Akce upozorňuje na nedostatečné vzdělávání mladých lidí v oblasti drogové prevence. Podle odhadu má každý druhý náctiletý v Česku zkušenost s ilegální drogou.

Lidem s Alzheimerovou nemocí poslouží nový domovHlavní město se dlouhodobě potýká s nedostatečnou kapacitou v zařízeních pro péči o seniory s Alzheimerovou chorobou. Nová místa nabídne domov na Slivenci společnosti Anavita, který se začal stavět tuto středu. Ubytování a péči zde nalezne 220 lidí.

Káraný projde modernizacíDotaci ve výši 84 milionů korun získala ze Státního fondu životního prostředí městská společnost Zdroj pitné vody Káraný, odkud je zásobován sever Prahy a další středočeské obce. Finance jsou potřebné pro instalaci nové filtrace, samotná modernizace by pak měla proběhnout do podzimu roku 2017. Vodárna Káraný využívá k výrobě pitné vody řeku Jizeru, která patří mezi nejčistší toky v Česku.

Kam za kulturou

Jeden z tvůrců české hymnyV letošním roce si připomínáme 215. výročí narození významného českého skladatele a dirigenta Františka Škroupa (18011861) a 190. výročí od premiéry jeho zpěvohry Dráteník (1826), která byla prvním hudebně-dramatickým dílem na původní český text. Skladatel se v Praze stýkal s mnoha divadelníky, Štěpánkem, Tylem, Klicperou i skladateli. Výstavu František Škroup tvůrce české hymny lze spatřit v Českém muzeu hudby v Karmelitské 2/4 už jen do neděle.

Benešova vilaV sobotu a neděli otevře Benešova vila v Sezimově Ústí své brány veřejnosti. Její jedinečné interiéry i zahradu si budou moci návštěvníci prohlédnout každý poslední víkend v měsíci až do konce října. Prohlídky probíhají od 10 do 16 hodin v organizovaných skupinách za doprovodu průvodce. Délka prohlídky je 50 minut. Vila získala ve spolupráci s Husitským muzeem v Táboře původní podobu z let, kdy ji obývali manželé Benešovi. O víkendu je také otevřena zahrada vládní Strakovy akademie v Praze.

José CuraV předprodeji si už nyní lze zajistit vstupenky na koncert Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK a jednoho z nejlepších dirigentů současnosti, Josého Cury, který se uskuteční 8. prosince v Obecním domě v Praze. Vstupenky si lze rezervovat na e-mailu unicef@unicef.cz. Výtěžek koncertu podpoří programy na pomoc strádajícím dětem.

Jiné vize na AMUGalerie AMU zve na mimořádnou výstavu, která otevře hranice mezi filmem a současným uměním a kterou připravuje ve spolupráci s katedrou audiovizuální a současné umění PAF. Expozice Jiné vize CZ bude otevřena od 13. července do 4. září a bude na ní možno zhlédnout devadesát videí současných autorů, což představuje největší počet, jaký kdy galerie naráz prezentovala. 

Čtěte také: Libeň ožije dávnými časy