V opeře startují Struny podzimuStátní opera ožije rytmy flamenka. Návštěvníci zahajovacího koncertu festivalu Struny podzimu se mohou těšit na vystoupení mallorské zpěvačky Buiky. „Bude to parádní věc, ale radši nechoďte, pokud nemáte rádi překvapení. Obávám se, že vždycky budu dělat divokou hudbu," upozornila sama umělkyně, jejíž hudba představuje mix jazzu, flamenka, popu, soulu i afrických rytmů. Struny podzimu představí hudební umělce různých žánrů. Zájemci mohou koncerty navštívit až do 18. listopadu, kdy festival končí. Poslední koncert odehraje Cassandra Wilson ve Velkém sále Lucerny. Více se dočtete ZDE.

Dvě posily pro ABC a RokokoMěstská divadla pražská chystají na listopad dvě premiéry, ve kterých se představí nejen známé tváře, ale také dva nováčci. V Divadle ABC se nyní zkouší drama Na miskách vah s Janem Vlasákem v hlavní roli, Divadlo Rokoko uvede inscenaci Hodina před svatbou s Petrem Štěpánkem.

Zájemci se mohou rozloučit s létemRadnice čtyřky uspořádá ve čtvrtek 8. října akci s názvem Rozloučení s létem v parku na Pankráci. Pro všechny návštěvníky, hlavně pak pro děti z mateřských a základních škol, je od 9 do 16 hodin připraven bohatý program. Mimo jiné prezentace služebních psů a koní městské policie, nebo přednáška zástupců firmy Lesy hlavního města Prahy o pražské přírodě. Návštěvníci také uvidí, jak správně třídit odpad.

Satalice oslavily výročí místní školyObčané Satalic si v sobotu připomněli významné výročí. Místní základní škola oslavila výročí 70 let od svého postavení. Součástí oslav byla prohlídka školy a doprovodný kulturní program. Přímo v budově se uskutečnil křest a prodej Pamětní knihy Základní školy v Satalicích, jejímž autorem je Libor Vrabec. Publikace obsahuje na 204 stranách více než dvě stě barevných a 80 černobílých fotografií, včetně fotografií všech žáků školních ročníků a učitelských sborů s jejich soupisy. Školou prošlo podle informací městské části téměř tři tisíce žáků a 160 učitelů.

Pětka poprvé vyhlásí nejlepší sportovceLetos dojde poprvé k vyhlášení soutěže Sportovec roku městské části Praha 5. Cílem je propojení městské části se sportovními organizacemi na svém území a společné ocenění nejúspěšnějších sportovců uplynulého roku a jejich přínosu pro rozvoj sportu. V rámci projektu sportovce roku je navržena kategorie juniorů, seniorů a zdravotně handicapovaných, aby se všichni z těchto skupin setkali při jedné příležitosti.

Osmička nabízí byty zaměstnancům školUčitelé a ostatní zaměstnanci základních a mateřských škol v osmé městské části mohou radnici až do 16. října žádat o byty. Shodli se na tom radní osmičky. „Dlouhodobý problém s odměňováním učitelů je v České republice všeobecně známý. Městská část bohužel nemá prostředky ani pravomoc měnit tento systém. Proto jsme se rozhodli v rámci našich možností udělat první krok ke zlepšení života alespoň některých učitelů v naší městské části," uvedl Radomír Nepil, radní pro bytovou politiku. S požadavkem na obecní byty přišli samotní zaměstnanci škol. Vedení radnice proto provedlo červnové šetření, ze kterého vyplynulo, že zájem by měla zhruba padesátka lidí. Své žádosti by měli zájemci posílat na Odbor správy a majetku. „Pokusíme se uspokojit maximum žádostí," dodal Nepil.

Praha 11 zve na folkový koncertRadnice jedenáctky zve ve čtvrtek 8. října od 20 hodin na folkový koncert do kulturního centra Zahrada. Vystoupí skupiny Devítka a Knezaplacení. Devítka má více, než dvacetiletou tradici. V jejím středu je kytarista, zpěvák a písničkář Honza Brož. Patnáct let vystupoval i s kapelou Žalman a spol. Knezaplacení je hudební formace z Prahy, která účinkuje v pětičlenné sestavě s nástrojovým obsazením dvě kytary, flétny, baskytara, rytmické nástroje a se zpěvem sólovým i vícehlasým.

Opatov možná bude mít halu na curlingNa místě bývalého atletického oválu základní školy Ke Kateřinkám by mohl během několika let vyrůst nový zimní stadion s halou na curling. Začátek stavby by na jedenácté městské části mohl být podle současného plánu zahájen v listopadu příštího roku. Jednalo by se o teprve druhou curlingovou halu v Praze. Dopoledne by měl zimní stadion sloužit žákům a v odpoledních hodinách veřejnosti. Stavba by měla trvat rok a půl. Více se dočtete ZDE.

