„Statut je uznáním nejen špičkové mezioborové spolupráce mezi klinikami, ale rovněž ocenění práce kolektivu lékařů, sestřiček a dalšího personálu," uvedl přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Eduard Kučera.

Filharmonici vyráží na východ SlovenskaPo roce vyrazí skupina členů České filharmonie do východoslovenských romských osad. Hudebníci se tak opět připojují k dlouhodobému úsilí Idy Kelarové, která vede romskou skupinu Čhavorenge, podporovat děti a mladé lidi ohrožené sociálním vyloučením. Součástí výjezdu budou také setkání s tamními obyvateli a workshopy filharmoniků. Na programu bude přibližně patnáct romských písní, Pátý Brahmsův Uherský tanec a jeden ze Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

V klubu Buben řádil vichr ze SibiřeV pražském klubu Buben bylo pořádně živo. Přijela tam totiž ruská metalová sebranka Siberian Meat Grinder, která se u nás těší velké podpory od fanoušků. A nejinak tomu bylo i tentokrát. Publikum, které rozehřáli domácí Encore, nadšením málem srovnalo klub se zemí.

Hudba rozezní parky na dvojceUž před staletími zněla hudba v parcích a do podobných dob se mohou přenést lidé na místech druhé městské části. Každou druhou prázdninovou středu se konají koncerty. Na každém vystoupení se střídavě představí dva soubory, klasický a jazzový. Poslechnout si libé melodie může kdokoli, neboť koncerty jsou zdarma. Do konce léta zbývají ještě tři vystoupení. To nejbližší proběhne 29. července od 18 hodin na promenádě u restaurace Riegrovy sady. V srpnu hudba rozezní Folimanku a Karlovo náměstí. Avšak jen za předpokladu, že bude příznivé počasí.

Žižkov do Klatov nejede, nemá hráčePříznivci žižkovské Viktorky nemají zrovna klidné léto. Poté, co jejich oblíbený fotbalový klub odhlásil druhou ligu, sestoupil o patro níž a málem přišel i o stadion, musí překousnout fakt, že Žižkov se nezúčastní víkendového zápasu prvního kola Poháru FAČR. Pražané měli hrát v Klatovech, ale nepřijedou a tým z Plzeňského kraje tak automaticky postupuje do druhého pohárového kola. Důvod? Žižkovští nemají hráče. Ona se vůbec řeší celkově budoucnost tohoto slavného klubu. V těchto dnech se vedou jednání s městskou částí Praha 3 o dalším pronájmu stadionu a o uhrazení dluhů.

Čtyřka nesouhlasí s územním plánemRadní čtvrté městské části se ve středu shodli, že nechtějí navrhované změny územního plánu „Zasáhne to všechna smíšená polyfunkční území, kde je nově umožněno umisťovat pouze jednu funkci nikoli kombinaci," uvedl starosta Petr Štěpánek. Stavební úřad by tím přišel o jediný nástroj, jak regulovat rozsah administrativních ploch na Pankrácké pláni nebo podél ulice 5. května. Starosta chce v těchto oblastech udržet i bytovou funkci. Změna ruší výškový regulativ, který třeba podél Branické ulice či v údolí Botiče nyní dovoluje pouze výstavbu rodinných domů s dvěma podlažími a podkrovím a má za cíl chránit historický charakter těchto lokalit.

Radní přispěli na obnovu NepáluO tom, zda darovat 100 tisíc korun na pomoc Nepálu, zasaženému letos v dubnu zemětřesením, hlasovali na svém jednání koncem června zastupitelé šesté městské části. Dar by měl do místa postiženého přírodní katastrofou směřovat prostřednictvím Obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni. „V zemi zahynulo kolem osmi tisíc lidí, rozhodli jsme se proto, že z prostředků, které máme k dispozici, přispějeme na pomoc Nepálu," zdůvodnil rozhodnutí starosta Ondřej Kolář.

