Rozhodl o tom antimonopolní úřad. Jedna z největších zakázek na železnici za posledních pět let tak nabírá další zpoždění. Na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se obrátilo sdružení firem Eurovia, GJW Praha a Strabag Rail. To ve velké zakázce podalo druhou nejnižší nabídku. ÚOHS podle čerstvě zveřejněného rozhodnutí současně uložil SŽDC zaplatit náklady řízení ve výši 30 tisíc korun.

Nebezpečný přechod pro chodce v ulici Ječná - Šťepánská.
Nejnebezpečnější přechod v metropoli? Najdete ho v Praze 2

Spor se týká kvalifikace týmu

Celý spor se točí kolem splnění technických kvalifikačních předpokladů a dostatečných zkušeností členů týmu. Konkrétně jde o posty „specialista (vedoucí prací) na železniční svršek a spodek“, „specialista (vedoucí prací) na geotechniku“, „osoba odpovědná za ochranu životního prostředí“ a „osoba odpovědná za odpadové hospodářství“. Podle ÚOHS správa železnic považovala u vítězné nabídky tuto podmínku za splněnou, aniž by si to ověřila.

Hřbitov chovanců Zemského ústavu pro choromyslné neboli také 'Hřbitov bláznů' se nachází v severozápadní části Prahy 8 nedaleko Psychiatrické nemocnice Bohnice.
Praha 8 možná získá do správy bohnický „hřbitov bláznů“

Tím se měl stát postup SŽDC netransparentním. „Uvedený postup zadavatele mohl podstatným způsobem ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ uvedl antimonopolní úřad ve svém rozhodnutí.

SŽDC musí podle rozhodnutí znovu posoudit nabídky včetně rozhodnutí o výběru té nejvhodnější ze dne 19. 5. 2017. Zakázka tak reálně nabrala minimálně čtyři měsíce zpoždění, přitom už druhý jízdní řád počítá s tím, jako by na trati běžela výluka.

Hledaný muž.
KRIMI MIX: Policie hledá muže, který přepadl dívku kousek od metra

Miliardová zakázka

Ve hře je hodně: zakázka má hodnotu zhruba 3,5 miliardy. Sdružení vedené Metrostavem nabídlo 3,487 miliardy korun, Eurovia s dalšími firmami 3,68 miliardy korun. Eurovia jde i proti jedné ze svých sesterských firem v rámci koncernu Vinci. SMP, které je ve sdružení s Metrostavem, totiž patří stejným majitelům jako Eurovia.

Slavnostní zahájení prvního ročníku tenisového Laver Cupu, které se konalo 20. září na Staroměstském náměstí v Praze.
Staroměstské náměstí ovládly tenisové hvězdy. Laver Cup byl slavnostně zahájen

SŽDC se pokoušela zakázku vysoutěžit už loni, kdy nejnižší nabídku dala společnost Chládek & Tintěra. Zakázku ale SŽDC zrušila, na což tehdy nejvíce tlačila právě Eurovia. Zakázku nakonec SŽDC zrušila s vysvětlením, že nešlo učinit jednoznačný závěr o posouzení kvalifikace uchazečů.

Vizualizace městského okruhu.
Zastupitelé Prahy 3 a 9 chtějí původní zahloubenou variantu městského okruhu