Ve vedení městské části nyní jsou starosta Radek Klíma (ODS), tři zástupci starosty a pět radních. V radě mají nyní TOP 09 a SZ po třech členech, ČSSD a KDU-ČSL po jednom.

Koaliční krizi započala SZ, která na přelomu srpna a září vydala prohlášení, že odchází z koalice. Jako důvod uvedla špatnou komunikaci ze strany starosty Klímy a špatné hospodaření městské části. Zástupci TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL uvedli, že výpověď koaliční smlouvy považují za neplatnou, SZ na ni ale trvala. Část zastupitelů SZ pod vedením Konrádové se po několika týdnech do koalice vrátila.

„Došlo k tomu, že koalice krizi přestála. SZ přišla s tím, že klub je opět jednotný, proto jsme se vzhledem ke společnému programovému prohlášení rozhodli pokračovat," řekl Klíma. Podle místostarosty Lukáše Budína (SZ) zanechala koalice politikaření a rozhodla se dělat politiku. „To rozhodlo," řekl Budín.

„Znáte mě jako předsedkyni sociálního výboru a věřím, že jsem za ten necelý rok udělala kus práce. Praha 5 patří k městským částem s nejvyšším počtem lidí bez domova a zároveň má malý bytový fond a není schopna reagovat na potřeby například matek samoživitelek nebo mladých rodin," řekla ještě před volbou Konrádová, která bude mít na starosti právě bytovou koncepci Prahy 5.

Rozhodování v sudém počtu

Postup koalice kritizovali někteří opoziční zastupitelé. „SZ dštila síru na koalici a dělala řadu kampaní proti starostovi a výsledkem toho je, že si v koalici polepšila a je rozšířena rada. Jestli tomu správně rozumím, tak SZ ideály vyměnila za funkce a já jim k tomu velmi gratuluji," řekl opoziční zastupitel Lukáš Herold (ODS). Koalici kritizoval i Martin Slabý (ANO), který uvedl, že kvůli sudému počtu radních bude rozhodování rady nefunkční.

Konrádová kritiku odmítla, naopak prý SZ prosadila svůj program a vnímá programovou shodu s koaličními partnery. „Od začátku jsem odmítala spolupráci s jinými politickými subjekty," řekla.

Počet radních v Praze 5 by se měl v budoucnu ještě zvýšit, a to na konečných devět členů. Devátý člen by měl být z řad TOP 09. „Konkrétního kandidáta ještě nemáme, bude o něm teprve jednat náš zastupitelský klub," řekl Klíma. Rozhodnutí o zvýšení počtu radních vzešlo z dohody mezi koaličními stranami.

Volby v Praze 5 vyhrálo ANO se ziskem 18,29 procenta hlasů. Druhá skončila TOP 09 a třetí SZ. Následují ODS, ČSSD, koalice KDU-ČSL a nezávislých, Patrioti – Volba pro Prahu 5 s Demokraty Jana Kasla a Česká pirátská strana.