Na počest Karla IV. odemkli klíčníci klenotyPrezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, primátorka Prahy Adriana Krnáčová a zbývající čtyři držitelé klíčů ve čtvrtek u příležitosti oslav 700. výročí narození Karla IV. odemkli komoru s českými korunovačními klenoty ve svatovítské katedrále. Více se dočtete ZDE.

Ministr: Zestátnění Hradu? Neskutečná drzostZáměr ministerstva pro místní rozvoj (MMR), aby areál Pražského hradu patřil do vlastnictví České republiky, lidovci nepodpoří. „Mluvit o zestátnění historických objektů mi přijde jako neskutečná drzost. Motivům nerozumím," řekl k tomu ministr zemědělství a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Více se dočtete ZDE.

Schránka z věže vydala své tajemstvíV souvislosti s probíhající rekonstrukcí Národního muzea byla včera otevřena zapečetěná schránka z makovice lucerny na hlavní věži budovy. Uvnitř byl nalezen pamětní záznam, dvě mince, dvě vydání deníku Večerní Praha z 20. dubna 1972 a svazek fotografií. Ředitel muzea Michal Lukeš předpokládá, že se schránka vrátí na své místo za čtyři až pět měsíců. Více se dočtete ZDE.

Nohejbalový pohár starosty Prahy 1Vzrůstající oblibě se těší nohejbalové turnaje trojic O pohár starosty městské části Praha 1, které se konají na hřišti Na Františku v ulici Masná. Další turnaj je na programu v neděli 15. května a může se zúčastnit každý, kdo podal přihlášku do pátečního poledne. Samotné klání začne od 10 hodin.

Lidé na trojce navrhují projektyDevět návrhů zatím zaslali obyvatelé Prahy 3 do takzvaného participativního rozpočtu. Ten umožňuje lidem navrhnout a odhlasovat projekty, které pak městská část z veřejných prostředků realizuje. Lidé na trojce by rádi například vybudovali na Parukářce dřevěný amfiteátr pro divadlo a další akce nebo zvelebili okolí pramene nad Krejcárkem, aby se mohl stát cílem procházek. Navrhli také pořízení sestavy čtyř boxů pro bezpečné parkování jízdních kol a kočárků. Městská část navýšila prostředky na návrhy občanů ze dvou na tři miliony a prodloužila lhůty pro podávání návrhů do konce května.

Dobrovolníci oživí desítky místTisícovka firemních zaměstnanců z celkem 40 podniků po celé ČR v pátek 13. května nezamířila do práce. Vypravila se do 120 neziskových sdružení, obcí a dalších míst, aby svou drobnou pomocí pomohli zlepšit kvalitu života v místech, kde žijí. Do akce, organizované nevládní organizací Byznys pro společnost, se zapojí i metropole. Firmy upraví veřejné plochy na Kavčích Horách a okolo Pankráce nebo třeba v Praze 5 připraví program pro seniory se zrakovým postižením.

Opravuje se vodovod s kontaminovanou vodouPražská vodohospodářská společnost začala s opravou vodovodu v Praze 6, z něhož tamním obyvatelům loni tekla voda kontaminovaná fekálními bakteriemi. Oprava vodovodu vyjde na 85 milionů korun a kolaudace by se měla stihnout do dubna příštího roku. Informovala o tom radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice). Více se dočtete ZDE.

Několik tunelů bude v noci na neděli uzavřenoŘidiči v noci na neděli 15. května neprojedou hned dvěma pražskými tunely. Od jedenácti večer v sobotu až do pěti ráno v neděli budou uzavřeny Bubenečský tunel a tunel Mrázovka, a to z důvodu oprav technologií a kamer. Objížďka z Dejvic bude vedena přes Trojský most. Kromě řidičů narazí ve stejnou dobu na problém také chodci, kteří budou chtít projít ze Žižkova do Karlína. Tamní tunel pro pěší bude rovněž uzavřen, a to do šesti do rána.

Pražanům slouží nový sběrný dvůrNový prostor, kam odkládat tříděný a velkoobjemový odpad, se otevřel na severu Prahy. V ulici Ďáblická začal fungovat nový sběrný dvůr. Lidé jej mohou využívat každý všední den mezi osmou hodinou a půl pátou. „Sběrný dvůr je určen pro odkládání vybraného tříděného odpadu z domácnosti, dále pak pro odpady ze zahrad, a to od fyzických osob s trvalým pobytem na území Prahy," uvedla Kristina Jakubcová, mluvčí firmy FCC, která dvůr provozuje. Lidé zde mohou odpad odevzdávat zdarma. Výjimku tvoří stavební odpad. Za ten člověk zaplatí, pokud odevzdá více než metr krychlový za měsíc. Peníze je třeba si připravit i při odevzdání pneumatik.

Dopravní značení se prodiskutujeV nejbližších dnech Praha 8 zveřejní, kde by mělo být nově umístěno dopravní značení. To je potřeba vyznačit, aby bylo možné zavést zóny placeného stání. Obyvatelé městské části budou mít měsíc na to, aby na radnici posílali své připomínky a náměty k plánovaným změnám ve vodorovném a svislém dopravním značení. Praha 8 tak chce vyjít vstříc lidem, z nichž někteří zatím příliš s parkovacími zónami nesouhlasí. Nové dopravní značení by mělo začít platit od čtvrtka 15. září, kdy by měl pražský magistrát zavést na území osmičky zóny placeného stání.