Přednášky poučí seniory o ochraněSenioři patří ke skupinám obyvatel, které jsou nejvíce ohroženy kriminalitou. Třináctá městská část společně se strážníky proto pro ně připravili cyklus 11 přednášek, které mají starším lidem poradit, jak se vyhnout nebezpečným kriminálním situacím. Například jak zajistit osobní bezpečí či majetek. Přednášky pro seniory a zdravotně postižené občany z Prahy 13 a Řeporyjí se konají každou středu na radnici městské části a jsou zadarmo.

Radotín opravil břeh u řeky BerounkyNáročná revitalizace části nábřeží v Radotíně je u konce. Projekt s názvem „Místo u řeky" byl poslední den v září předán do předčasného užívání. Nadále se ale bude pracovat na rozšiřování a rekonstrukci komunikace Nad Berounkou a propojení dokončené části stavby s prostorem bývalého zahradnictví. Na několika místech cyklostezky A1 budou nainstalovány zpomalovací prahy, které mají zpomalit cyklisty v těch úsecích, kde se dá předpokládat větší koncentrace pěších.

Karatista Jan Steklý vyhrál Národní pohárZávěrečné kolo Národního poháru karate JKA (Japan Karate Association) dorostu a seniorů. Na tuto celorepublikovou soutěž do moravské metropole vyjeli i bojovníci z Karatedó Steklý v Praze a nevedlo se jim vůbec špatně. Členové klubu dosáhli těchto výsledků: Gabriela Janíčková 2. místo, Ricardo Leon 2. místo, Ladislav Švehla 2. místo, Lukáš Javanský 2. místo, Jakub Ulbrich 2. místo, Jan Steklý 1. místo. Všichni účastníci si potvrdili účast na listopadovém Mistrovství České republiky a Jan Steklý si navíc svým vítězstvím potvrdil první místo v žebříku seniorů v JKA ČR.

Vlaky pojedou do stanice recyklaceProjekt na podporu zpětného odběru elektrozařízení s názvem Jízda do stanice Recyklace pořádá Středočeský kraj ve spolupráci s neziskovým kolektivním systémem Elektrowin a Českými drahami. Speciálně označené vlakové soupravy budou jezdit na trati Praha Masarykovo nádraží Kolín. Jízda do stanice Recyklace startuje dnes a bude po ní jezdit a sbírat vysloužilé elektrospotřebiče v šesti pravidelných spojích až do pátku. V těchto dnech bude možné odevzdat nepotřebný elektrospotřebič jak ve vlaku do speciálních košů, tak ve stanicích Praha Masarykovo nádraží, Český Brod a Kolín do červených kontejnerů. Prvních 300 pasažérů, kteří vysloužilý spotřebič přinesou, obdrží hodnotný dárek.

Rodiče se poučí o virtuální kriminalitěProjekt bezpečný internet ve Středočeském kraji bude pokračovat třetím rokem. Dotaci na e-learningové vzdělávání rodičů z oblasti rizik virtuální komunikace a bezpečného používání internetu poskytlo ministerstvo vnitra. V rámci projektu je rodičům a široké veřejnosti od 1. října zpřístupněno sedmnáct monotematických on-line lekcí na různá témata, jako jsou Chytrý mobil a jeho rizika pro rodiče; 1234 není bezpečné heslo aneb ochrana dat; Když dítě jenom hraje aneb netolismus; Lovci dětí aneb Kybergrooming; Nebuď naháč na internetu aneb sexting; Teror s názvem kyberšikana a další. Nejúspěšnější rodiče v kvízu budou slavnostně oceněni z rukou hejtmana na prosincovém setkání.

Dobrá zpráva pro PražanyPracovníci Vojenského historického ústavu Praha získali ze Slovenska stíhačku Mig-29. Zkompletovali tak sbírku všech strojů Mig, které využívala dřívější československá armáda. Vzácný exponát sovětské výroby se podařilo vyměnit za bombardér Il-28 z konce 50. let minulého století. Stíhací letoun je zajímavý nejenom z historického, ale také konstrukčního hlediska. Slovenští letci jej používali až do roku 2010. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 42Praha stárne. Podle zprávy pražské hygienické stanice žije v metropoli více důchodců než dětí. Průměrný věk Pražanů se mezi lety 2004 a 2013 zvýšil ze 41,7 na 42 let. Počet obyvatel starších než 65 let stoupl za stejné období o 41 tisíc. Lidé nad 65 let představují osmnáct procent všech Pražanů. Více se dočtete ZDE.