Od té doby, co se naplno vložil do vyjednávání o podobě nové magistrátní koalice. Kdo by při tom hleděl na málo podstatný fakt, že poslanec Faltýnek je členem Oblastní organizace hnutí ANO v Prostějově a zastupitelem tamtéž. Když je někde nepořádek, musí se uklidit. Zvlášť, když jde o politickou situaci v Praze.

Vyjednávací tým ANO už dokonce potenciálním partnerům předložil seznam svých priorit pro svou účast v nové koaliční vládě. Bohužel ho zapomněl uveřejnit. Na rozdíl od ODS, která jej vyvěsila na Facebooku ihned poté, co byl před dvěma týdny oficiálně předán.

Až ve čtvrtek zazněla jedna jasná deklarace. A jistě ne náhodou opět z úst Jaroslava Faltýnka. Adriana Krnáčová (ANO) musí zůstat ve funkci primátorky. „To je naše podmínka. Byla lídrem naší kandidátky a byla zvolena primátorkou a my na tom trváme,“ vzkázal Faltýnek.

Ještě v úterý se přitom na chodbách magistrátu mluvilo o nutnosti setrvání „zástupce hnutí ANO“ v primátorském křesle, což někteří opoziční zastupitelé, kritizující dlouhodobě Krnáčovou za její výkon ve funkci, vnímali jako možný ústupek ze strany ANO.

Hnutí ANO Prahu ztratit nechce

Nestalo se. Ale nutno přiznat, kže Faltýnek za Krnáčovou stojí v podstatě od samého počátku, kdy se účastní vyjednávání. Podle informací Pražského deníku právě jeho vstupem do zákulisních debat působí jako sjednocující prvek stále ne úplně jednotného zastupitelského klubu.

Je to nutné. Hnutí ANO Prahu ztratit nechce. A než se TOP 09 zhroutil plán na ustavení duhové koalice, nebo koalice „tradičních demokratických stran“, už už to vypadalo, že ANO zamíří do opozice.

Primátorka zastání potřebovala. V klubu ANO je totiž stále mnoho věrných bývalé pražské předsedkyni ANO Radmile Kleslové. Svůj vliv si prý stále drží, přestože už složila veškeré veřejné funkce. Tito věrní na Krnáčové ve vrcholné funkci zase tolik nelpí. Jejich hlas ale, na rozdíl od toho Faltýnkova, k pražské veřejnosti nedoléhá.

Cílem je oživení magistrátní koalice

Vyjednavač Faltýnek ve čtvrtek zopakoval, že cílem ANO je oživení magistrátní koalice s ČSSD a Trojkoalicí, doplněné o další subjekt, který by ji stabilizoval. Konkrétně je řeč o ODS, případně TOP 09. „Pokud jde o ODS, tam jsme dostali konkrétní náměty a programové požadavky,“ řekl.

Na stejný dokument od TOP 09 prý zástupci ANO čekají. Sám Faltýnek se prý na pokračující jednání dívá s optimismem, ale zároveň je realistou. „Já nepředpokládám, že by nová koalice mohla vzniknout do únorového zastupitelstva. To zasedá už příští týden. Nemyslím, že je reálné to stihnout. Bude potřeba ještě několik týdnů,“ dodal Faltýnek.

Otázkou je, jak ODS a TOP 09 naloží s prioritami ANO, včetně té veřejně deklarované, týkající se primátorské funkce. Naposledy minulý týden v pondělí TOP 09 ústy předsedy svého klubu Václava Novotného zopakovala, že „Krnáčová je nepřekročitelnou překážkou.“

Čtěte také: Vítěz voleb tlačí občanské demokraty k dohodě. Strany jsou ochotny k ústupkům