Zážitkový závod v KlánovicíchMáte rádi akci a napětí? Tak přesně pro vás je určen Klánovický mini adventure, zážitkový turnaj dvojic. Během něj máte tři hodiny na zdolávání nejrůznějších stanovišť, kde plníte úkoly a mezi nimi se přemisťujete na kole. Akce startuje v neděli 15. května ve sportovním areálu u klánovické základní školy, poté se sportovci vydají do přilehlého lesa. Registrace závodníků potrvá od 8 do 9.30 hodin, samotný start pak vypukne v 10 hodin.

Pláž dozná úprav kvůli nebezpečíV loňském roce došlo na hostivařské pláži k ulomení a pádu větve ze stromu v době, kdy lidé na místě relaxovali. Aby se nebezpečná situace neopakovala, budou stromy na pláži ořezány, což vyjde na více jak 49 tisíc korun. Práce schválilo vedení Prahy 15.

Uhříněvská obora prokoukneObyvatelé Uhříněvsi si v poslední době stěžují na stav místní obory, ve které v březnu došlo ke kácení. „Po kácení tam zůstal hrozný nepořádek, takže se tam nedá chodit se psy a s kočárky už vůbec ne," popsala jedna z místních. Podle městské části by se měla situace v přírodní památce brzy zlepšit. Pracovníci pražských lesů po vykácení přestárlých a nezdravých stromů v uplynulých týdnech vysadili nové duby s příměsí lípy a jilmu. Do konce tohoto týdne bude také zahájena oprava cest poškozených při pěstebním zásahu. Trvat by měla přibližně do konce května.

Kam za kulturou

Druhý život husitstvíVýstava v Národním památníku na Vítkově přibližuje proměny vnímání husitského hnutí v moderních dějinách od zrodu moderní tradice v 19. století až po využití této tematiky v ideologii komunistické diktatury. V prvním období byly domy zdobeny husitskými motivy, podle husitských hrdinů byly pojmenovávány i ulice a čtvrti a taky jim byly odhalovány pomníky. Využívání komunistickou propagandou je přiblíženo například těžítkem s husitskými motivy darovaným Klementu Gottwaldovi. Výstava s názvem Druhý život husitství potrvá až do neděle 26. března 2017.

Metropoli roztančí hudbaNa asi 50 místech v městských částech Praha 1 až 10 se v pátek 13. května uskuteční nový festival Praha žije hudbou, který chce ukázat, jak umění dokáže oživit ulice. Zároveň chce upozornit na podmínky pražských pouličních umělců, jejichž pravidla se na začátku března zpřísnila. Také proto podle organizátorů akce mnoho nadějných domácích umělců vyráží hrát do zahraničí a především do Irska, které je kolébkou pouličního hraní, jemuž se také říká busking. Umělcům ve veřejném prostoru už dříve vyjádřili podporu hudebníci Vladimír Mišík či Lenka Dusilová. Více se dočtete ZDE.

Ilustrace Árona z HůrkyLetošní literární veletrh Svět knihy se nese ve znamení Severu. Česká centra přispěla do mozaiky doprovodných kulturních akcí česko-grónským projektem. Od pátku 13. května do čtvrtka 26. května se v Českém centru Praha koná výstava ilustrací Árona z Hůrky k českému překladu sbírky inuitských pověstí O Igimarasussukovi, který jedl své ženy (nakladatelství Argo). Výbor přeložil Zdeněk Lyčka z dánštiny s přihlédnutím ke grónskému originálu. Ve čtvrtek 19. května v 18 hodin se s ním koná přednáška v češtině.

Amatérská tvorbaKoncert v pondělí 16. května od 16 hodin na HAMU zahájí Týden uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby. Letošní čtvrtý ročník kampaně, která poukazuje na rozmanitost a bohatství uměleckého vzdělávání a amatérské tvorby, se koná od 21. do 29. května ve všech regionech České republiky. Na internetových stránkách www.amaterskatvorba.cz se již přihlásilo více než dvě stě dvacet pořadatelů z celé České republiky.

Pan Theodor MundstockJako poslední premiéru sezony uvede Studio Hrdinů v Praze variaci na román Ladislava Fukse Pan Theodor Mundstock. Autorské a svérázné uchopení slavného románu v dramatizaci a režii Miloše Horanského bude mít premiéru ve středu 25. května od 20 hodin ve Studiu Hrdinů ve Veletržním paláci.

Tásler se vracíPo mimořádně vydařeném zimním koncertu se Ivan Tásler & IMT Smile vrací zpět do Prahy. Po tom, jak před Vánoci uchvátili plnou O2 arénu svým vystoupením se souborem Lúčnica, přinášejí opět něco jiného, stejně kvalitního - koncertní formát Acoustic. Speciální set odehrají v sobotu 4. června v Paláci Akropolis.

Přijede AnnihilatorLegendární kanadská thrash/heavymetalová kapela Annihilator loni vydala patnácté studiové album Suicide Society, které čerstvě po vydání představila v rámci turné. Pozitivní ohlasy na ni přiměly kapelu vyjet na evropské turné In The Blood podruhé. Tentokrát se ale zastaví i v srdci Evropy, ve čtvrtek 17. listopadu v pražském klubu Storm. Vstupenky jsou k dostání ZDE a v předprodejních sítích TicketPortal, TicketPro a TicketArt.