Po celý víkend na návštěvníky čekají hudební vystoupení orchestrů a big bandů. Ke zhlédnutí bude také originální exteriérová výstava Příběhy 20. století představující deset zásadních fenoménů československých dějin.

Vysočany rozezní folkový festivalMilovníci country, bluegrass a folku by dnes neměli promeškat hudební odpoledne na devítce. Třináctý ročník tradičního festivalu Folkové Podviní vypukne už od půl páté v kamenném hradišti vysočanského přírodního parku koncertem kapely D.N.A. Brno. Návštěvníci si budou moci poslechnout legendy české scény, jakými jsou Vladimír Mišík a Vladimír Merta. Druhý jmenovaný vystoupí v triu s houslistou Janem Hrubým a kytaristou a klávesákem Ondřejem Fenclem. Během dne vystoupí také kapely Cop, Lakuna. Vstup na akci je zdarma.

Hasiči dostanou nové oblekyHasiči ze Sokolovské ulice dostanou od druhé městské části peníze na pět nových protipožárních obleků v hodnotě téměř sto tisíc korun. Stejně jako jinde, se i zde požárníci potýkají s finančními problémy. Loni přitom na dvojce zasahovali při 456 výjezdech.

Na náměstí opět fungují semaforyNa Strossmayerově náměstí byla včera opět obnovena světelná signalizace. Od začátku června zde magistrát kvůli plynulosti dopravy zkušebně přerušil semafory. Na žádost radnice Prahy 7, městské policie i občanů, ale došlo k obnově. Semafory jsou nyní v provozu od 7 do 19 hodin.

Přijďte si „barbarsky" zacvičitAreál Žluté lázně včera otevřel první „barbarské" venkovní fitness sportoviště. Speciální silová cvičení si můžou vyzkoušet všichni návštěvníci Žlutých lázní zdarma.

Na desítce mají strom „Dudlíkovník"Obyvatelka Prahy 10 Ivana Binderová navrhla, aby úřad Prahy 10 některý ze stromů na území městské části prohlásil za „Dudlíkovník". Vybraný strom ve sportovním areálu Gutovka bude sloužit pro odkládání dudlíků v době, kdy jej dítě již nepotřebuje. Všechny maminky a jejich ratolesti se mohou 14. června od 10 hodin zúčastnit symbolického označení stromu speciální cedulkou.

Kam za kulturou

Zlatý VršoviceVršovické divadlo Mana představí dnes večer knihu Zdeňka Drozdy Kosí hnízdo a poté inscenaci Vršovice jsou zlatý, řekl tatínek. Vršovický pekař Zdeněk Drozda v ní zachytil pohledem malého kluka realistický obraz života v Praze 40. a 50. let. Dramatizace knihy se ujali Jiří Lábus a Luděk Nešleha v mnoha rolích, za doprovodu klavíru Miloše Orsona Štědroně a v režii Eleny Strupkové.

Japonsko v Národní galeriiNárodní galerie v Praze zve své příznivce do stálé expozice Umění Asie v pražském paláci Kinských, jež nabízí artefakty spojené s tradiční japonskou hudbou a hrou na flétnu šakuhači. Expozici kromě dobových japonských dřevořezů doplňuje i rozměrná současná kaligrafie. Projekt Pod povrchem prázdnota bude k vidění v paláci Kinských do 4. září. Probíhá ve spolupráci s International Shakuhachi Festival Prague.

Vrací se IbéricaPrahu a další města oživí znovu festival iberoamerické kultury Ibérica, který se uskuteční od 28. června do 3. července. Návštěvníci se mohou těšit na spontánní fiestu s hudbou, tancem a pochutinami v ulicích města, fenomenální španělskou skupinu Puerto Flamenco pod otevřeným nebem, action painting, oblíbené tvůrčí dílny, filmovou přehlídku a řadu dalších aktivit.

Čtěte také: Nechte se zdarma vyšetřit bez objednání