Případ vyšetřuje policie. Co bude s pomníkem dál, není jasné. Student Jan Palach se v lednu 1969 upálil na protest proti nastupující normalizaci po okupaci tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Server echo24.cz uplynulý týden napsal, že žulový pomník byl slavnostně odhalen 15. února. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdilo, že se tak stalo s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu. Ty se ale od podpory distancovaly.

Památník stojící poblíž pravoslavné kaple vyvolal u veřejnosti bouřlivou debatu. Už v polovině uplynulého týdne z něj někdo sejmul desku, na které byl v azbuce nápis „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům". V Rusku se přitom pod pojmem internacionalista rozumí voják, který poskytoval „internacionální bratrskou pomoc" v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu. Tabulka s umírněnějším českým textem na pomníku zůstala. V pátek se na místě uskutečnil happening. Posprejovaný je pomník od úterý, kdy si poškození brzy ráno všiml hrobník.

Systémová chyba

„Policisté provedli ohledání místa činu, zadokumentovali poškozený náhrobní kámen a v současné době pátrají po neznámé osobě, která se dopustila trestného činu poškození cizí věci," uvedla mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Předběžná škoda na památníku se odhaduje na 6000 korun. Pokud bude pachatel dopaden a odsouzen, hrozí mu až rok vězení.

Stavbu památníku podle serveru financovalo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet. Na vztyčení pomníku dostali od správy hřbitovů povolení. Ředitel hřbitovů připustil, že šlo systémovou chybu. Úředníci podle něj posuzovali především technické parametry památníku, nikoli už text. Od již podepsané nájemní smlouvy přitom správa hřbitovů nemůže snadno odstoupit. Červený proto iniciuje úpravu smluv a také změnu při posuzování žádostí, aby se podobný případ nemohl opakovat.

Podle oficiálních ruských zdrojů zahynulo v roce 1968 při invazi do Československa 98 sovětských vojáků. Většinou šlo o oběti nehod, 12 vojáků ale mělo být podle moskevských pramenů „zavražděno příslušníky kontrarevoluce". Tuzemští historici možnost podobných krvavých incidentů vůči Sovětům odmítají.

Čtěte také: Na pomníku internacionalistům jsou tanky