Na odpoledním koncertě Praha pro Kyjev vystoupila třeba kapela Dva, Sunflower Caravan, Circus Ponorka, Zrní nebo písničkářka Karolina Kamberská. Koncert byl zdarma, lidé ale mohli posílat dárcovské SMS na konto pro Ukrajinu společnosti Člověk v tísni. Spolu s touto organizací pořádalo koncert také sdružení Opona, organizátoři festivalu United Islands a pražský magistrát.

Za oběti konfliktu se už ráno konala mše ve svatovítské katedrále. Více než stovka lidí se modlila také za poklidné vyřešení bouřlivé situace. Odpoledne se několik stovek lidí sešlo u sochy svatého Václava na Václavském náměstí, kde se řečníci ostře vyslovili proti stávajícím poměrům v zemi a odsoudili dosavadní politickou reprezentaci.

Na znamení nesouhlasu s prezidentem měli demonstrující transparenty jako Stop Janukovich, mnoho jich také mávalo modrožlutými ukrajinskými vlajkami. Součástí akce byla také modlitba.

Moc převzal parlament

Ukrajinci zároveň poděkovali Čechům za podporu, jen na sbírkovém kontě Ukrajinské iniciativy v ČR (UICR) se během tří dnů sešlo na 400.000 korun. Další peníze pro zbídačené Ukrajince bojující hlavně na kyjevském náměstí Majdan vybírá také Charita ČR.

Na Ukrajině za poslední týden zemřely při pouličních bojích desítky lidí. Demonstranti v Kyjevě, ale i dalších městech, požadují odstoupení prezidenta Viktora Janukovyče. Ten utekl z Kyjeva a přebývá na neznámém místě, moc v zemi převzal ukrajinský parlament.

V rychlém tempu obměňuje státní správu a dnes jedná s delegací 12 poslanců Evropského parlamentu. Její členové se mají v pondělí setkat i s propuštěnou expremiérkou Juliji Tymošenkovou, jež patří mezi favority na uvolněné křeslo předsedy vlády.