Náhradní dopravu zajistí mezi hlavním nádražím a Pražským povstáním autobusová linka XC. U stanic metra budou od 8 do 22 hodin informátoři dopravního podniku, kteří cestujícím poradí s aktuálním spojením.

Na desítce skončil zastupitelOpoziční zastupitel desáté městské části za koalici Vlasta Milan Mraček složil svůj mandát. Důvodem je jeho pravomocné odsouzení za uvedení nepravdivých informací v žádosti o dotaci. „Výrok soudu o své vině respektuji, i když se s ním neztotožňuji. Po projednání celého případu před soudem jsem si vědom chyby, kterou moje žádost o dotaci obsahovala, ale v okamžiku jejího podání jsem o ní nevěděl. I když jsem připraven podat dovolání, plně si uvědomuji, že tento stav je neslučitelný s řádným vykonáváním povinností zastupitele. Proto se vzdávám svého zastupitelského mandátu a omlouvám se všem, které jsem zklamal," uvedl bývalý zastupitel. Na jeho místo nastoupí Lucie Sedmihradská, odborná asistentka na Katedře veřejných financí Vysoké školy ekonomické v Praze a expertka na rozpočtový proces obcí a městských částí.

Praha 3 se ohradila kvůli KliniceMajitel objektu, kde nyní funguje centrum Klinika, věděl podle třetí městské části minimálně tři měsíce, že objekt je užíván v rozporu s kolaudačním rozhodnutím. Vedení třetí městské části se tak ohradilo proti nařčení některých opozičních zastupitelů, že kolaudační výměr stavební úřad našel účelově až teď, kdy už Klinika nestihne před skončením nájmu zařídit případnou rekolaudaci. Stavební úřad podle městské části upozornil majitele objektu, tedy Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových na situaci už třetího prosince minulého roku. Radnice se ohradila i proti tomu, že by jakkoliv zasahovala do činnosti stavebního úřadu či že by nálepkovala Kliniku jako levicově extremistickou.

Občané diskutovali o bezdomovectví
Radnice Prahy 5 ve čtvrtek uspořádala veřejné setkání k problematice bezdomovectví v městské části. Vedení Pětky počítá se zřízením nízkoprahového denního centra, kde by se lidé bez přístřeší mohli umýt, dostat teplé jídlo, čisté oblečení, potřebné zdravotní ošetření a mohli začít řešit svoji situaci. Nové centrum by měla provozovat nezisková organizace Armáda spásy. Během diskuze se řešilo i umístění centra. Původní plány, které počítaly s objektem v Klikaté ulici v Jinonicích byly zastaveny kvůli probíhající restituci. Radnice tak nyní hledá jiné vhodné místo.

Osmička schválila schodkový rozpočetVedení osmé městské části bude v letošním roce hospodařit se schodkovým rozpočtem. Rozhodli o tom tento týden místní zastupitelé. Radnice počítá s výdaji 1,8 miliardy korun a příjmy 1,7 miliardy. Loňské výdaje oproti tomu činily 1,5 miliardy. „Celkové výdaje jsou vyšší než byly loni, což odráží zvýšení investic. Navíc loňský rozpočet byl, vzhledem k volbám na konci roku 2014, částečně zděděný. Tento je víc této koalice," komentoval situaci místostarosta osmičky Matěj Fichtner. Schodek rozpočtu plánuje vedení radnice dorovnat z přebytků hospodaření z minulých let. Největší část příjmu městské části by měla plynout z dotací magistrátu a vlastních fondů. Více se dočtete ZDE.

Město dá 53 milionů korun na sportZastupitelé hlavního města na svém čtvrtečním jednání odsouhlasili přidělení grantů ve výši 53,2 milionu korun na sport. Dali také pět milionů korun pro filmový festival Febio Fest a podpořili i městské části v pořádání akcí k 700. výročí narození panovníka Karla IV., které připadá na letošek.

Dobrá zpráva pro PražanyV sobotu 27. února začne v Muzeu Kampa v Praze výstava věnována výtvarnému dílu básníka, žurnalisty Karla Trinkewitze. Výstava se soustředí na jeho koláže, objekty i práce nesoucí se v duchu lettrismu, ve kterém se písmo stává výchozím prvkem produkce a snaží se objasnit různorodost jeho přístupů k tvorbě. Muzeum chce výstavou českou veřejnost seznámit s dílem autora, který po podpisu Charty 77 odešel do Německa.

Číslo dne: 40Podle pražských hygieniků ubylo v hlavním městě chřipky o 40 procent, což odborníci berou jako dobrou zprávu. U čtyř pacientů byl průběh chřipky vážný, dva zemřeli. Celkem je v Praze hlášeno je 1 164 případů akutních dýchacích infekcí na 100 tisíc obyvatel. Více se dočtete ZDE.