Projekt výstavby u ulice K Pazderkám kritizovala jak městská část Praha 8 v čele se starostou Romanem Petrusem, tak i obyvatele Troji. Ti se sdružovali na facebookových skupinách a vytvářeli dokonce i petice. Projekt ekocentra s parkovištěm a 34 metrů vysokou rozhlednou měl vzniknout v místě stávajícího veřejně přístupného dubového lesa. Občané proti stavbě protestovali, jelikož by výrazně zhoršovala kvalitu místního bydlení.

Místo v Troji, kde by mělo vzniknout ekocentrum.
Radní Prahy 8 nesouhlasí s výstavbou ekocentra v Troji

Radnice Prahy 8 proto od počátku spolupracovala s občany, spolkem Proti plotu a hlavním městem Prahou, aby k realizaci projektu nedošlo. Odkup pozemku od investora, jenž chtěl rozhlednu postavit, nyní schválila Rada hlavního města Prahy. „Podpořili jsme úsilí městské části Praha 8 a místních občanů, aby nebyla zmenšena rozloha stávajícího veřejně přístupného dubového lesa. Chceme zachovat přírodní charakter této lokality,“ uvedl náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek.

Starosta i občané si tak mohou konečně oddychnout. „Tento projekt byl ukázkovým příkladem negativních investorských záměrů, jejichž cílem je pouze zisk bez ohledu na kvalitu života obyvatel. Významně jsme se proto postavili proti jeho realizaci a jsem moc rád, že už se nacházíme těsně před jeho definitivním úspěšným vyřešením,“ uvedl starosta Prahy 8 Roman Petrus.

Vodovod. Ilustrační foto.
Praha investuje do oprav starého potrubí 18 miliard. Hotovo chce mít do pěti let

Odkup těchto pozemků by mělo definitivně schválit 2. listopadu Zastupitelstva hl. m. Prahy na svém jednání.