Na ragbyové Spartě bude občerstveníPříští týden ve středu nebo ve čtvrtek dojde k obnovení provozu hospůdky ve sportovním areálu Podvinný mlýn v Libni. Po jednání s představenstvem AC Sparta Praha Podvinný mlýn se podařilo dovést ke kompromisu rozdílné představy a obnovit oblíbený podnik pro veřejnost. Vedení klubu se v minulosti nelíbilo, že lidé na atletický stadion přes plot vnikali mimo dobu, kdy byl určen pro veřejnost. Bezplatný přístup veřejnosti na běžecký ovál je možný v úterý a v pátek od šesti do sedmi odpoledne a ve zbytku všedních dní od devíti do desíti dopoledne.

Slávistky v přípravě porazily BayernFotbalistky Slavie odstartovaly letní přípravu na novou sezonu a hned na její úvod si připsaly skalp mnichovského Bayernu, který porazily 2:1 i přesto, že už od první minuty prohrávaly. „Utkání se nám herně vydařilo, ačkoliv jsme po první minutě prohrávali 0:1. Reagovali jsme změnou rozestavení a aktivnější hrou. Chtěl bych pochválit celý tým za předvedenou hru a nasazení. Doufám, že zápas nám pomůže v posílení sebevědomí v dalších zápasech, hlavně v Lize mistrů," chválil trenér Anton Mišovec. Ligu žen začnou slávistky 15. srpna zápasem s nováčkem této soutěže, Duklou.

V Dubči pořádají triatlonV sobotu 22. srpna se bude konat patnáctý ročník dubečského triatlonu. Přihlášky do závodu můžou lidé podávat do konce července na telefonu uvedeném na webových stránkách městské části. Jedná se o závod štafet o třech závodnících. Součástí akce před dubečskou sokolovnou bude také živá hudba, občerstvení, grilování a večer ohňostroj.

Modřany mají nové významné stromyCelkem 15 stromů jsou nově evidovány jako významné. Mezi ně patří například modřanská lípa republiky, strom milénia, Masarykovy lípy či stromořadí lip vysazené na počest popravených studentů. Pozoruhodné dřeviny tím získávají větší pozornost, úctu a ochranu. Staršími pamětníky jsou lípy ze stromořadí studentů rostoucí v blízkosti Základní školy TGM v Modřanech. Alej byla vysazena v roce 1940 modřanskými občany na paměť 9 vysokoškoláků popravených nacisty dne 7. listopadu 1939. V září se připravuje vydání knihy o pozoruhodných stromech Modřan.

Školní družina pro další rok 'nakyne'Základní škola Šimanovská se pro další školní rok dočká rozšíření, respektive její družina. Radní čtrnácté městské části, které je zřizovatelem školy v Kyjích, posvětili plán o rozšíření kapacity o čtyřicet míst. Z nynějších devadesáti žáků na sto dvacet žáků. Vzdělávací zařízení, jež má tři podlaží a jedenáct kmenových tříd, se nachází poblíž Kyjského rybníka ve staré zástavbě rodinných domků vedle románského kostela svatého Bartoloměje.

CEE cup odstartoval svůj pátý ročníkČtyřmi zápasy ve středu v Praze odstartoval pátý ročník juniorského fotbalového turnaje CEE cup, který se opět může pyšnit zajímavým mezinárodním složením. Jako první se utkal Trenčín s maďarským Vasasem a skončilo to remízou 1:1. Mladí sparťané si poté s chutí zastříleli proti australskému Olympic FC, který deklasovali vysoko 6:0. Do hry se zapojily také oba vršovické kluby a oba shodně svým soupeřům podlehly 0:1. Bohemians Panděvu a slávisté Sarajevu.

Dobrá zpráva pro PražanyNemocnice Na Bulovce má svou vlastní Fanynku. Nejde jen tak o obyčejnou příznivkyni nemocnice, je to canisterapeutická fenka zlatého retrívra. Fanynka v nemocnici pomáhá pacientům, kteří o canisterapii projeví zájem. A Fanynka slaví tento týden svoje narozeniny. Má krásné tři roky.

Číslo dne: 37,6V Průhonicích u Prahy byl ve středu naměřen nový červencový teplotní rekord. Konkrétně 37,6 stupně. Padla tak přes 50 let stará hodnota.