Zahradní aukce pestré kolekce dělKolekce kvalitních výtvarných děl z 19. a 20. století, historické zbraně a starožitnosti, design, díla uměleckých řemesel i empírový nábytek. A také současné české umění. To vše se bude dražit ve čtvrtek 2. června od 15 hodin v tradiční zahradní aukci galerie Arthouse Hejtmánek. K nejvzácnějším kouskům patří menší verze známého historického obrazu Václava Brožíka Mistr Jan Hus na koncilu kostnickém (před 1883), jehož velkoformátové plátno visí na Staroměstské radnici v Praze.

Mihulová si zahraje na jevišti UngeltuDržitelka Českého lva za herecký výkon ve filmu Domácí péče Alena Mihulová se po letech objeví na jevišti. Spolu s Petrou Nesvačilovou hrají v komorní komedii o nečekaném přátelství a cestě ke svobodě s názvem Skořápka, jejíž českou premiéru uvede ve středu 27. dubna pražské Divadlo Ungelt. Humorný příběh zakřiknuté knihovnice a suverénní zlatokopky nastudoval režisér Pavel Ondruch. „Pod komediálními scénami je v této hře něco hluboce lidského, opravdového," řekla Mihulová. Více se dočtete ZDE.

Park oživí majitelé foxteriérůVe středu 20. dubna se slavnostně přejmenuje část Bezručových sadů na Sady bratří Čapků. Na křest parku jsou v 17 hodin zváni majitelé foxteriérů, a to s ohledem na dílo Dášenka, jehož jsou bratři Čapkové autoři.

Trojka outsourcuje radniční novinyRadní Prahy 3 schválili vypsání veřejné zakázky na přípravu radničních novin. Ty dosud vytvářel interní tým žižkovské radnice, podle radních však noviny svou kvalitou neodpovídaly požadavkům. Noviny proto chtějí svěřit externí firmě. Za jejich přípravu v období příštích čtyř let je radnice připravena zaplatit dvanáct milionů korun bez daně. S krokem nesouhlasí opozice. „Outsourcing má ekonomický smysl u činností, které zadavatel provádí sporadicky a nevyplatí se mu proto platit vlastní stálý kvalifikovaný personál. To pro Radniční noviny určitě neplatí," uvedl zastupitel za Stranu zelených Ondřej Rut.

Trhy se vrátí na smíchovské náměstíPátá městská část v Praze plánuje obnovení trhů na náměstí 14. října na Smíchově. Ukázkou toho, jak by trhy mohly dlouhodobě vypadat, budou Májové slavnosti, které se tam uskuteční už v sobotu 23. dubna. Celodenní akce v parku Portheimka nabídne program celým rodinám, od nákupu na trzích, přes dětské atrakce, spikeball, balance board, vietnamský badminton až po chill out zónu a hudební produkci. Nové farmářské trhy by však neměly nijak ovlivnit stávající trhy na Andělu.

Slůně si dopřálo venkovní procházkuDva týdny staré slůně, které se narodilo v pražské zoologické zahradě, se v úterý znovu procházelo ve venkovním výběhu Údolí slonů. Více než stokilogramový sameček se drží matky Janity a tety Tamary, které ho chrání před dorážející tříletou Sitou. Pobyt ve výběhu slůně zvládá docela s přehledem. Více se dočtete ZDE.

Kobyliská střelnice se znovu otevřePřes rok trvala rekonstrukce Kobyliské střelnice. Při ní byly mimo jiné odstraněny náletové dřeviny, opraveny terčové střelecké jámy včetně terčových mechanismů či byla vyměněna původní dlažba za novou, která však pochází ze stejného lomu jako originální. Celá oprava vyšla na 13 milionů korun. Kobyliská střelnice je symbolem protifašistického odboje a od roku 1978 také národní kulturní památkou. Byla založena roku 1890 a původně sloužila pro výcvik armády, poté jako cvičiště. Za druhé světové války se ze střelnice stalo popraviště, na kterém bylo zabito 540 osob.

Zličín se dočká školyNa Zličíně by měla vzniknout nová základní škola pro 540 dětí. Čtvrť má zatím jen malou školu s asi sto místy a jen prvním stupněm. Nová by se měla začít stavět příští rok. Zatím není jasné, kolik bude stát. Nová škola by měla mít čtyři patra. Na pravé straně budovy budou učebny jednotlivých tříd a kabinety, v levých kolmých křídlech odborné učebny.

Dobrá zpráva pro PražanyLidé budou moci v sobotu 23. dubna navštívit běžně nepřístupné prostory Pražského hradu. V rámci dne otevřených dveří si mohou od 9 do 16.30 hodin prohlédnout reprezentační salony a místnosti, v nichž prezident České republiky přijímá návštěvy nebo podepisuje významné dokumenty. Ve stejný den bude od 10 do 17 hodin mimořádně zpřístupněn také Hrzánský palác v nedaleké Loretánské ulici, který využívá Úřad vlády ČR.

Číslo dne: 271Pražané za rok 2015 odevzdali k recyklaci 271 tun použitých baterií, jak vyplývá z analýzy neziskové společnosti Ecobat. Je to o 1,4 procenta méně než v roce 2014. Přesto je Praha v celé republice v recyklaci baterií nejaktivnější, v přepočtu na osobu totiž každý vytřídil 8,6 tužkových baterií.