„Komunismus nepatří do 21. století," uvedl za organizátory lídr iniciativy Petr Marek. Označil za ostudné, že jsou komunisté stále zastoupeni v Parlamentu. Vyzval proto k tomu, aby se KSČM v letošních volbách už do Sněmovny nedostala. Účastníci shromáždění, na němž se sešly odhadem tři desítky lidí, na závěr zapálili svíčky za oběti komunismu.

Čtěte také: Desítky lidí přišly v Praze demonstrovat proti Babišovým výrokům

Iniciativa uspořádala ve středu před sídlem KSČM happening

Aktéři shromáždění chtěli poukázat na to, že se Česko s následky komunistické totality dosud potýká. Připomínali zločiny komunismu i to, že letos uplyne 100 let od komunistického převzetí moci v Rusku a že v některých zemích vládne dosud.

Iniciativa ve středu uspořádala před pražským sídlem KSČM happening. Kolemjdoucím členům strany nabízela srp a kladivo s tím, aby je vyhodili do koše, protože patří na smetiště dějin. Marek se podílel na zprávě senátní komise pro posouzení ústavnosti KSČM. Komise navrhla vládě pozastavení činnosti komunistické strany. Opírala o to, že se komunisté nezřekli marxisticko-leninské ideologie a neodmítají násilí jako prostředek k převzetí moci, což je podle zprávy v rozporu s ústavou.