecké setkání. Tentokrát půjde o téma Kbely na fotografiích a různé zajímavosti. Z toho důvodu prosí organizátoři všechny, kdo mají fotografie nebo jiný materiál k danému tématu, o zapůjčení. Podle kronikářky Ivany Engelové se všichni těší na podnětné setkání a také by rádi uvítali, pokud někdo vlastní nebo zná zajímavost týkající se Kbel, aby se o ni podělil. Mohli by tak lépe doplnit historii devatenácté městské části a podělit se o ni i s ostatními. Setkání se konají každé první pondělí v měsíci v prvním patře radnice.

Na Jižním Městě myslí na prázdninyTaké letošní rok pořádá jedenáctá městská část pro jihoměstské děti příměstské tábory. Jsou určeny pro děti od čtyř do patnácti let. Rodiče si mohou vybírat například z táborů se zaměřením na angličtinu, které se konají v Základní škole Květnového vítězství. Cena je 250 korun za den. Po celou dobu prázdnin pak mohou děti vyrazit i na volnočasový tábor, který se koná v ZŠ K Milíčovu, kde je cena 150 korun za den. Praha 11 přispívá rodičům částkou na jedno dítě sto korun za den.

Čtrnáctku ozdobí proměny sídlišťSídliště, jak dál? Toť jméno putovní výstavy studentů Fakulty architektury ČVUT, která ozdobí místa na Praze 14. V červnu bude v komunitním centru Plechárna, v červenci v Centru Černý Most. „Výstava představí možné směry transformace sídliště Černý Most. Kromě prezentace studií je připravena také přednáška v režii architektů, studentů i jejich profesorů," popsal akci starosta Prahy 14 Radek Vondra. Práce studentů se věnují způsobu, jak do budoucna proměnit tvář sídlišť.

Děti mohou poslat pomoc do NepáluLidé chtějí pomoci tamním obyvatelům Nepálu postiženým zemětřesením. Do humanitární akce se zapojují i na Praze 21. Na radnici je možné přinést balíčky, které poputují dětem v Nepálu. Ty mají připravit sami české děti, které mají v rámci projektu Děti dětem poslat dárek obsahující školní potřeby, hračky a kartičku s fotografií dítěte, jménem a krátkým pozdravem nebo nakreslí veselý obrázek. Zapojit se může kdokoli, a to až do půlky června.

Radnice provozuje v Pitkovicích hřištěTento měsíc se Městská část Praha 22 stala provozovatelem dětského hřiště v Pitkovicích u vinotéky, kde se nachází pískoviště, kolotoč, kombinovaná věž s houpačkou a několik laviček. Hřiště je oplocené, radnice proto návštěvníky žádá, aby za sebou při odchodu zavírali branku a přetahovali pískoviště ochrannou sítí. Městská část také dokončuje opravu místního skateparku. Byly natřeny pojezdové plochy, k nátěru svislých dřevěných částí dojde na podzim letošního roku.

Myslivci představí dětem svoji práciMyslivecké sdružení Hubertus Roztoky - Horoměřice připravilo na sobotu 6. června od 9 hodin v areálu střelnice na Holém Vrchu v Úněticích zábavně sportovní a vědomostní program pro děti a jejich rodiče s ukázkou práce myslivců. Pro děti jsou připraveny zajímavé odměny a tombola.

Dobrá zpráva pro PražanyPětidenním programem zaměřeným na dětské publikum začal včera dopoledne 27. ročník festivalu Tanec Praha. Během něj se v Praze uskuteční dílny pro děti, veřejná prezentace hodin taneční a pohybové výchovy dvou základních škol na Žižkově nebo otevřená hodina dětského studia divadla Ponec. Hlavní program festivalu začne 3. června, v Praze potrvá do 25. června.

Číslo dne: 100Hranici 100 milionů korun teprve podruhé v historii českého trhu překonala v neděli aukce uměleckých děl. Při dražbě na Žofíně padla řada rekordů. Nejvýše vydraženým dílem byla Žena s kočárkem od Bohumila Kubišty, za kterou nový majitel zaplatil 11,6 milionu korun plus provizi.