Až poté získá možnost být vůbec zapsán na výběrovou listinu, ze které si firma vybírá. Celkem je na světě 499 kusů.

Město se obrátí k soudu kvůli paláciVedení města rozhodne v úterý 2. února na svém jednání o tom, jestli Praha podá dovolání k Nejvyššímu soudu kvůli rozsudku městského soudu v kauze Škodova paláce. Za místo, kde sídlí magistrátní úředníci, už město zaplatilo více než 1,5 miliardy korun. Soudí se kvůli údajně přemrštěné výši nájemného.

Praha 1 chce změnit MalostranskouOrganizátor pražské hromadné dopravy, společnost Ropid, zvažuje změny některých tramvajových linek. Praha 1 proto usiluje o to, aby se proměnila zastávka Malostranská. „Doporučujeme zvážit přípravu projektu na změnu velikosti tramvajové zastávky tak, aby velikostí odpovídala přiměřeně průměrnému obratu cestujících na zastávce," stojí v prohlášení radnice. V současnosti se totiž občas stává, že lidé na zastávce se mačkají a mohou z ostrůvku vyšlápnout do vozovky. Požadavek městské části vychází z proseb obyvatel. Jednička nyní lidi prosí, aby jejich návrh podpořili u Ropidu tím, že se zúčastní ankety, kterou společnost pořádá.

Pocta Aleši Veselému v Museu KampaDíla ze sbírky muzea doplněná několika artefakty ze soukromých sbírek a soubor čtyř objektů, které dosud nebyly v Praze vystavené, zahrnuje pocta Aleši Veselému. Začala v pondělí v Museu Kampa s podtitulem Bez začátku, bez konce a chce připomenout osobnost a tvorbu významného českého sochaře, který zemřel v prosinci loňského roku. Potrvá do neděle 28. února.

Náplavku oživí mladí textařiZimní náplavka u Rašínova nábřeží v Praze v pátek ožije. Na (A)void floating gallery se koná od 19 hodin akce Textaři na vlnách, při které studenti konzervatoře Jaroslava Ježka ve spolupráci s Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU představí své autorské písně, básně a scénáře v rozhlasovém zpracování, kterého se zhostí právě studenti divadelní školy. Vstupné na akci je dobrovolné.

Písničkář oslaví narozeninyZnámý písničkář Vladimír Merta oslaví v úterý 2. února od 18 hodin v Paláci Akropolis svoje sedmdesáté narozeniny. Účast na narozeninovém večírku přijali například Jaromír Nohavica, Vladimír Mišík, Michal Prokop, Robert Křesťan či Dagmar Voňková. Finále večera bude patřit triu Vladimír Merta - Jan Hrubý - Ondřej Fencl, formaci, v níž písničkář v posledních letech napříč republikou nejčastěji vystupuje. K Mertovým sedmdesátinám je připraveno také vydání limitované edice slavných domácích nahrávek z roku 1976. Luxusně vybavený komplet obsahuje čtyři CD Bití rublem, Svátky trpělivosti, Hodina vlka a Dobrodruh, celkem třicet písní natočených u Mertů ve Střešovicích.

V Kunraticích slaví desáté výročí masekLetos to bude už deset let, co pořádá TJ Sokol Kunratice tradiční masopust. Tentokrát už desátý masopustní průvod obvyklých i neobyčejných masek se uskuteční v sobotu 6. února. Sraz účastníků je v 9.30 hodin na zahradě sokolovny. Každý se může těšit na masopustní dobroty. Počítá se také s hudbou a návštěvou pohostinných kunratických rodin a podnikatelů.

Tramvaj číslo 17 má omezený provozAž do soboty 6. února nepojede linka číslo 17 mezi sídlištěm Modřany, respektive zastávkou Levského a Výstavištěm Holešovice. V úseku mohou lidé využít náhradní linku 27. Důvodem je oprava teplovodu. Spoje jedoucí v celé trase Levského, Sídliště Modřany až Vozovna Kobylisy jsou v provozu bez omezení. Linka 27 je v provozu ve standardních intervalech, spolu s linkou 17 v polovičním intervalu, nasazeny jsou dvouvozové soupravy nebo článkové tramvaje.

Talentové Prahy 5 se představí publikuV úterý 2. února večer vystoupí v Národním domě na Smíchově laureáti hudební soutěže Talent Prahy 5 roku 2015. Koncert zakončí už devátý ročník, který tradičně pořádá Prague Philharmonia ve spolupráci se zdejší radnicí. Na koncertě vystoupí kromě samotných vítězů také studenti uměleckých škol z partnerských měst, konkrétně z Debrecínu, Bělehradu, Splitu a Bratislavy. Soutěž je vypisována pravidelně na podzim a přihlásit se do ní mohou žáci základních uměleckých škol s bydlištěm či působností v městských částech Praha 5, 13 a 16, ale také neprofesionální pěvecké sbory.

