Učebna bude k dispozici nejen proseckým žákům a učitelům, ale i pedagogům z jiných škol. Cílem je podělit se o vlastní zkušenosti se systematickým zapojením 3D tisku do výuky.

Drony odhalují sochy na kostele svatého MikulášeZáběry z dronu mohou pomoci identifikovat sochy světců v kostele svatého Mikuláše na Staroměstském náměstí. U některých z nich totiž dosud není jasné, koho znázorňují. Říká se jim „neznámý světec". Kamera na bezpilotní helikoptéře včera snímala sochy ve 40 metrů vysoké kupoli z úhlu, který není možné zachytit teleobjektivem ze země.

Dvojka chystá nové jesleDěti do tří let budou mít v Praze 2 nové jesle. Zdejší radnice se tak snaží vyjít vstříc zaměstnaným rodičům s malými dětmi. Projekt bude částečně financovat Praha 2, část peněz plánuje získat z dotací. Předpokládané náklady jsou ve výši 40 milionů korun. Na území městské části je nyní k dispozici 8 jeslí, 7 z toho je soukromých. Zájem rodičů o umístění dítěte do jeslí každoročně převyšuje kapacity, které má Praha 2 k dispozici.

Auta na výstavišti v Holešovicích Ve čtvrtek začala výstava automobilů Autoshow Praha. Kromě prezentace značek zastoupených na českém trhu je na Výstavišti k dispozici i několik testovacích vozů. Zatímco Průmyslový palác je věnován výhradně osobním automobilům, užitkové vozy si mohou návštěvníci prohlédnout na venkovní ploše. Výstava potrvá až do neděle 25. září, otevřena je v pátek a v sobotu od 10 do 19 hodin, v neděli do 16 hodin. Vstupné na výstavu je 150 korun, pro děti od 6 do 15 let, studenty a důchodce 100 korun.

Rozhlednu doplní koupalištěNa břehu Kyjského rybníka by mělo být v budoucnu živo. Nedaleko rozhledny z větví vznikne u vodní plochy biotop přírodní koupaliště, jehož vodu budou čistit rostliny. Součástí areálu mají být kromě jezera a brouzdaliště také sprchy, toalety a převlékárny, písečná pláž, louka, hřiště, molo či budova pro občerstvení. Zastupitelstvo Prahy 14 tento týden schválilo studii, která pracuje mimo jiné s oblastí rybníka. „Studie představuje plán, jak řešit území a jak vybudovat dlouho probírané koupaliště," říká starosta Radek Vondra.

Vypouštění lodiček štěstí na VltavěChcete si užít poslední nedělní zářijové odpoledne opravdu netradičním způsobem? Vyrazte s partnerem, přáteli nebo se svou rodinou na charitativní akci a užijte si společné vypouštění lodiček na řece Vltavě. Čeká vás zábavné odpoledne s nabitým programem, které bude završené vypouštěním voskových lodiček, čímž podpoříte dobrou věc a ty, kteří to opravdu potřebují. Finanční částka z ceny vstupenky poputuje nadačnímu fondu Pink Bubble, který podporuje děti a dospívající, jež trpí nebo trpěli onkologickým onemocněním. V odpoledních hodinách se můžete těšit na vystoupení kapelMirai, Hodiny či The Shapes. Počet vstupenek je omezený, proto s nákupem v případě zájmu neotálejte.

Kam za kulturou

Enrique Iglesias poprvé v ČRŠpanělská popová megastar Enrique Iglesias, která má na kontě více než sto šedesát milionů prodaných nosičů, oznámila koncert v Praze v rámci svého turné Sex and Love. Show je plánována na 18. prosince v Tipsport Aréně a půjde o jeho první v České republice vůbec. „Fanoušci se mají na co těšit, Iglesias přiveze velkolepou show plnou živého latinskoamerického popu," slibuje Filip S. Filipov z pořádající agentury ART BG.

Realistické i abstraktníV noci jsem snil, že jsem motýl, přesně tak zní podtitul připravované výstavy děl sochaře Petra Holečka, která se záhy rozběhne v Galerii Moderna, sídlící na Masarykově nábřeží. Sochař Petr Holeček si ve své tvorbě dovede zachovat nezaměnitelný výtvarný rukopis pramenící z pevného propojení umělcova nitra a tvorby. Často vychází z toho, co bylo vývojem překonáno, a zároveň bývá už o pár kroků napřed, jeho dílo je realistické i abstraktní, racionální stejně jako intuitivní.

Hody s císařem Karlem IV.Galerie Portheimka připravila na 28. září zajímavou akci. Zatímco v jejích prostorách bude možné obdivovat práce Bořka Šípka, exteriér nabídne přehlídku úplně jinou. Od rána tu bude probíhat slavnost Hodujeme s Karlem IV., která nabídne pochoutky středověké kuchyně.

Pýcha a předsudekNa osobitě pojatou klasiku Pýcha a předsudek aneb Láska voní po hnijícím mase zve soubor, jenž se skrývá pod názvem 11:55 [zapětdvanáct]. Bývalí spolužáci z Katedry alternativního divadla na DAMU hrají třetím rokem a v režii Petry Tejnorové nabízí druhou inscenaci tzv. brakové trilogie. Představení se koná 26. září na scéně Jatek78.

Dvořákova Praha vrcholíLetošní ročník festivalu Dvořákova Praha vyvrcholí tuto sobotu. Velkolepý závěr devátého ročníku bude patřit dvěma symfonickým tělesům, která představují pilíře evropské hudební historie i současnosti. Dnes Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem přednese díla Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů. V sobotu se program uzavře slavnostním koncertem vůbec nejstaršího italského čistě symfonického tělesa.

Čtěte také: Počet pohlavních nemocí roste, zaznělo Na Bulovce