Nepříjemná povinnost čeká skoro 300 tisíc Pražanů, kterým končí platnost pražské tramvajenky opencard. Musí si ji totiž v průběhu letošního roku vyměnit.

Mezi nimi je i Pavel Dražanský, kterému červená kartička propadne v květnu. Už teď se obává, že ho neminou fronty, které bude muset kvůli výměně tramvajenky vystát.

„Nahrál jsem si na kartu roční kupon. Platnost opencard je ale do května. Když si ji budu měnit, budu samozřejmě požadovat, aby mi roční jízdné nahráli na novou kartu. Jenže v takovém případě mohu jít pouze na dvě kontaktní místa v Praze,“ svěřil se Deníku Dražanský, který bude muset k přepážkám jít podobně jako řada dalších Pražanů dvakrát.

Co tedy Pražany, kterých se výměna karty týká, konkrétně čeká?

Požádat o výměnu karty mohou pouze na dvou kontaktních místech v Praze, a to v Paláci Adria v Jungmannově ulici 31, nebo hned ve vedlejším domě ve Škodově paláci v Jungmannově ulici 35.

Co je k výměně potřeba

K výměně pražské karty budou potřebovat občanský průkaz, průkazovou fotografii a původní kartu opencard.

Poté majitel karty bude muset jít znovu k přepážce, aby si doklad vyzvedl.

Přímo u okénka si pak případně nahraje již předplacené jízdné, které měl na původní kartě.

Pracovníci informačního centra doporučují, aby si lidé o výměnu požádali maximálně dva měsíce před koncem platnosti karty. Pokud si ji budou chtít vyměnit dříve, bude jejich požadavek zpoplatněn. Jinak je výměna zdarma.

Kritici ale poukazují na to, proč nelze novou kartu zaslat na adresu vlastníka, tak jako tomu bylo, když si Pražané žádali o vystavení karty. Centrum pro opencard ale argumentuje tím, že by v takovém případě nebylo možné na nové karty nahrát již zaplacené kupóny.

„Nechápu to, kartička od pojišťovny mi chodí poštou, pokud mi končí platnost platební karty, upozorní mě na to bankovní ústav a jdu si rovnou vyzvednout novou kartu,“ porovnával Dražanský. Vzhledem k tomu, že výměna se bude týkat tří set tisíc obyvatel metropole a k dispozici pro tento administrativní úkon budou pouze dvě adresy, dají se očekávat fronty.

„Pokud bude potřeba, tak podle náporu posílíme lidi a jejich pracovní dobu. Ale i když budou k dispozici pouze dvě místa, měli by to pracovníci zvládat,“ řekla Deníku magistrátní mluvčí Tereza Krásenská, která má nově na starosti projekt opencard.

Kartu opencard má zhruba 950.000 lidí, slouží především jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Je možné na ni také získat slevy.

Projekt především v počátku provázely problémy a nevýhodné smlouvy.

Protikorupční policie na konci srpna obvinila pět úředníků z pražského magistrátu, všichni čelí obvinění z porušování povinnosti při správě cizího majetku.