Vadí skutečně natolik, že sociální demokraté, zastupitelé za ANO i za Trojkoalici jsou ochotni riskovat možný pád své křehké vlády opírající se oficiálně stále o většinu jediného hlasu v rámci pražského zastupitelstva? Na konci obou dohadovacích řízení, tedy do měsíce, totiž kterýkoliv ze zúčastněných politických subjektů může jednostranně vypovědět koaliční smlouvu.

„Je to velké riziko. Ten zájem na odchodu pana Stropnického ale musí z nějakého neznámého důvodu převažovat. Podle mně se jedná hlavně o Pražské stavební předpisy a o vlivové skupiny, které v této kauze stojí v pozadí. Mezi panem Stropnickým a paní primátorkou Krnáčovou v této otázce nepanuje shoda," zmínil politolog David Černý.

Je podle něj možné, že ČSSD a ANO mají předjednaný nějaký scénář, který jim umožní udržet radu bez Trojkoalice, nebo bez její části. „To by ale znamenalo buď rozpad Trojkoalice, což by se nutně odrazilo i ve vedení některých městských částí, nebo opření se o hlasy dalších přeběhlíků z opozičních klubů. Bývalá členka klubu TOP 09, nyní nezařazená Monika Krobová Hášová už koalici vypomohla při hlasování o tendru na svoz komunálního odpadu, kdy zastoupila právě pana Stropnického. Takových by ale muselo být o dost víc," je přesvědčen Černý.

Velký problém se Stropnickým

„Ano původně chtělo do rady přibrat Piráty, ti jsou ale jen čtyři a jasně deklarovali, že nebudou otevřeně spolupracovat s ČSSD. Trojkoalice má osm zastupitelů," připomněl politolog s tím, že především zastupitelé Trojkoalice za Starosty a nezávislé (STAN) měli se Stropnickým rovněž velký problém ještě při sestavování městské rady. Právě oni a zastupitelé Trojkoalice za KDU-ČSL by se prý nakonec mohli Stropnického „vzdát."

Sám náměstek primátorky se k dohadovacím řízením nechce příliš vyjadřovat. Zatím se ho zastávají i všichni členové klubu Trojkoalice. Radní pro oblast kultury za Trojkoalici Jan Wolf poznamenal, že by byla škoda rozbíjet fungující městskou radu. „Jsme přesvědčeni, že došlo k závažnému porušení koaliční smlouvy. Člen rady by něco takového dělat neměl," vzkázal v úterý šéf klubu zastupitelů za ČSSD Karel Březina.

Citát Karla Březiny, šéfa zastupitelského klubu ČSSD.

V kostceNáměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalice) na minulém zasedání městského zastupitelstva nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání tendru na svoz komunálního odpadu za 13 miliard. Prý by mohl poškodit městskou firmu Pražské služby.

Shoda napříč koalicí nepanuje ani v otázce Pražských stavebních předpisů (PSP), jejichž novelu zpracovává právě Stropnický. Platnost PSP nedávno pozastavilo ministerstvo pro místní rozvoj.

Riziko rozpadu koalice je značné. ANO, ČSSD a Trojkoalice disponují pouze 33 hlasy v 65členném zastupitelstvu. ANO (17 mandátů), ČSSD (8 mandátů), Trojkoalice (8 mandátů), TOP 09 a nezávislí (15 mandátů), ODS (8 mandátů), Piráti (4 mandáty), KSČM (4 mandáty), 1 nezařazená.

Čtěte také: ANO a ČSSD vyvolají dohodovací řízení o osudu koalice v Praze