Firmy, které budou deratizaci provádět, se zaměří také na kanalizační sítě. Deratizace bude cyklického rázu, k dalším opakováním během jarního období dojde v květnu i v červnu.

Radnice zve na tradiční jarmark chráněných dílenCelkem devatenáct chráněných dílen nabídne k prodeji své výrobky v rámci Tradičního velikonočního jarmarku. V Bílém domě mohou návštěvníci ve středu 29. března od 10 hodin svým nákupem podpořit kteroukoliv z dílen. Ke koupi budou výrobky z keramiky, skla, vyšívané nebo pletené. V chráněných dílnách pracují lidé se zdravotním postižením a stimulace tohoto typu je přínosnou součástí jejich terapie.

Centrem proběhnou maratonciPrvní dubnový víkend bude pro Prahu 1 ve znamení běhu, poběží se zde největší běžecký závod v republice. Běžci z celého světa se utkají v rámci půlmaratonu v ulicích centra Prahy. Každý rok jsou maratony pořádané v pražských ulicích velkou atrakcí a těší se značné oblibě. Letošní ročník Sportisimo ½ Maratonu je v pořadí už devatenáctým a startuje v deset hodin ráno na náměstí Jana Palacha u Rudolfina. Cílová rovinka je na stejném místě.

Praha je devátou nejlepší destinací na světěPodle serveru TripAdvisor patří Praha mezi pětadvacet nejlepších míst k vidění na světě. První příčku obsadil indonéský ostrov Bali, česká metropole je devátá. Podle serveru by návštěvníci měli prozkoumat Pražský hrad, Staroměstské náměstí a především by měli zavítat do barů a hospůdek, které se nacházejí převážně ve sklepeních. Pohádkové části Prahy jsou pro turisty velmi lákavé.

Kam za kulturou

Pocta Jarmile NovotnéNejvýznamnější událostí šestého ročníku Festivalu Jarmily Novotné bude 25. září v Rudolfinu operní gala věnovaná této umělkyni. Uskuteční se za účasti mezinárodně uznávaných pěvců Adama Plachetky, Kateřiny Kněžíkové, Aleše Brisceina, Adriany Kohútkové a Niny Tarandek. Doprovodí je Symfonický orchestr Českého rozhlasu v čele s dirigentem Ondrejem Lenárdem. Moderátorem večera bude Marek Eben. Vstupenky jsou již v předprodeji.

Nohavica hraje již 35 letMinulost, Kometa, Mikymauz, Dokud se zpívá, Darmoděj, Petěrburg a mnoho a mnoho dalších hitů má na svém kontě písničkář, zpěvák a příležitostný herec Jarek Nohavica. Dnes uplyne přesně 35 let od jeho prvního veřejného vystoupení. Stalo se tak na Folkovém kolotoči a Nohavicovi tenkrát bylo 28 let.

Po stopách Laterny magikyNárodní filmový archiv představil výzkumný projekt zacílený na zachování a zpřístupnění odkazu multimediální divadelní platformy Laterna magika. Na webových stránkách laterna-research.cz jsou zachyceny mj. záznamy pamětníků, kromě zakladatelů projektu Alfréda Radoka a Josefa Svobody také Jána Roháče, Vladimíra Svitáčka, Ladislava Rychmana, Miloše Formana či Evalda Schorma. Projekt vyústí interaktivní výstavou v Praze a Brně a spuštěním digitální sbírky dostupné veřejnosti.

Čtěte také: Koalice na Jižním Městě „čistila" výbory