Piano bude přístupné všem návštěvníkům parku každý den přibližně od 9 do 21 hodin. Na podzim letošního roku plánuje radnice několik hudebních setkání u piana stejně tak, jak bylo zvykem v minulém roce. První piano se na ulici objevilo v roce 2013 během sousedské slavnosti v Krymské. Před Café V lese ho umístil zakladatel projektu Ondřej Kobza. Dnes jsou veřejná piana na více než 50 místech po celé republice. Na internetových stránkách spolku je k vidění mapa se všemi veřejnými piany.

Hudební léto oživí FolimankuCyklus koncertů pod širým nebem začne dnes od 18 hodin v parku Folimanka. Městská část Praha 2 připravila pro letošní slunnou sezónu událost Hudební léto v parcích pro všechny milovníky hudby. Na každém vystoupení se střídavě představí dva soubory, klasický i jazzový. Oba podle radnice připomenou, že hudba má přinášet především radost a že ne nadarmo zaznívala v parcích běžně již před staletími. Koncerty se uskuteční jen v případě příznivého počasí a na všechny vystoupení je vstup zdarma.

Sdružení shání dobrovolníkyTým 150 dobrovolníků v rámci Sdružení pro podporu nejen nevidomých shání nové kolegy a kolegyně. Centrum Okamžik hledá ty zájemce, kteří by měli možnost alespoň jednou měsíčně doprovázet nevidomé lidi při různých pochůzkách po Praze. Je možné navázat i dlouhodobější spolupráci s konkrétními handicapovanými. Zářijový výcvik nových dobrovolníků začne v termínech 13., 20. a 27. září vždy od 17 do 20 hodin a předchází mu osobní schůzka. Další výcvik se uskuteční v listopadu.

Lidé mohou zkrášlit uliciKomunitní zahrada na balkoně na pražském Žižkově vyzývá nadšence, aby se ve středu od 18 hodin zúčastnili zkrášlení ulice Zelenky-Hajského. Úprava veřejného prostoru je závislá na debatě zúčastněných. Možné je zasadit bylinky, květiny i jedlé rostliny. Jedná se i o lavičce, odpadkovém koši, veřejné šatní skříni nebo pytli na noviny Pražský deník. Zájemci mohou také darovat palety nebo prkna na výrobu lavičky.

Mladí ukáží své nadáníSlavnostní vernisáž výstavy studentů Akademie výtvarných umění v Praze začne zítra od 16.30 hodin v Informačním centru Prahy 7. V rámci infocentra vznikla nově galerie Art District 7, kde budou pravidelně představovány práce mladých umělců. Aktuální expozice Human story je první z pravidelných výstav. K vidění budou umělecké kousky od Grega Lewise, Martina Kyrycha a Šimona Sýkory, a to až do 28. září.

Snímky od občanů budou na výstavěS výstavou Léto a jeho krásy mohou pomoci zájemci. Radnice zveřejnila prosbu, která oslovuje všechny profesionální i laické fotografy. Ti mohou zaslat na e-mail obecního úřadu Jitky Chmelařové svoje snímky zachycující kouzlo léta. Fotografie budou umístěny v kapli sv. Prokopa.

Staňte se na den umělcemAkce Objevte v sobě umělce je připravena na dnešní odpoledne v kostelecké Kavárně Modré dveře. Od 13.30 do 17 hodin si příchozí mohou namalovat obrázek s potomkem slavného umělce Rembrandta, s holandským malířem Johnem Ligtenbergem. Malířské potřeby budou zajištěny.

Kam za kulturou

Slasti na billboardechV Galerii Vltavín probíhala až do sklonku července výstava Jozefa Gertli Danglára nazvaná Slasti. Pro ty, co ji nestihli během prázdnin navštívit, přichystalo vedení výstavní síně unikátní pokračování. Po celý měsíc srpen totiž bude dvojice Danglárových děl k vidění na dvou billboardech na výjezdu z Prahy. „Tímto společným výstavním projektem jsme chtěli nejen prezentovat skvělého a invenčního umělce, ale také přispět k veřejné diskusi," vysvětlil majitel galerie Robert Hédervári.

Poláková, Koller i UhlířOblíbený rodinný Festival Okoř již záhy otevře své brány. Stane se tak 20. srpna. Do areálu se bude možné dostat již ve 12 hodin. O dvě hodiny později odstartuje hudební maraton Ewa Farna. Dál se návštěvníci mohou těšit na hudebníky, jako je David Koller, Xindl X, Bára Poláková nebo Jaroslav Uhlíř. Stejně jako v předešlých letech i letos je v rámci festivalu připravena celá řada doprovodných aktivit.

Koncert Jiřího SchmitzeraV Malostranské besedě se opět naplno roztáčí kulturní program. Zatímco včera tu probíhal charitativní koncert, dnes večer ovládne zdejší prostory Jiří Schmitzer. Toho většina lidí zná jako herce. Syn Jiřího Sováka je ale také velmi dobrým muzikantem. V Malostranské besedě by od 21 hodin měly být k slyšení jeho humorné písničky.

Antika ve Vile ŠtvaniceProgram ve Vile Štvanice byl dosud zaměřen hlavně na novodobé hry. Nadcházející divadelní sezonu však soubor Tygr v tísni zahájí výrazně jinak. Dne 1. září zde uvede premiéru Aischylova dramatu Oresteia. Ta se bude odehrávat v kulisách ostrova za doprovodu tekoucí vody a tepajícího města. Vedení scény by touto inscenací rádo zahájilo projekt Antická Štvanice, který každé léto nabídne nějakou starověkou klasiku.

Čtěte také: Na Okoři vystoupí kapela Jelen, Xindl X či Ewa Farna