Kvůli odložené láhvi vyklidili okolí klubuPolicejní manévry zažívali v neděli odpoledne lidé v okolí Bachmačského náměstí v pražských Dejvicích. Kvůli možnému nebezpečí byla uzavřena část Václavkovy ulice a přilehlého okolí. Planý poplach, který si vyžádal i přivolání pyrotechnické služby a dalších specialistů, vyvolal nález podezřelé láhve s tmavým obsahem poblíž vstupu do zábavního klubu. Detailní prozkoumání nálezu ukázalo, že nejde o nic nebezpečného – a bezpečnostní opatření bylo možno odvolat.

Radnice chce stavět multifunkční hřištěRadní Prahy 6 minulý týden odhlasovali podání žádosti na pražský magistrát za účelem svěření několika pozemků do své správy. Konkrétně jde o sportovní areál na Macharově náměstí ve Střešovicích. Ten na základě nájemní smlouvy momentálně užívá sportovní klub Tatran Střešovice. V současnosti tam jsou tenisové kurty, na dalším pozemku pak trafostanice. Na pozemcích radnice plánuje zrekonstruovat stávající stavbu a především pak přebudovat jeden ze čtyř tenisových kurtů na multifunkční hřiště přístupné veřejnosti. Zbylé tenisové kurty by měly být zachovány. Zástupci Prahy 6 o svém záměru už informovali také vedení Tatranu Střešovice.

Osmička rozšířila rezervační systémObčanům osmé městské části v Praze odpadne další postávání ve frontách a dlouhé čekání. Vedení radnice rozšířilo online rezervační systém o dvě další agendy. Lidé si tak mohou v současnosti domluvit schůzku na úřadu v přesné datum a čas pro vyřízení občanských průkazů, cestovních dokladů a živnostenské agendy. Rezervovat se mohou i na CzechPoint. Pro rezervaci je nutný osobní e-mail, na který přijde zájemci unikátní číselný kód, který v požadovanou dobu návštěvy zadá na úřadě do vyvolávacího terminálu. Následně obdrží pořadové číslo a posune se na začátek fronty.

Devítka představuje výtvarnické rodinyVysočanská Galerie 9 navazuje další výstavou na svůj volný cyklus o výtvarnických rodinách. Ve společných expozicích různých členů rodin mohou zájemci sledovat styčné body i kontrasty příbuzných umělců a umělkyň. Další výstavou cyklu je Otec a syn - grafika, kresba, ex libris autorů Karla Musila staršího a mladšího. Rodáci z Liberce budou v galerii ve vysočanské radnici vystavovat od úterý 9. února do čtvrtka 3. března. Vstup je pro návštěvníky zdarma.

Lékař bude za ohroženými dětmi létat vrtulníkemArmádní vrtulník bude za kriticky ohroženými dětmi převážet lékařské specialisty. Spolupráci v pondělí podepsali ministři zdravotnictví a obrany. Rychlejší pomoc by díky nové dohodě měli dostat novorozenci a dětští pacienti, kterým selže srdce a plíce. Šance na jejich záchranu se pohybuje kolem 70 procent, pokud se k nim včas dostane speciální lékařský tým se svým vybavením. Tím disponuje pouze Všeobecní fakultní nemocnice, která jej vysílá do celé země. Více se dočtete ZDE.

Ransdorfovo úmrtí. Vdova žádá vyjasněníVdova po zesnulém europoslanci Miloslavu Ransdorfovi dopisem vyzvala premiéra Bohuslava Sobotku, aby prošetřil události, které předcházely manželovu úmrtí. V dopise se Vlasta Ransdorfová zaměřuje především na události z curyšské banky, kde byl bývalý politik KSČM loni 3. prosince zadržen, a které podle ní Ransdorfovi „ukrátily život". Ransdorfová žádá, aby Sobotka zahájil jednání se Švýcarskou konfederací i EU.

Další úspěch závodnice pražské DuklyDalší výborný výsledek se podařil závodnici pražské Dukly Jarmile Machačové. V prestižním závodě Six-Day Race v Berlíně obsadila konečné třetí místo. Ve vyprodané berlínské hale zvítězila Polka Malgorzata Wojtyra, na druhém místě skončila Anita Stenberg z Norska.

Dobrá zpráva pro PražanyV hlavním městě se při letošní tříkrálové sbírce pořádané Charitou ČR vybralo zhruba 5,8 milionu korun. V celém tuzemsku pak sbírka vynesla 96 milionů korun, což je zhruba o 6,5 milionu korun více než v minulém roce. Výtěžek bude použit na pomoc zejména v regionech, kde byly peníze vykoledovány, dále na projekty v České republice a desetina výnosu pomůže v zahraničí.

Číslo dne: 190Před 190 lety zazněla ve Stavovském divadle v Praze první česká opera Dráteník. Jejím autorem byl tehdy pětadvacetiletý František Škroup. Dílo tehdy s úspěchem převzala další divadla. Jedno z posledních představení uvedlo v roce 1998 Jihočeské divadlo k výročí vzniku Československa.