„Bohužel, za letošních letních veder si naši obyvatelé s největší pravděpodobností na novém koupališti nezaplavou. Předpokládané slavnostní otevření Jedenáctky VS se předběžně plánuje na začátek podzimu, tedy pravděpodobně září letošního roku," uvedla Šárka Cicvárková, mluvčí radnice Prahy 11.

Mluvčí dodává, že vzhledem k tomu, že jde o krytý areál, to nic zásadně komplikovaného nebude. „Lidé dál mohou využívat venkovní areály, jako dosud, zejména nedalekou hostivařskou přehradu," doporučuje Cicvárková. Tu ale loňské červnové povodně poškodily, nehledě na nové nánosy bahna. Jen právě náročné odbahnění nádrže před dvěma roky spolykaly 70 milionů korun. 

Podle Ondřeje Paličky, vedoucího střediska vodních toků Lesů hlavního města Prahy se plavci nemusí ničeho bát - jediné poškození prý bylo zaznamenáno na vývaru přehrady.

Znovu se přehrada čistit nebude

Tiskový odbor pražského magistrátu rovněž uklidňuje, že každé povodně sebou nesou určité množství sedimentu, který se většinou usazuje v nádržích na toku.

Na Hostivařské přehradě byla v horní části zřízena hrázka, před kterou by se případný sediment měl usazovat. Určitě tedy nedošlo k celoplošnému zanesení přehrady. V celkovém objemu přehrady se jedná o zanedbatelné množství a město proto nepředpokládá nové celkové čištění přehrady.

Na Lhotku asi ještě dlouho ne

Letité dilema o osudu přírodního areálu Lhotka bude mít i letos nezodpovězený otazník, kdy se tamní občan v tomto kdysi velmi vyhledávaném koupališti vychutná svou relaxační chvilku.

„Pokud jde o koupání na koupališti Lhotka, není zatím bohužel nic nového, respektive potěšujícího. Starosta Pavel Caldr se znovu obrací na Magistrát hlavního města Prahy s žádostí, zda a jak probíhá jednání magistrátu s vlastníkem pozemků pod koupalištěm o výměně těchto pozemků za jiné, aby koupaliště mohlo být znovu otevřeno," informuje Jiří Bigas, mluvčí radnice Prahy 4.

Nutno poznamenat, že tato městská část areál koupaliště na Lhotce nikdy nevlastnila. Podle radnice pozemky prodal stát v době, kdy ministrem financí byl nynější premiér Bohuslav Sobotka, soukromému investorovi. Ten koupaliště provozovat nechtěl a nechce, naopak plánoval, že pozemky využije pro výstavbu bytových domů.

Osmička nabízí slušný výběr

Na léto se zřejmě mohou zatím nejvíce těšit obyvatelé Prahy 8. Koupaliště Stírka doznalo výraznou modernizaci, stojí mimo jiné na developersky velmi zajímavém místě, čehož si je radnice „osmičky" samozřejmě rovněž velmi vědoma. Proto tento areál odkoupí od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. 

Radnice podle dostupných informací uhradí kupní cenu areálu, který do vlastnictví získá hlavní město Praha, jež je následně svěří do péče městské části. „Stát se chce koupaliště zbavit. Máme obavu, že v tomto případě by soukromý investor vytvořil tlak na zrušení koupaliště a pozemek využil například pro výstavbu. Proto jsme se rozhodli o koupi areálu usilovat. Cílem samozřejmě je zachování bazénu pro naše občany," říká zástupce starosty Ondřej Gros.

Jednání ohledně odkoupení probíhají již od roku 2011. Městskou část přijde zakoupení areálu na zhruba dvacet milionů korun. Konečný souhlas se záměrem musí stvrdit zastupitelé metropole a zejména Vláda ČR.

Zaplavou si i obyvatelé Ládví?

Radnice Prahy 8 ale cílí ještě dál. Obyvatelé Ládví teď mohou se zájmem sledovat, zda se v létě vykoupou na tamním koupališti, jak jim zastupitelé slibují. Ti totiž uzavřeli smlouvu na přestavbu koupaliště.

„Konečně se podařilo dovést do konce výběrové řízení, při němž nikdo nepodával nesmyslné nabídky ani se neodvolával. Je proto reálné, že se rekonstrukce stihne na letní měsíce," poznamenal zástupce starosty Ondřej Gros a dodává: „Opět se potvrdila problematičnost zákona o veřejných zakázkách. Škoda těch pár měsíců, pokud bude krásné počasí."

Koupaliště na zimu

Při předchozím výběrovém řízení totiž radnice měla na výběr buď vzít nabídku nejlevnější firmy, a tudíž ze zákona jediné možné, a mít zrekonstruované koupaliště až na podzim, resp. zimu, anebo řízení zrušit. Radnice proto zvolila druhé řešení a vypsala další výběrové řízení, z něhož vzešla vítězná nabídka na 39,5 milionů korun bez DPH.

Revitalizace areálu zahrne například přestavbu bazénů (stávající uspořádání je vhodné pouze pro neplavce, nově by zde měl být velký bazén 30 x 12,5 m a brouzdaliště), úpravu areálu s hřištěm na plážový volejbal, vybudování restaurace pro 40 osob s celoročním provozem a vybudování bytu správce.

Přípravě revitalizace předcházely roky vyjednávání, kdy radnice  žádala o svěření areálu do své správy.

Do Žlutých lázní nebo na Džbán

Praha 5 klasicky nabízí Podolský plavecký areál, tedy tak řečený tradicionál, který nikoho nepřekvapí, a za roky provozu možná už ani neurazí. Krom toho, že stačí takříkajíc přejít silnici a další relaxační pobyt si lze vychutnat  v protějších Žlutých lázních. Pravda, Vltava zrovna nenabízí čistotu horské bystřiny, leč mnohé čističky kvalitu vody výrazně zlepšily.

Žluté lázně nabízejí návštěvníkům zároveň pestrý rejstřík společenského vyžití, kdy se vlastně může zdát, že zaplavat si ve Vltavě je pouze doplňující osvěžující prvek v době letních veder.

Tradiční přírodní koupání nabízí i velkoměstskou veřejností vyhledávaný Džbán. Vodní nádrž rovněž prošla očistou, její odbahnění trvalo řadu týdnů. V celkovém pohledu se výběr letního osvěžení v Praze ani letos příliš nemění.

 „Je mi jasné, že další nová koupaliště se v žádném městě nedají stavět jak řadové domy. Změnit by se ale měli někteří lidé. To aby  bazén nepoužívali místo koupelny," poznamenal Jiří Lebeda, bývalý plavčík z plaveckého areálu v Podolí.